"У виступі РФ ми почули звичайні фейки" – представник України про засідання ОБСЄ

"У виступі РФ ми почули звичайні фейки" – представник України про засідання ОБСЄ

Ексклюзивно
"У виступі РФ ми почули звичайні фейки" – представник України про засідання ОБСЄ
. Фото: Facebook

На тлі загострення ситуації на Донбасі та стягування військ РФ до кордонів, Україна ініціювала спільне засідання обох постійно діючих директивних органів ОБСЄ – Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва. На засіданні мали розглянути питання суттєвого збільшення військової присутності Росії вздовж кордону з Україною та на тимчасово окупованих українських територіях.

Після відмови РФ від участі у засіданні в ОБСЄ 10 квітня, російська делегація вирішила все ж таки взяти участь у спільному засіданні 14 квітня. Однак представленість російської сторони на цьому засіданні була не на рівні глави делегації, а на рівні радника.

Як відбулось засідання і якою була позиція РФ – Суспільному розповів постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

Підтримка делегацій

"Дуже багато делегацій висловили нам свою підтримку, – зазначив Цимбалюк. – Більше ніж зазвичай. Виступило значно більше країн, ніж зазвичай виступають з питань України. Виступали навіть такі країни, що ніколи не виступали окремо з цього питання".

Зокрема, виступили представники Італії та Болгарії. Зазвичай на форумі виступає 5-6 делегацій, сьогодні ж виступило близько 15 делегацій. "Це було потужно і дуже потужний сигнал для РФ", – вважає Цимбалюк.

"Підтримка суверенітету та територіальної цілісності – у виступах всіх делегацій. Відрізнялися моменти, що саме делегації хочуть, рекомендації теж були дещо різними".

Читайте також: Гра м’язами чи загроза вторгнення: що відбувається на фронті та у переговорах щодо Донбасу

Заяви Росії

"На першому етапі, коли була характеристика ситуації, наприкінці взяла слово РФ. Вона була представлена не на рівні керівника делегації, зважаючи на те, що він мав прибути і мав брати участь, він десь був, ходив позаду своєї радниці, яка виступала. Він удавав, що теж присутній, просто він не "знесходить" до нас, і виступ навмисне здійснюється на такому рівні".

Читайте також: "Дії Росії на кордоні збільшують ризик ненавмисної ескалації". Посол Швеції — про підтримку України

"У виступі радниці делегації РФ ми почули звичайні фейки, ми почули моменти зі звинуваченням України, ми почули вчергове, що Росія не здійснює якоїсь суттєвої військової активності, попри те, що вчора міністр оборони Шойгу виступаючи з арктичних справ, зокрема, сказав, що до західних кордонів Росії було перекинуто дві армії і три з'єднання".

"РФ казала, що "Україна збирається здійснити каральну операцію і це відбувається лише на фоні мінімальної активності РФ". Це майже дослівна цитата, яку я записав під час засідання. І ось такий наратив "розіп'ятих хлопчиків"".

Читайте також: Пишуть про загиблих дітей. МЗС розповіло про російські фейки щодо війни на Донбасі

Рекомендації ОБСЄ

Віденський документ передбачає у разі добровільної згоди країни, яка відповідає – у даному випадку Росія – запрошення для здійснення візиту для того, щоб знизити рівень занепокоєності.

"Тобто свого роду інспекція на запрошення російської сторони. Десь у Воронезьку чи Ростовську область. Звісно, це могло б мати додаткові якісь бонуси з точки зору зняття напруженості ситуації. Але мені важко повірити, що таке запрошення відбудеться", – вважає Цимбалюк.

За його словами, не варто применшувати значення таких пропозицій, оскільки якщо такі рекомендації здійснюються групою країн, це означає, що ці країни будуть відстоювати цю позицію і продовжувати тиск: "А тиснути в цьому плані, значить, тиск на Росію також буде збільшуватися".

"Реалістично очікувати, що Росія нас запросить, коли вважає, що в них немає якоїсь суттєвої військової активності, а це навпаки, нібито Україна намагається здійснювати каральні заходи, і це війська НАТО, які приводяться зараз у підвищену бойову готовність, а не Росія".

Також були пропозиції щодо можливого візиту військових аташе зі складу держав-учасниць ОБСЄ. Це люди, які знають і знайомі з принципами навчань і проведення військових маневрів.

"Якщо враховувати виступи від груп держав, то близько 30-ти країн на цьому наполягали".

Переважно всі говорили про необхідність конструктивних консультацій.

"Навіть при тому, що Росія видала свій типовий пропагандистський наратив, разом з тим те, що вона взяла участь в консультаціях, тобто якимось чином повертається за стіл переговорів, було відзначено делегаціями. І це дійсно позитив. Ми, звісно, звикли до різної риторики з боку РФ, але розмовляти завжди краще, ніж стріляти".

Усі держави закликали Росію нарешті дати відповідь щодо стягування військ, повідомив Цимбалюк.

"Декілька делегацій заявляли: чому, якщо ви вважаєте, що у вас немає жодної активності, то дайте відповіді і всі заспокояться, якщо вам нема чого приховувати, скажіть. На жаль, відповідей ми не почули".

Одна з держав запропонувала, щоб в ОБСЄ була посилена боротьба проти фейків і дезінформації.

Росія не підтримала рекомендації

У питаннях рекомендацій представники РФ навіть не відповідали, каже Цимбалюк.

"Єдине, що вони сказали, що вони заперечують ухвалення цією Постійною радою і Форумом будь-яких рішень і вони заперечують ухвалення рекомендацій. Тобто ухвалення рекомендацій було заперечено Росією. Зрозуміло, тому що більшість цих рекомендацій стосувались переважно дій російської сторони".

Загалом в ОБСЄ 57 країн. Усі рішення ухвалюються на основі консенсусу, тобто, одностайно.

"Існує правило консенсусу і Постійна Рада не може ухвалити консенсусом ці рекомендації. Яким чином вони будуть зафіксовані? Є так званий журнал дня, до цього журналу будуть додані виступи країн, які виступали зі своїми рекомендаціями, і вони будуть зафіксовані письмово. Таким чином статус рекомендацій, звісно, буде не рекомендацією Постійної ради, але це будуть рекомендації національних делегацій, які брали участь у переговорах. Головне, що вони будуть зафіксовані письмово. І до них можна буде звернутись, до них можна буде апелювати у майбутньому, під час наступних дискусій".

Читайте також: "Готують операції у напрямку Криму": міністр оборони назвав чотири прогнози військових дій Росії

На початок