Україна утретє поспіль без жінок у фіналах Олімпіади-2020 зі спортивної гімнастики

Україна утретє поспіль без жінок у фіналах Олімпіади-2020 зі спортивної гімнастики

Україна утретє поспіль без жінок у фіналах Олімпіади-2020 зі спортивної гімнастики
. AP

Діана Варінська завершила виступи на Олімпіаді-2020 на стадії кваліфікації.

Україна утретє поспіль не матиме представниць у жіночих фіналах на Олімпіаді. Діана Варінська за підсумками кваліфікації не відібралася у жоден із п'яти можливих фіналів.

У Токіо жіноча збірна України відправилася у складі лише однієї гімнастки. Виступити на турнірі мала Діана Варінська, вона стала єдиною, хто здобув ліцензію на Олімпіаду в Токіо.

У жіночих змаганнях зі спортивної гімнастики розігруються шість комплектів нагород - особисте та командне багатоборство, і окремо - у чотирьох дисциплінах: вправи на колоді, різновисоких брусах, вільні вправи та опорний стрибок.

На командний фінал Україна, як і в Ріо-2016, не претендувала, оскільки завоювала лише одну особисту ліцензію. Не змогла відібратися на Ігри одна з лідерок команди – Анастасія Бачинська, яка завоювала єдину українську медаль цьогорічного чемпіонату Європи в жіночій спортивній гімнастиці – бронзу у вільних вправах.

Подолати кваліфікацію хоча б у одній з дисциплін Варінській не вдалося. Відповідно, Україна залишилася без жінок у фіналах Олімпіади.

Як проходила кваліфікація у спортивній гімнастиці?

  • Особисте багатоборство: 24 найкращих спортсменки за підсумками кваліфікації (не більше двох від однієї країни).
  • Командне багатоборство: вісім найкращих збірних.
  • Окремі дисципліни: вісім найкращих гімнасток (не більше двох від однієї країни)

Як виступила Варінська?

Діана Варінська виступила в першому потоці, де на ту мить посіла восьме місце в багатоборстві. Вже після четвертої ротації стало зрозуміло, що українка не потрапляє до топ-24, які проходять до фіналу.

Так само гімнастка не відібралася до жодного фіналу в окремих видах. Шанси на вихід Варінської до хоча б одного фіналу перекреслило падіння на її коронному снаряді – брусах.

Варінська завершила змагання з сумою 49.565: опорний стрибок – 12.633, бруси – 11.633, колода – 12.566, вільні вправи – 12.733.

Читайте також: Німецькі гімнастки протестують проти сексуалізації на Олімпіаді. Яким чином вони це роблять?

Що означає цей результат?

Україна вже третю Олімпіаду поспіль не матиме представниць спортивної гімнастики в жіночих фіналах. Востаннє українські гімнастки брали участь у олімпійському фіналі на Іграх-2008 у Пекіні. Тоді до фіналу на брусах відібралися одрази дві українки: Анастасія Коваль (5-те місце) та Дарія Згоба (8-ме).

Остання і єдина українська призерка Олімпіад, якщо не враховувати Ігри-1992, де Україна виступала в складі об'єднаної команди, – Лілія Подкопаєва (два "золота" і одне "срібло", 1996).

Олімпійські фінали спортивних гімнасток України

  • Атланта-1996: 5 фіналів
  • Сідней-2000: 4
  • Афіни-2004: 4
  • Пекін-2008: 1
  • Лондон-2012: без фіналів
  • Ріо-2016: без фіналів
  • Токіо-2020: без фіналів
Читайте також: 3-разовий олімпійський чемпіон з гімнастики не пройшов кваліфікацію Олімпіади-2020. Як це сталося

Що далі

  • Понеділок, 26 липня, 13:00. Командне багатоборство.
  • Середа, 28 липня, 13:15. Особисте багатоборство.
  • Вівторок, 3 серпня, 11:00. Паралельні бруси.

Де дивитися Олімпіаду-2020

Офіційним транслятором змагань в Україні є Суспільне: пряма трансляція Ігор-2020 на телеканалі UA: Перший та сайті Суспільне Спорт.

Дивитися Олімпіаду-2020 на сайті Суспільне Спорт

Для перегляду Олімпіади-2020 на сайті потрібно буде авторизуватися: зробити це можна через одну із соцмереж або поштову скриньку.

На початок