Чим свідоцтво про вакцинацію відрізняється від сертифіката. Пояснюють в МОЗ

Чим свідоцтво про вакцинацію відрізняється від сертифіката. Пояснюють в МОЗ

Чим свідоцтво про вакцинацію відрізняється від сертифіката. Пояснюють в МОЗ
. Міжнародний сертифікат вакції

Українці, яких щепили двома дозами вакцини від COVID-19, вже можуть отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. У Міністерстві охорони здоров'я пояснили, чим цей документ відрізняється сертифіката.

Що таке міжнародне свідоцтво про вакцинацію та "ковідний сертифікат"

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію – це український документ, який використовується для закордонних подорожей та відповідає міжнародним медико-санітарним нормам. Він свідчить про те, що людина повністю вакцинована від COVID-19. Його можна отримати лише в паперовій формі у сімейного лікаря чи в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров'я.

10 червня перша країна ЄС – Угорщина – визнала українські свідоцтва про вакцинацію від COVID. Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що таким чином вже з 11 червня можна подорожувати з вітчизняними свідоцтвами про повну вакцинацію до цієї країни.

"Ковідний сертифікат" — це аналог цифрового COVID-сертифіката ЄС, який свідчить про вакцинацію, негативні результати ПЛР-тестів чи про одужання після COVID-19. Цей документ планують запустити в липні. Його можна буде отримати як у цифровій через "Дію", так і в паперовій формі.

Як розповіла гендиректорка Директорату з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров'я МОЗ України Марія Карчевич, пояснила, що міжнародне свідоцтво відрізняється від сертифіката тим, що воно вже затверджене, а так званий "ковідний паспорт" ще розробляється за зразком ЄС та ВООЗ.

Раніше віце-прем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що попередньо заплановано запустити "ковідний сертифікат", або "паспорт вакцинації" з 1 липня, синхронізувавши це з відповідними процесами в ЄС.

В Україні планується зробити дві версії сертифікату: внутрішній — для користування всередині країни, і зовнішній — для виїзду за кордон.

Що відомо

  • Українці зможуть отримати документ про підтвердження вакцинації проти COVID-19 після проходження повного циклу вакцинації вже з липня.
  • 9 червня в Україні всі області перейшли в "зелену" зону з найслабшими карантинними обмеженнями.
  • 8 червня в Україні від коронавірусної хвороби COVID-19 вакцинували 53 161 людину, переважна більшість з яких отримали першу дозу щеплення.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок