"Мовний закон" відповідає Конституції – КСУ

"Мовний закон" відповідає Конституції – КСУ

"Мовний закон" відповідає Конституції – КСУ
.

Конституційний суд визнав закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" як такий, що відповідає Основному закону України.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці КСУ.

"Конституційний Суд України визнав конституційним закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", – йдеться у повідомленні.

Відповідне Рішення Суд ухвалив 14 липня на пленарному засіданні Великої палати Суду у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України.

У пресслужбі суду зазначили, що текст рішення має бути оприлюднений на сайті КСУ 15 липня.

Хто оскаржував "мовний закон"

Велика палата Конституційного суду розпочала розгляд справи про конституційність закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" ще 7 липня 2020 року.

Раніше, 21 червня 2019 року до КСУ надійшло подання 51 народного депутата щодо конституційності закону. 25 квітня 2019 року Верховна рада ухвалила цей закон, а 16 липня він набув чинності. Один з авторів подання, народний депутат 7-8 скликань від "Опозиційного блоку" Олександр Долженков на засіданні заявив, що закон був ухвалений із порушенням процедури, а також висловив думку, що документ дискримінує нацменшини.

Зокрема, у матеріалах подання зазначалося, що під час ухвалення закону про мову нібито було порушено вимоги особистого голосування народних депутатів. Зокрема, закон ухвалили за підтримки 278 народних депутатів, утім серед тих, хто проголосував, 22 народні депутати не були зареєстровані того дня під час письмової реєстрації у Верховній раді.

Що відомо

  • 16 січня 2021 року набула чинності норма про обов’язковість застосування державної мови у сфері послуг.
  • Стаття 32 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" набула чинності 16 січня 2020 року. Стаття закріплює, що мовою реклами в Україні визначено державну мову.
  • У друкованих ЗМІ, що видаються однією з офіційних мов ЄС, допускається розміщення реклами тією мовою, якою видається такий друкований ЗМІ. Мовою реклами на телебаченні та радіо також є українська мова.
  • Дана норма поширюється і на інтернет, зокрема банери, контекстну рекламу, ролики на YouTube, соцмережі та рекламні розсилки.

Читайте також

Обов'язкова українська у сфері обслуговування: кого стосуватимуться нововведення та як поскаржитися

Що робити, якщо вас відмовилися обслуговувати українською. Пояснює мовний омбудсмен

Де в Україні найчастіше порушують мовний закон. Відповідає Кремінь

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок