Справа у 2 мільярдах доларів. Ексглава "Нафтогазу" назвав причину свого звільнення

Справа у 2 мільярдах доларів. Ексглава "Нафтогазу" назвав причину свого звільнення

Справа у 2 мільярдах доларів. Ексглава "Нафтогазу" назвав причину свого звільнення
. Фото: Кабінет міністрів України

Ексголова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв вважає причиною свого звільнення накопичені компанією 2 мільярди доларів вільних коштів та відкинув звинувачення у нібито створенні компанією "діри" у держбюджеті в розмірі 10 мільярдів гривень.

Про це він заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Ми розуміємо, що вони розраховували на наші гроші - на 10 мільярда гривень. Наш план був замістити дивіденди тим чи іншим платежем (технологію можна обговорювати — від ОВДП в "авансування дивідендів") сумою 32 мільярди гривень. Цей план, який я комунікував прем'єр-міністрові та президентові, вони про це знають", — сказав Коболєв.

Він зазначив, що уряд завчасно був поінформований про те, що замість планованого прибутку у фінплані 11 мільярдів гривень компанія отримає збиток, оскільки НАК попереджав про проблему неплатежів газзбутів і необхідність сформувати резерви за цією дебіторською заборгованістю. Ексголова правління констатував, що на рахунку компанії на дату його звільнення було понад 2 мільярди доларів вільних грошових коштів, а в підземних сховищах — 7 мільярдів кубометрів природного газу, що, на його думку, є підтвердженням фінансової стійкості "Нафтогазу".

"Отже, фінансовим планом, який нам, на жаль, не затвердили на цей рік, ми планували гарантувати безпеку проходження наступної зими, забезпечити всі інвестиції у видобуток і передати на додачу до всіх стандартних податкових платежів ще 32 мільярдів гривень", — сказав Коболєв.

Крім того, він розповів про важкі відносини з Мінфіном, "який нас звинувачував, що ми якісь гроші приховуємо і щось не показуємо", оскільки на Єдиному казначейському рахунку коштів було значно менше, ніж у "Нафтогазу". Коболєв наголосив, що "Нафтогаз", як і раніше, залишається головним джерелом наповнення бюджету.

"Тому підхід з мого боку щодо моєї посади був і залишається прагматичним: якщо потрібна робота за декларованими правилами (корпоративного управління насамперед), то мені цікаво працювати. Якщо правила змінені в бік повернення "Нафтогазу" під оперативне управління органами державної влади (а саме це сталося 28 квітня з точки зору наслідків), то я не бачу сенсу", — заявив ексочільник НАК.

Що відомо

  • 28 квітня Кабінет міністрів звільнив Андрія Коболєва, який 7 років очолював НАК "Нафтогаз України". На його місце призначили виконувача обов'язків міністра енергетики Юрія Вітренка. У "Нафтогазі" назвали рішення незаконним.
  • Посли G7 прокоментували звільнення Андрія Коболєва з посади голови правління та наглядової ради НАК "Нафтогаз України".
  • Ексголова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що має намір оскаржувати своє звільнення Кабінетом міністрів.
  • Європейський союз, Європейський банк реконструкції і розвитку, Європейський інвестиційний банк, Світовий банк та Міжнародна фінансова корпорація виступили зі спільною заявою, у якій висловили занепокоєння через припинення повноважень наглядової ради НАК "Нафтогаз України" та звільнення голови компанії Андрія Коболєва.
  • Новий очільник НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко заявив, що планує продовжувати максимально можливий юридичний тиск на російський "Газпром" та нові позови до суду.
  • 30 квітня члени наглядової ради НАК "Нафтогаз" подали заяви про відставку та заявили про "тотальне знищення корпоративного управління".
  • 2 травня Кабмін закликав наглядову раду НАК "Нафтогаз України" продовжити виконувати обов'язки до завершення конкурсу на посади нових членів.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок