Конголезець, який живе на Кіровоградщині, вакцинувався від COVID з другої спроби. Чому відмовляли

Конголезець, який живе на Кіровоградщині, вакцинувався від COVID з другої спроби. Чому відмовляли

Оновлено
Конголезець, який живе на Кіровоградщині, вакцинувався від COVID з другої спроби. Чому відмовляли
. Суспільне: Кропивницький

Громадянин Демократичної республіки Конго Міші Вабомунду, який нині живе в місті Олександрія Кіровоградської області, вакцинувався від коронавірусу з другої спроби. Чоловік розповів Суспільному, що вперше, коли прийшов до Центру масової вакцинації, йому відмовили. Щепили за тиждень.

29-річний Міші Вабомунду впродовж трьох тижнів навчає працювати на друкарській машині в олександрійському видавництві його директор Андрій Кравченко. Розповів, що у рідному місті Міші – Гома, з населенням два мільйони людей, немає жодної друкарні: "Міші до нас приїхав, щоб навчатися роботі на друкарській машині, яку ми подарували їм для організації друкарні у республіці. Вони друкують багато книг, але роблять це в Уганді, за 600 кілометрів від них. Друкують там, потім перевозять до себе. Вони вирішили, що їм потрібна власна друкарня".

Житель Конго, який нині живе в Олександрії вакцинувався від COVID з другої спроби. Чому відмовляли
Суспільне: Кропивницький

В Україні Міші Вабомунду буде до середини вересня. Розповів, що вирішив вакцинуватись від коронавірусу: "Я не вакцинувався вдома, тому що в нашій країні вакцина була доступна не для всіх громадян, а лише для працівників госпіталів та готелів".

Під час першої спроби щепитися в Центрі масової вакцинації йому відмовили. Андрій Кравченко розповів, пояснили це тим, що не вакцинують тих, хто знаходиться в Україні по візі, з візитом.

Міші Вабомунду прийшов у Центр первинної медико-санітарної допомоги. Там пояснили, що у Центрі масової вакцинації могли відмовити тільки з однієї причини – якщо у людини немає документів, якщо документи є і є вільні місця, заключають декларацію.

Міші Вабомунду погодився зробити щеплення вакциною CoronaVac з умовою, що після повторного щеплення сертифікат йому не видадуть. Він сказав, що вакцинувався, щоб захиститися від вірусу, а не для того, щоб отримати довідку: "Я дуже довго чекав цього моменту і дуже задоволений, що зміг вакцинуватися".

Іноземці можуть вакцинуватися від коронавірусу безперешкодно та безоплатно, розповіла Суспільному керівниця директорату з розвитку цифрових трансформацій в Міністерстві охорони здоров'я Марія Корчевич.

"Дані про їх вакцинацію будуть внесені до електронної системи охорони здоров'я. Разом із тим, Закон про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення говорить, що люди, які мають юридичний статус тимчасового перебування на території України, послуги лікаря і медсестри мають покрити за рахунок добровільного медичного страхування, або добровільних внесків від фізичних осіб. Лікарні мають свої тарифи і відповідно до них має здійснюватися медогляд та введення уколу. Сама вакцина є безкоштовною".

Марія Корчевич сказала, що іноземці можуть отримати паперову довідку про щеплення після першого уколу та міжнародне свідотство про вакцинацію після другої дози.

Читайте також

На початок