У New York Times опублікували рецепт борщу пенсіонерки з Житомирщини

У New York Times опублікували рецепт борщу пенсіонерки з Житомирщини

У New York Times опублікували рецепт борщу пенсіонерки з Житомирщини
.

The New York Times опублікувала рецепт борщу пенсіонерки Ольги Габро з села Борщів Радомишльський району Житомирської області. Матеріал підготувала журналістка Марія Варенікова і фотограф Ендрю Крамер.

Секрет рецепту полягає в тому, що першим готується бульйон з квасолею і картоплею, а тільки потім в іншому посуді – буряк і морква. Змішуються інгредієнти перед подачею на стіл, цитує The New York Times.

Варити борщ Ольгу вчила її мати, а рецепт дістався ще від прапрабабусі. Борщ готується в печі, хоча в будинку є газова плита.

"Під час розкуркулювання, люди тікали в ліси, шукали всякі трави та варили борщ. Вони вижили з борщу", – розповідає пані Ольга.

У New York Times опублікували рецепт борщу пенсіонерки з Житомирщини
The New York Times

Рік тому уряд Росії розмістив у своєму Twitter-акаунті англійською рецепт, згідно з яким, "борщ – одна з найвідоміших і улюблених страв Росії".

"Вони можуть думати що завгодно, але борщ – це український суп", – сказала Ольга Габро, бабуся і досвідчений борщівник з Борщева.

Для шеф-кухаря Євгена Клопотенко це стало останньою краплею. За його словами, він вже був засмучений, коли друзі розповіли йому, що в магазинах і ресторанах Європи та США борщ продається як російський суп.

"В України відібрали багато речей, але вони не віднімуть наш борщ", – сказав шеф-кухар Євген Клопотенко, який очолює кампанію по визнанню супу українським культурним спадком, – "Я зрозумів, що ми повинні захищати те, що належить нам".

Після чого почався затяжний конфлікт, який закінчився перемогою України в загальносвітовому визнанні борщу як українського національного блюда.

Що відомо

  • Український борщ опинився у списку 20 найсмачніших супів у світі за версією американського видання СNN.
  • У грудні 2020 року Мінкульт повідомив, що хоче ініціювати внесення борщу до культурної спадщини ЮНЕСКО.
  • Етнографиня з полтавського селища Опішні Олена Щербань започаткувала фестиваль борщу та відкрила музей цієї страви.
  • У Києві на початку березня пройшов онлайн-фестиваль українського борщу. На ньому страву за різними рецептами готували представники усіх регіонів країни.
  • Київський фестиваль борщу, що відбувся у режимі онлайн, внесли до Книги рекордів України. Під час заходу національну страву готували одночасно представники з 25-ти регіонів країни.
  • Відомий французький рейтинг ресторанів Michelin у пресрелізі гастрогіду московськими ресторанами назвав український борщ стравою російської кухні. Після втручання дипломатів представники компанії вибачились і виправили помилку.

Читайте також

5 думок експертів про нову гастрономічну культуру України

На початок