Що таке публічна дипломатія і чому МЗС створило стратегію її розвитку. Пояснює експертка

Що таке публічна дипломатія і чому МЗС створило стратегію її розвитку. Пояснює експертка

Ексклюзивно
Що таке публічна дипломатія і чому МЗС створило стратегію її розвитку. Пояснює експертка
МЗС України. УНІАН

Міністерство закордонних справ України затвердило стратегію публічної дипломатії, розраховану на п'ять років. За словами очільник МЗС Дмитро Кулеба, на її основі планують розвивати позитивний імідж країни за кордоном та спілкуватися з партнерами. Що таке публічна дипломатія, як вона працює та чому зараз МЗС створило стратегії її розвитку – в ефірі Українського радіо прокоментувала експертка Ради зовнішньої політики "Українська призма" Надія Бурейко.

Що таке публічна дипломатія

Публічна дипломатія для українців тривалий час була невідомим напрямом і в Україні відстежувався понятійний вакуум. Відсутність поняття спричинило те, що часом до публічної дипломатії зверталися за залишковим принципом. Всі актори, залучені до імплементації та реалізації цього напряму в Україні, зараз надзвичайно щасливі тому, що стратегію ухвалено. Бо стратегія публічної дипломатії — це перший подібний документ, який прояснює всі нюанси.

Публічна дипломатія — це цілий комплекс заходів, які через конкретні комунікаційні канали використовуються для формування та просування позитивного іміджу країни у світі. Тепер це конкретно визначений напрямок зовнішньої політики.

Кулеба зазначив, що вперше в Україні сформульовано та визначено сім напрямів публічної дипломатії: культурна, експертна, економічна, кулінарна, цифрова, науково-освітня, спортивна. Кожен з них працює по-своєму. Наприклад, якщо ми працюємо з формуванням і просуванням позитивного іміджу України в певній країні, ми хочемо просувати певний наратив. Наративи теж визначає стратегія. Просування відбуватиметься за допомогою цілого комплексу заходів: організація виставок, проведення фестивалів, конференцій.

Як це працює

Одним з напрямків публічної дипломатії, які визначає наша стратегія, є кулінарна дипломатія. І от нещодавно завдяки зусиллям Українського інституту було видано чудову книгу про кулінарну дипломатію України. Видання цієї книги та просування її у світі — це приклад того як діє публічна дипломатія.

Впродовж останнього року було кілька гучних кейсів щодо дискусій приналежності українського борщу. Це один з тих прикладів, коли Російська Федерація намагалася привласнити елемент української культури. Популяризація української кухні та борщу через це видання є прикладом дії публічної дипломатії.

У яких напрямках Україна вже досягла успіху

Я не випадково почала саме з прикладу діяльності Українського інституту, який опікується напрямом культурної дипломатії. Культурний вимір публічної дипломатії є найбільш видимим. На це є кілька причин. По-перше, вона існувала ще до ухвалення стратегії, до створення профільного департаменту при Міністерстві закордонних справ.

Ми можемо говорити про певні прояви публічної дипломатії індивідуальних гравців ще з моменту проголошення незалежності України. Та з 2015 року цей напрям набирає більш впевненого інституційного характеру.

Перший напрямок, який став активно розвиватися, був саме культурний. Цьому сприяло створення різних інституцій, наприклад, Українського культурного фонду. Він у контексті культурної дипломатії не так часто розглядається, але через його програмну діяльність відбувається просування культурних проєктів і позитивного іміджу нашої країни. Крім того, культурна дипломатія охоплює більшу аудиторію.

Погляд на ситуацію з виступами українських артистів у країні-агресорі

Я скажу не як експертка, а як громадянка, що не можливо залишатися поза політикою, коли в країні йде війна. Для мене цей момент не викликає дискусій. Що стосується того питання, яким чином культурна дипломатія має здійснюватися, тут є дуже важливий момент: ми говоримо про комунікацію і просування позитивного іміджу країни з точки зору наших зовнішньополітичних інтересів, наших національних пріоритетів. Публічна дипломатія є одним з функціональних напрямів зовнішньої політики.

Хто буде реалізовувати стратегію

У стратегії прописані основи міжінституційної співпраці. Публічна дипломатія — це комплекс зусиль величезної палітри інституцій та індивідуальних амбасадорів, які працюють у цьому напрямі. Координацією та ухваленнями рішень займатиметься Міністерство закордонних справ, але далі за кожним напрямом закріплені профільні структури, які відповідатимуть за реалізацію напряму.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок