Китай відкликає посла з Литви через конфлікт щодо Тайваню

Китай відкликає посла з Литви через конфлікт щодо Тайваню

Китай відкликає посла з Литви через конфлікт щодо Тайваню
. Міністр закордонних справ КНР Ван Ї. Фото: АР

Міністерство закордонних справ КНР запропонувало Литві відкликати свого посла у Пекіні та заявило, що також відкличе посла з Вільнюса. Це стало наслідком дозволу Литви на відкриття на своїй території фактичного посольства Тайваню.

Про це йдеться у повідомленні міністерства від 10 серпня.

"Нещодавно уряд Литви, не звертаючи уваги на неодноразові заяви Китаю та потенційні наслідки, оголосив про своє рішення дозволити тайванській владі відкрити "представництво" під назвою "Тайвань", — йдеться у повідомленні.

У відомстві вважають, що рішення Вільнюса "нахабно порушує" дух комюніке про встановлення дипломатичних відносин між Китаєм та Литвою та "серйозно підриває суверенітет та територіальну цілісність Китаю".

"Уряд Китаю висловлює категоричну протидію цьому кроку. Китай вирішив відкликати свого посла у Литві і зажадав від уряду Литви відкликати свого посла у Китаї", — додали у МЗС.

Водночас у Пекіні додали, що литовська сторона має розуміти, "що у світі є лише один Китай, і Китайська Народна Республіка є єдиним законним урядом, який представляє весь Китай".

"Ми закликаємо литовську сторону негайно виправити своє неправильне рішення, вжити конкретних заходів для усунення збитків і не рухатися далі у неправильному напрямку. Ми також попереджаємо владу Тайваню щодо "незалежності Тайваню", — резюмували у відомстві.

Читайте також: Сім разів за три дні: у Тайвані чоловіка оштрафували за систематичне порушення карантину

Відкриття представництва

20 липня пресслужба МЗС Литви заявила, що Тайвань відкриє своє представництво у країні й розпочне його роботу цього літа. У Вільнюсі вже очікують на прибуття керівника офісу з Тайбею і також сподіваються відкрити своє представництво у Республіці Китай восени.

"МЗС Литви повідомляє, що отримало повідомлення від Тайбею про відкриття тайванського представництва у Литві. Воно розпочне свою діяльність, як тільки керівник офісу прибуде вже цього літа", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Литва зацікавлена ​​у розширенні співпраці з Тайванем у різних сферах, приділяючи особливу увагу розвитку економічних відносин та культурного обміну.

"Тайванське представництво у Вільнюсі, безсумнівно, буде сприяти розвитку більш тісних контактів між литовцями й тайванцями, і налагодження повного взаєморозуміння. Литва планує відкрити торговельне представництво в Тайбеї цієї осені, відповідно до мети уряду щодо диверсифікації експортних ринків Литви та пошуку нових партнерів серед демократичних держав в Індо-Тихоокеанському регіоні", — додали у дипвідомстві.

Як зазначили у МЗС Литви, Тайвань має представництва у 74 країнах світу, у тому числі 18 — в Європейському Союзі. Нині країна також має своє представництво у Латвії, а представник акредитований у всіх трьох країнах Балтії.

Реакція КНР

Як повідомляє Reuters, 20 липня у КНР попередили Литву не "надсилати неправильні сигнали прихильникам незалежності Тайваню". Пекін вважає Тайвань частиною "єдиного Китаю", і вважає острів найбільш принциповим територіальним питанням для країни. Китайське управління у справах Тайваню заявило, що виступатиме проти будь-якої країни, з якою влада Тайваню підтримує дипломатичний зв'язок.

"Ми закликаємо Литву дотримуватися єдинокитайського принципу і не надсилати неправильні сигнали незалежним силам Тайваню", — йдеться в заяві.

Читайте також: Репресії, Мао Цзедун і Вінні-Пух. Як Компартія Китаю змінила країну за 100 років

Чим особливе представництво в Литві

Міністр закордонних справ Тайваню Джозеф Ву заявив, що нову місію у Вільнюсі називатимуть "представництвом Тайваню в Литві". Таким чином вперше назва острова використовуватиметься для назви одного з його офісів у Європі, оскільки зазвичай використовується назва "Тайбей".

"Тайвань і Литва стоять на стратегічному фронті захисту демократичних інституцій... Я вважаю, що завдяки тісному зв'язку спільних цінностей народи двох країн можуть спільно відігравати позитивну роль у міжнародній спільноті та сприяти світовому миру, стабільності та процвітанню", — заявив Ву.

Водночас рішення Литви привітали США: "Всі країни повинні вільно підтримувати тісніші зв'язки та посилювати співпрацю з Тайванем, провідною демократією, основною економікою та силою добра у світі".

Читайте також: Китай штучно намагається зменшити щільність проживання уйгурів — звіт

Проблема комуністичного і демократичного Китаїв

Китайська Республіка (Китайська Республіка (Тайвань) або просто Тайвань) — частково визнана держава у Східній Азії, яка раніше мала однопартійну систему, широке дипломатичне визнання і контроль над всім Китаєм. Була однією із країн-засновниць ООН і постійним членом її Ради Безпеки.

Під час подій громадянської війни 1927-1950 років вела боротьбу за владу в країні з комуністами. Після поразки на континентальній частині Китаю прихильники партії "Гоміндан" змогли залишити під контролем лише острів Тайвань і низку малих островів. Згодом РК стала поступово втрачати міжнародне визнання, а у 1971 році її місце в ООН було передано КНР.

Лише 15 країн мають офіційні дипломатичні зв’язки з Тайванем, але багато інших мають фактичні посольства, які часто називають торговими установами, в тому числі у Європейському Союзі.

Через це Пекін зазвичай посилює тиск на країни, щоб ті не взаємодіяли з Тайванем, вважаючи острів своєю територією. Зокрема у лютому Гайана скасувала угоду про відкриття там представництва Тайваню лише через день після того, як про це оголосили у Тайбеї. Згодом у РК звинуватили КНР у тиску на південноамериканську країну.

missouristate.edu
missouristate.edu

Що відомо

  • 22 червня Литва оголосила, що передасть Тайваню 20 тисяч доз вакцин проти COVID-19.
  • У травні Литва вийшла з формату співпраці країн Східної і Центральної Європи з КНР "17 + 1" і закликала інші європейські країни послідувати її прикладу.
  • На початку цього року Литва заявила, що планує відкрити своє представництво на Тайвані.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок