Чотириденний робочий тиждень: як на нього переходить світ і чи можливо таке в Україні

Чотириденний робочий тиждень: як на нього переходить світ і чи можливо таке в Україні

Чотириденний робочий тиждень: як на нього переходить світ і чи можливо таке в Україні
. Ілюстративне фото: pixabay

В Ісландії презентували результати двох великих досліджень зі скорочення робочого часу без зниження зарплатні. За словами авторів, вони досягли "приголомшливого успіху". Такий експеримент не є унікальним у світі: пробний 4-денний робочий тиждень вже запровадила низка європейських країн, деякі саме збираються це зробити. Однак переважно у світі таке практикують лише окремі великі компанії, а не держави. Водночас у деяких куточках світу така ініціатива від влади навряд чи буде можливою найближчі роки.

Суспільне розбиралося, де вже запроваджений успішний перехід на 4-денний робочий тиждень, які сфери переходять на нього першими й чи слід чекати подібну ініціативу від української влади або компаній.

Досвід Ісландії та інших країн

В Ісландії робочий тиждень скорочувався з п'яти до чотирьох днів, а число робочих годин — з 40 до 35-36 без зниження заробітної платні. У дослідженні взяли участь 2,5 тисячі осіб — це понад 1% всього населення Ісландії, що працює. У період експерименту продуктивність співробітників у більшості випадків не змінилася або навіть зросла, а за низкою показників покращився добробут працівників: у них зменшився рівень стресу та вигоряння, вони налагодили баланс між роботою та особистим життям та стали краще планувати свій робочий час.

За словами дослідників, учасники отримали можливість проводити більше часу з родиною та друзями, а також більше займатися своїми хобі. Автори також зазначили, що чоловіки в гетеросексуальних взаєминах при переході на чотириденний робочий тиждень почали приділяти більше уваги домашнім обов'язкам, завдяки чому хатня робота стала розподілятися у парах рівномірно.

Також випадків понаднормової роботи було вкрай мало і лише у невеликих приватних компаніях. За результатами дослідження, 86% робочих Ісландії можуть перейти на роботу зі скороченим робочим днем.

Офісні працівники
Офісні працівники. Ілюстративне фото: pixabay

Крім того, у березні цього року Уряд Іспанії погодився з пропозицією лівоцентричної партії Más País дозволити компаніям тестувати чотириденний робочий тиждень.

"Завдяки чотириденному робочому тижню (32 години) ми починаємо справжні дискусії нашого часу. Це ідея, час якої настав. Іспанія — одна з країн, де робітники працюють більше, ніж в середньому по Європі. Але ми не серед найпродуктивніших країн. Я вважаю, що працювати більше не означає працювати краще", — написав Іньїго Еррехон з Más País у Twitter.

Хоча точні деталі проєкту будуть узгоджені з урядом, партія запропонувала трирічну програму вартістю 50 мільйонів євро, яка дозволить компаніям випробувати скорочені години роботи з мінімальним ризиком. Наприклад, витрати компанії на перехід на чотириденний робочий тиждень можуть бути покриті на 100% у перший рік, 50% — у другий рік і 33% — у третій рік.

Такі цифри передбачають, що у проєкті зможуть взяти участь близько 200 компаній із загальним числом співробітників від 3 тисяч до 6 тисяч. Тестування може розпочатися вже восени. Депутат Ектор Техеро з Más País зазначав, що партія хоче побачити справжнє скорочення робочого часу без втрати заробітної плати чи робочих місць.

Читайте також: Як пандемія змінила робоче життя і кому не варто повертатись в офіс

Також у світі існують проєкти на рівні країн, де скорочують не кількість робочих днів, а кількість робочих годин. Зокрема, Франція почала рух до обмеження робочого тижня до 35 годин у 1998 році. Нині саме стільки триває офіційний робочий тиждень у країні. Водночас ірландці працюють по 35,3 годин на тиждень.

У Нідерландах найкоротша середньостатистична тривалість робочого тижня — 27 годин. Місцеві підприємства також все частіше переходять на чотириденку, а середній робочий день жителя цієї країни триває 7 годин 30 хвилин. У середині 2000-х нідерландці першими у світі запровадили робочий тиждень тривалістю менш як 30 годин.

Китай та США

Роботодавці у США та низці азійських країн звикли "експлуатувати" своїх працівників овертаймамиДодатковий робочий час. У цих регіонах люди можуть працювати й 12, й 14 годин на добу, і понад 50 годин на тиждень і, переважно, це навіть не стосується професії та сфери, яку обирає людина. Менталітет, зокрема, Китаю та США, передбачає, що успіх і заробітна плата працівника залежить від його наполегливості, старанності та того, скільки часу на день він готовий присвячувати роботі. Таким чином, кар'єрні амбіції для молодих китайців та американців часто стають важливішими за плани створення родини чи відпочинок.

Китай
Китай. Ілюстративне фото: pixabay

Так, у травні цього року Китай оголосив про найповільніше зростання населення за 60 років. Місцева влада вважає таку статистику "природним результатом економічного і соціального розвитку Китаю". Своєю чергою, Центральний банк Китаю закликав усунути труднощі саме для жінок, адже через високі вимоги роботодавці не роблять винятків ані для вагітних, ані для тих, хто щойно пережив пологи. Тим часом індустріальний Китай настільки швидко розвивається, що молоді покоління відчувають, що вони стикаються з важкою конкуренцією з боку ринку праці.

