Уранові шахти Кіровоградщини можуть зупинити роботу

Уранові шахти Кіровоградщини можуть зупинити роботу

Уранові шахти Кіровоградщини можуть зупинити роботу
. Фото: Суспільне Кропивницький

Уранові шахти державного підприємства ”Східний гірничо-збагачувальний комбінат” у Кіровоградській області можуть зупинити роботу. Про це Суспільному розповів голова профкому Інгульської шахти Михайло Мельник. Причина – не підписана угода на 2021 рік між підприємством та компанією ”Енергоатом”.

За словами Михайла Мельника, гірники хочуть злиття підприємств. Це дозволить узгодити ціну на продукцію підприємства. Для стабільної роботи потрібно підписати угоду про закупівлю продукції на нинішній рік.

”Ціна, яку просить адміністрація ”Схід ГЗК”, не влаштовує ”Енергоатом”. Вона зависока. Тиждень-два і ми можемо зупинити роботу. Досі діє домовленість попереднього року, гроші, а їх нам платять авансом, закінчуються. Їх вистачить, максимум, до 1 березня”.

Наступного тижня (15-19 лютого – ред.) запланована зустріч керівництва комбінату та представників ”Енергоатому”.

Що відомо

  • 7 грудня на Кіровоградщині зупинили роботу трьох шахт.
  • 9 грудня майже сотня працівників державного підприємства ”Східний гірничозбагачувальний комбінат” протестували біля будівлі Кабміну на вулиці Грушевського у Києві. До протестувальників вийшов представник уряду та забрав їх звернення, після чого гірники пішли на Банкову під Офіс президента.
  • 16 грудня у Кіровоградській області шахтарі перекрили дороги державного значення Кропивницький-Київ, Кропивницький-Миколаїв та Кропивницький-Кривий Ріг. Протестували протягом 6 годин. На акцію вийшли працівники Інгульської, Новокостянтинівської та Смолінської уранових шахт.
  • Три дні шахтарі перекривали дороги у напрямках Києва, Кривого Рогу, Миколаєва у Кропивницькому районі та дорогу міжнародного значення Стрий-Тернопіль-Кропивницьки-Знам’янка у Смоліному Маловисківському раойні. На протест вийшли через зарплатні борги та простій шахт. Їм винні 87 мільйонів зарплати. Вони не працюють з 7 грудня через відсутність грошей. За словами керівника комбінату Антона Бендика, усього державне підприємство "Енергоатом" завинило їм 699 мільйонів гривень.
  • 23 грудня працівники підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" протягом двох годин протестували на площі Героїв Майдану біля будівлі Кіровоградської обласної адміністрації. Просили, щоб до них вийшло керівництво області. Протестувальників запросили на засідання облради. Шахтарі зачитали свої вимоги у сесійній залі. Депутати проголосували за те, щоб передати їх Кабінету міністрів.
  • 23 грудня гірники Кіровоградщини завершили протест.
  • 12 січня роботу уранових шахт на Кіровоградщині відновили.
  • 10 лютого Національне антикорупційне бюро проводило обшуки в НАЕК "Енергоатом" у справі про продаж електроенергії за необґрунтованими цінами. У компанії повідомили, що обшуки стосуються відокремленого підрозділу та запевнили, що співпрацюють зі слідством.
На початок