Нардеп розкритикував підготовку Харківщини до COVID-19: що відповів Степанов

Нардеп розкритикував підготовку Харківщини до COVID-19: що відповів Степанов

Нардеп розкритикував підготовку Харківщини до COVID-19: що відповів Степанов
. Parlaments'kyi telekanal Rada/YouTube

Харківський нардеп від "Слуги народу" Олександр Бакумов заявив, що на Харківщині бракує місць для пацієнтів з COVID та не вистачає кисневих точок. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов відповів, що вільні ліжка з киснем на Харківщині є, а рівень госпіталізацій спадає.

Питання щодо ситуації з COVID на Харківщині на засіданні парламенту 16 квітня поставив міністру харківський мажоритарник Олександр Бакумов (фракція "Слуга народу").

"Лікарні не готові, органи місцевого самоврядування, державної влади не підготувалися до коронавірусної хвороби. Швидкі не забирають людей. Кисневих точок не вистачає. Недостатність ємностей кисню обґрунтовується тим, що, вибачте, заблокований Суецький канал. Я вас прошу звернути увагу на Харківщину, провести перевірку готовності закладів охорони здоров'я надалі боротися з коронавірусною хворобою", — сказав Олександр Бакумов.

Глава МОЗ Максим Степанов відповів, що опорні медзаклади у Харкові нещодавно перевіряли на наявність ліжок та кисневих точок.

"Що можу сказати: були виявлені відповідні розбіжності по деяких лікарнях. Загальна кількість, здається, близько 372 ліжок. Було чітко враховано, в який спосіб достатньо швидко ця кількість буде поновлена, виходячи з тієї статистики, яка на сьогоднішній день є", — сказав Степанов.

За його словами, вільні ліжка з киснем на Харківщині є, заповнені тільки 68%.

"Дійсно, 68% ліжок з киснем на сьогоднішній день зайняті у Харківській області. В той же час ми вже бачимо по Харківській області від'ємне значення по рівню госпіталізацій, тобто динаміка госпіталізацій пішла на спад, як по всій країні, так і в Харківській області. Але ситуація, дійсно, залишається достатньо напруженою", — відповів глава міністерства.

Що відомо

  • З 11 квітня Харківщина перебуває у "червоній" зоні. У медзакладах кажуть про більшу потребу в централізованому кисні.
  • Волонтери, які допомагають хворим з COVID, розповідають, що реальна картина щодо завантаженості кисневих ліжок на Харківщині не співпадає з офіційною: вільних ліжок немає, людей не госпіталізують.
  • Суспільному відомі випадки, коли харків'ян не забирали до лікарні через брак місць, ставили у "чергу", доводилося лікуватися вдома попри підстави для госпіталізації.
  • В Харківській облдержадміністрації вважають, що медична система на Харківщині "працює достатньо стабільно". У міськраді кажуть, що готувалися, як могли.
На початок