Читайте також: Репресії, Мао Цзедун і Вінні-Пух. Як Компартія Китаю змінила країну за 100 років

Тим часом США — єдина з економічно розвинених держав, яка не запровадила оплачуваної відпустки для догляду за дитиною, адже лише 21% американців мають доступ до оплачуваної декретної відпустки через своїх роботодавців. Водночас у квітні президент США Джо Байден запропонував пакет оплачуваних сімейних та медичних відпусток, який дозволить працівникам брати оплачувану відпустку до 12 тижнів для догляду за новонародженим або членом родини. Раніше нездатність поєднувати кар'єру та дітей у США та Китаї розглядали радше як особистий провал жінки, а не проблему, яку слід розв'язувати на рівні політики. Схожа тенденція спостерігається, зокрема, у Японії та Південній Кореї.

Читайте також: В Японії покарали держслужбовців, які пішли з роботи на дві хвилини раніше

На цьому тлі про ймовірність запровадження чотириденного робочого тижня в азійських країнах та США говорити зарано. Проте є сфера-виняток, яка пропонує такий бонус навіть працівникам з тих держав, в яких заведено багато працювати. Це ринок IT.

Скорочений тиждень для IT-сфери

Останніми роками IT-компанії світу найчастіше переходять на чотириденний робочий тиждень через занадто напружену роботу, яка часто призводить до професійного вигорання. Зокрема це стосується і тих західних компаній, які "переманюють" українських IT-фахівців працювати віддалено на них. Такі пропозиції можна зустріти від компаній, які розташовані у тій же Ісландії та США.

Крім того, у серпні 2019-го японська філія Microsoft провела схожий експеримент і надала працівникам вихідний в п'ятницю при збереженні зарплати. До осені продажі компанії виросли на 40%, а споживання електроенергії та паперовий друк в офісі скоротилися на 23% і 59% відповідно.

Офісний працівник
Офісний працівник. Ілюстративне фото: pixabay

Також такі проєкти зустрічаються у Кремнієвій долині у США, де їх називають Happy Fridays. Більшість з них демонстрували, що увага працівників зростає, а рівень стресу - знижується. У листопаді 2019 року мінська компанія SpurIT також вирішила запровадити для своїх програмістів чотириденку при збереженні зарплати. Водночас гучних досліджень щодо результатів переходу на чотириденний робочий тиждень в IT-компаніях поки не було.

Читайте також: За рік карантину статус безробітного отримали майже мільйон українців — Шмигаль

Шанси України

HR-експертка та кар'єрна консультантка Тетяна Пашкіна вважає, що навряд чи українські компанії запроваджуватимуть чотириденний робочий тиждень, адже вітчизняні роботодавці надають перевагу платі за години роботи, а не за її результат.

"Або якщо результат був досягнутий швидше, значить що? Правильно, співробітник недозавантажений", — каже Пашкіна.

Водночас експертка зазначила, що в Україні люди часто виснажуються на роботі настільки, що змушені на меншу кількість роботи витрачати більшу кількість часу й виникає ситуація, що люди, які працюють 8-10-12 годин на добу потім не мають ресурсу й працюють менш ефективно. У ситуації з Ісландією ж у людей з'явився вільний час на відпочинок, подумати та зробити роботу над помилками, збільшивши власну ефективність. На думку Пашкіної, люди, які працюють "як білки у колесі" — неефективні.

Хоча експертка вважає висновки ісландського дослідження універсальними, вона зауважила, що деякі українські працівники можуть неправильно сприйняти нові правила і вважати додатковий вихідний підставою відкладати роботу, тож скорочений робочий тиждень міг би вплинути на бюрократію. Крім того, дослідження є актуальним не для всіх сфер, адже, наприклад, працівник "конвеєру" не зможе виробляти більше, якщо працюватиме меншу кількість годин.

Читайте також: Кому найбільше загрожує профвигорання і що робити при синдромі. Пояснюють у МОЗ

"Якщо у нас багато паперів узгоджуються зо два тижні, значить, при чотириденці вони будуть узгоджуватися цілих три тижні? Загалом, сумнівів поки більше, ніж розуміння, як ми можемо туди прийти", — підсумувала експертка.

Працівники заводу
Працівники заводу. Суспільне Миколаїв

Крім того, раніше в Україні вже реєстрували петицію про запровадження 6-годинного робочого дня (за закордонним досвідом), однак її підтримали лише 397 осіб. На думку Пашкіної, небажання більшості українських компаній запроваджувати такий графік пов'язано з тим, що роботодавцям "простіше знати, що людина є в офісі з 09:00 до 18:00", навіть якщо вона часто відходить покурити чи попити кави. Крім того, багатьом роботодавцям складно вирахувати вартість години праці й зрозуміти, що того самого результату можна досягти меншою кількістю годин, але сплачуючи ту ж саму заробітну платню. Також роботодавці часто вважають, що "якщо люди працюють менше — їм потрібно не доплачувати".

Пашкіна підсумувала, що теоретично в Україні можна запровадити чотириденний робочий тиждень, але люди, які отримують зарплату погодинно, — будуть проти. Таким чином, скорочений тиждень був би вигідний людям, які працюють на результат і можуть обмежити себе у перервах. Це не стосується виробництва та аграріїв, а лише невеликого відсотка ринку праці.

Читайте також

Емоційне вигорання на роботі. 8 способів впоратися з синдромом

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок