Стало відомо, в яких лікарнях Харкова перевірка МОЗ знайшла розбіжності в даних про ліжка

Стало відомо, в яких лікарнях Харкова перевірка МОЗ знайшла розбіжності в даних про ліжка

Стало відомо, в яких лікарнях Харкова перевірка МОЗ знайшла розбіжності в даних про ліжка
. Суспільне Харків

У двох міських лікарнях та двох лікарнях "Укрзалізниці" Харкова заявлена кількість ліжок для хворих на коронавірус не відповідала фактичній.

Про це за результатами перевірки, призначеної МОЗ, повідомила представниця Нацслужби здоров'я України на Харківщині Вікторія Мілютіна.

Вона уточнила, що саме перевіряли: "Подивилися кількість ліжок в закладах, які фактично виділені для госпіталізації хворих, кількість ліжок, які фактично забезпечені подачею кисню або централізовано, або за допомогою кисневих концентраторів, кількість ліжок без кисню, кількість зайнятих ліжок...".

Загалом перевіряли 13 медичних закладів.

"П’ять міських, дві "Укрзалізниці", решта — обласні лікарні. В обласних лікарнях фактична кількість ліжок, кількість ліжок, забезпечених киснем, повністю відповідає заявленим… В лікарнях міських виявлена невідповідність в двох закладах: це 25 лікарня — 238 ліжок замість 250, 12 ліжок не вистачає. І в лікарні №18 — 53 ліжка фактично відведені для госпіталізації хворих і готове відділення для решти заявлених, але зараз іде добір персоналу", — сказала Мілютіна.

"Також є певна невідповідність у лікарень "Укрзалізниці" №1 і №2. В першій лікарні 130 ліжок фактично виділено і надає допомогу, у 2 лікарні 100 ліжок. А повинно бути 300 і 400", — повідомила вона.

За словами заступника голови Харківської ОДА Михайла Черняка, інформацію про кількість ліжок подавали самі лікарні.

Харківська ОДА тримає постійний зв'язок з в. о. керівника "Укрзалізниці", запевняє Черняк.

"Ми знаємо, що на сьогоднішній день вже повернено фінансування, певною мірою вже забезпечено тими грошима, які вони отримують відповідно до тих пакетів НСЗУ. Ми домовляємося про те, щоб все-таки, наголошуємо на тому, що ті ліжка, які визначені під госпітальну базу, під COVID, все-таки був знайдений ресурс і можливість, в тому числі "Укрзалізниці" щодо розширення цих двох лікарень, тому що бачимо, що є в цьому потреба", — сказав Черняк.

За його словами, нині фахівці вирішують питання з електромережами у цих закладах.

"Оперативно роботи вже виконуються. Я сподіваюсь, що нам усім разом вдасться цю ситуацію поліпшити", — додав він.

Мілютіна сказала, що лікарні мають усунути недоліки.

"Вже там є план дій, що у лікарень є, повинні вони цю невідповідність усунути. Те, що стосується доставлення додаткових ліжок, я впевнена, нескладно 12 ліжок доставити у 25 лікарні. Перевіримо. А щодо пошуку персоналу, це більш складна задача", — зазначила вона.

"Аналіз проводився за дорученням керівника робіт, пана Максима Степанова. Інформація передана, і буде прийматися рішення очільником Національної служби здоров'я України й керівником робіт згідно цього аналізу", — пояснила Мілютіна.

Що відомо

  • 29 березня стало відомо, що глава МОЗ Максим Степанов призначив перевірку опорних закладів Харкова. Комісія, яка має перевірити відповідність даних, що подаються до Києва, реальному стану справ, почала працювати у місті 30 березня і тривала до 31 березня включно.
  • Питання, чи відповідає звітність реальному стану справ, виникли після того, як багатьох пацієнтів з Харкова почали везти до лікарень інших районів області в той час, коли у місті є не повністю заповнені опорні залізничні лікарні.
На початок