Як переселенцям відновити документи про вищу освіту. Пояснює Мін'юст

Як переселенцям відновити документи про вищу освіту. Пояснює Мін'юст

Як переселенцям відновити документи про вищу освіту. Пояснює Мін'юст
. УНІАН

Вимушені переселенці можуть відновити втрачені документи про вищу освіту за відповідною заявою до Міністерства освіти і науки. Після перевірки даних документ про вищу освіту і додаток до нього виготовлять і видадуть визначеним МОН закладом.

Про це повідомляє пресслужба Мін'юсту.

У міністерстві зазначають, що документи про освіту можуть бути загублені, залишені на непідконтрольній території, пошкоджені, знищені або ж взагалі не отримані на окупованій території. І відновити їх іноді буває доволі складно, оскільки навчальний заклад, де здобувалась освіта, і уся його документація може залишитись на непідконтрольній території або заклад вже було ліквідовано.

"Проте, у національному законодавстві містяться норми, що регулюють питання відновлення або видачі дублікатів документів про освіту для внутрішньо переміщених осіб. Важливо знати алгоритм дій для отримання дубліката документа про вищу освіту", — пояснюють у міністерстві.

Читайте також: Як змінити прізвище та паспорт після розлучення. Пояснює Мін'юст

Зокрема, особа може звернутись із відповідною заявою до Міністерства освіти і науки України (МОН), у разі якщо вона:

  • виконала увесь навчальний план;
  • пройшла державну атестацію у своєму вищому навчальному закладі, який розташований на окупованій території;
  • відмовилась отримувати документ про освіту, що не відповідає українському законодавству.

Мін'юст вказує, що до заяви додається копія документа, що посвідчує особу, а також академічна довідка чи залікова книжка (якщо вона є).

"У разі якщо особа отримала у 2014 році документ про вищу освіту, зразок якого не відповідає національному законодавству, вона також звертається до МОН із заявою, до якої додається копія документа, що посвідчує особу і копія отриманого документа про вищу освіту (зразок якого не відповідає законодавству), отриманий у вищому навчальному закладі, що знаходиться на окупованій території", — підкреслили у відомстві.

Читайте також: "З пластику людей мають витягнути". Чому переселенці вже сім років живуть у модульних містечках

Після цього МОН визначає вищий навчальний заклад, який виготовить і видасть документ про вищу освіту і додаток до нього. Інформацію перевіряють у Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО) для підтвердження її достовірності.

Водночас, у разі закінчення навчального закладу до 2014 року, дублікат документа про вищу освіту державного зразка та додаток до нього також можна отримати, подавши відповідну заяву МОН.

Що відомо

  • 2 червня Кабінет міністрів дозволив внутрішньо переміщеним особам, які у паспорті не мають відомостей про зареєстроване місце проживання, отримувати водійські права і керувати транспортом.
  • Станом на 24 травня в Україні на обліку перебуває понад 1 467 720 переселенців з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також Криму.
  • 12 жовтня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав закон про звільнення внутрішньо переміщених осіб від сплати туристичного збору за проживання у тимчасових помешканнях.
  • В Україні відновили програму отримання пільгового кредиту на житло учасникам АТО/ООС та переселенцям.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок