Лідерка збірної України пояснила, чому знялася з бігу на 400 метрів на Олімпіаді-2020

Лідерка збірної України пояснила, чому знялася з бігу на 400 метрів на Олімпіаді-2020

Ексклюзивно
Лідерка збірної України пояснила, чому знялася з бігу на 400 метрів на Олімпіаді-2020
. AP

Анна Рижикова замість трьох дисциплін виступить лише у двох.

Українка Анна Рижикова пройшла у півфінал бігової дисципліни 400 метрів з бар'єрами. Легкоатлетка виграла свій забіг і посіла третє місце за підсумками усієї кваліфікації.

Читайте також: "Думаю, це буде рекордна Олімпіада". Українка Рижикова - про старт у Токіо та конкуренцію

Рижикова вдруге в кар'єрі змагається на Олімпійських Іграх. У Лондоні в 2012 році вона не пройшла у фінал, посівши 12-е місце за підсумками півфінальних забігів на 400 метрах з бар'єрами. Хоча й змогла здобути бронзову медаль у естафеті 4х400 метрів.

Так само, як і в Лондоні, Рижикова змагатиметься і на 400 метрах з бар'єрами, і в жіночій естафеті. Хоча мала право виступити в Токіо ще на одній дисципліні.

Що трапилося?

Під час заключного кваліфікаційного відрізку на Олімпіаду-2020 - чемпіонаті України з легкої атлетики - Рижиковій вдалося виконати кваліфікаційний норматив на дистанції 400 метрів. Українка змагається на цій дистанції, хоча її профільною є саме 400 метрів з бар'єрами.

На чемпіонаті України Рижикова не лише виконала кваліфікаційний норматив, але й оновила особистий рекорд. Дистанцію вона пробігла за 51.21 секунди.

Читайте також: Українка Рижикова з особистим рекордом виконала норматив на другу бігову дисципліну на Олімпіаду

Виконаний норматив давав Рижиковій право виступити на цій дистанції на Олімпіаді-2020. Але у підсумку українка вирішила знятися з неї перед Іграми у Токіо, зосередивши увагу саме на 400 метрів з бар'єрами.

У коментарі Суспільне Спорт Рижикова пояснила причину відмови змагатися на 400 метрах. Вона зазначила, що виступ ще на цій дистанції мав би для неї додаткове навантаження, у той час, як вона вирішила зосередити увагу саме на профільній дисципліні.

"Моя профільна дистанція 400 метрів з бар'єрами, а на 400 метрів я виходжу, коли треба зробити як тренування, попрацювати над швидкістю. Тому чемпіонат України розглядали як тренування, а те, що вийшло виконати паралельно норматив - просто дуже приємно і треба було знятися офіційно з цієї дистанції, щоб хтось з іншої країни або нашої міг відібратися за рейтингом".

"Тому я взагалі не планувала бігти 400 метрів без бар'єрів, це дуже велике навантаження. Три кола, а потім ще, сподіваюся, естафета. Треба буде роботом, щоб усе це поєднати".

Що відомо про попередні результати Рижикової

  • У 2021 році перевершила рекорд 17-річної давності, який належав Тетяні Терещук-Антиповій і був встановлений на Олімпійських Іграх (53.37 секунд) - на 0.41 секунди.
  • Рижикова входить у топ-5 найшвидших бігунок сезону. Швидше за неї, окрім Фемке Бол, 400 метрів з бар'єрами пробігла американки Сідні Маклафлін (51.9 секунд) - володарка світового рекорду, а також Шам'є Літтл (52.39) та Далайла Мухаммад (52.42 секунди).
  • До Рижикової лише 20 спортсменкам в історії вдалося вибігти з 53 секунд на дистанції 400 метрів з бар'єрами.
  • Крім нового особистого рекорду на дистанції 400 метрів з бар'єрами, Рижикова оновила свій найкращий результат і на дистанції 400 метрів.

Що далі

  • Понеділок, 2 липня. Півфінали у бігу на 400 метрів з бар'єрами серед жінок.
  • Четвер, 5 липня. Півфінали у естафеті 4х400 метрів серед жінок.

Де дивитися Олімпіаду-2020

Офіційним транслятором змагань в Україні є Суспільне: пряма трансляція Ігор-2020 на телеканалі UA: Перший та сайті Суспільне Спорт.

Дивитися Олімпіаду-2020 на сайті Суспільне Спорт

Для перегляду Олімпіади-2020 на сайті потрібно буде авторизуватися: зробити це можна через одну із соцмереж або поштову скриньку.

На початок