Голованівськ та Смоліне можуть стати містами, а Рівне – селищем

Голованівськ та Смоліне можуть стати містами, а Рівне – селищем

Голованівськ та Смоліне можуть стати містами, а Рівне – селищем
. Роман Маленков. Голованівськ

До Верховної Ради направлять проєкт Закону України "Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України". Якщо його ухвалять, селище міського типу Голованівськ перейде до категорії міста, селище Смоліне може претендувати на статус міста , а село Рівне – на статус селища, розповів Суспільному перший заступник голови Кіровоградської обласної ради Юрій Семенюк.

Відповідно до норм, прописаних у законопроєкті, населений пункт називатиметься містом, якщо має більше 10-ти тисяч населення та його щільність є 1 000 людей на квадратний кілометр площі. Селищем називатиметься населений пункт, чисельність жителів якого перевищує 5 тисяч людей.

Закон "Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України" є одним з пакету, так званих, евроінтеграційних законів, які мають пришвидшити виконання Україною Угоди про асоціацію. Він має визначити чіткі правила вирішення питань адмінтерустрою – порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів, тощо.

Досі на території України чинним є Указ Президії Верховної Ради Української PCP «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української PCP» від 12 березня 1981 року.

Уряд ухвалив проєкт Закону в рамках низки документів про децентралізацію. Готувало його Міністерство розвитку громад та територій. Заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода сподівається на швидку співпрацю з парламентом: "Законопроект найближчим часом направлять на розгляд парламенту. Очікуємо, що він так само отримає підтримку народних депутатів, яку має реформа місцевого самоврядування в цілому. Життя не стоїть на місці, постійно стикаємося з новими викликами і потребами, тому мусимо мати законодавчі інструменти вчасно реагувати і відкривати територіям шляхи розвитку".

"Окрім суто організаційних питань, зміна статусу населеного пункту може мати кращий іміджевий статус. Скажімо, інвестор, який хоче вкласти гроші, розумітиме, що місто – це населений пункт з більшою кількістю людей, і значить, воно може бути привабливим для нього", - вважає Юрій Семенюк.

З текстом законопроєкту можна ознайомитись тут.

Читайте також

На початок