У Харкові пологовий будинок №2 та лікарню №14 приєднали до лікарні №17: що змінилося для пацієнтів

У Харкові пологовий будинок №2 та лікарню №14 приєднали до лікарні №17: що змінилося для пацієнтів

Лозова, лікарня, обладнання
Нове обладнання в Лозівській лікарні, Харківська область. Нове обладнання в Лозівській лікарні. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

Харківський пологовий будинок №2 та клінічну лікарню №14 реорганізували, приєднавши до клінічної багатопрофільної лікарні №17.

Рішення ухвалили 22 листопада на позачерговій сесії міської ради, повідомила пресслужба.

"Реорганізація проведена без зменшення обсягу послуг, які надаються населенню. Департамент охорони здоров'я вирішив створити мережу медичних закладів, яка відповідатиме мінімальним (базовим) напрямкам медичного обслуговування, зокрема, під час надзвичайних ситуацій і воєнного стану", — йдеться в повідомленні.

За результатами сесії, заплановані на 2024 рік витрати на медичне обслуговування посідають друге місце серед коштів, спрямованих на соціальну сферу. На це передбачили майже 3,6 млрд грн.

"На забезпечення стабільного функціонування сфери охорони здоров'я заплановано спрямувати 3,6 млрд грн, у тому числі 3,1 млрд грн з державного бюджету від Національної служби здоров'я", — повідомили в міськраді.

У Харкові пологовий будинок №2 та лікарню №14 приєднали до лікарні №17: що змінилося для пацієнтів
Харківська обласна інфекційна лікарня. Квітень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Що відомо про реорганізацію медичних закладів у Харківській області

28 лютого 2023 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову про реорганізацію медичних закладів. За словами директора обласного департаменту охорони здоров'я Максима Хаустова, реформу впровадили для удосконалення медичної системи, як для працівників, так і для пацієнтів, і оптимізації фінансування лікарень: вони зможуть отримувати більше коштів від Національної служби здоров'я.

"З мережі медзакладів, яка складалася зі 196 закладів, сформували 85 закладів госпітального округу Харківської області", — розповів Хаустов у етері Українського Радіо Харків.

Туди ввійшли:

  • дві надкластерні лікарні;
  • п'ять медичних центрів;
  • 15 кластерних закладів;
  • 21 загальний заклад;
  • 41 заклад, де надають первинну медичну допомогу;
  • один заклад екстреної медичної допомоги з пунктами постійного базування бригад екстренки: 24 відділення та один відділ виїзної консультативної медичної допомоги та медицини катастроф, і також 55 пунктів постійного базування.

Надкластерними лікарнями стали Харківська обласна і Харківська обласна дитяча лікарні.

Кластерний заклад охорони здоров'я обслуговує населення із розрахунку не менш ніж 120 тисяч людей, така лікарня є в кожному районі Харківщини.

Медичні центри відповідають кожен за свій напрямок, їх у регіоні п'ять: Центр онкології, інфекційних захворювань, психічного здоров'я, кардіологічний та перинатальний.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок