Юрай Санітра - про склад збірної України, ротацію та підготовку до січневих стартів

Юрай Санітра - про склад збірної України, ротацію та підготовку до січневих стартів

Ексклюзивно
Юрай Санітра - про склад збірної України, ротацію та підготовку до січневих стартів
. Дмитро Євенко

Головний тренер збірної України з біатлону - гість біатлонної студії Суспільне Спорт.

Юрай Санітра став одним з гостей біатлонної студії Суспільне Спорт. Тренер збірної України дав розлогий коментар щодо виступи біатлоністів у грудні - виділив як слабкі сторони, так і позитивні. А також розповів про план підготовки під час різдвяно-новорічних свят та пояснив, на кого розраховує у подальшій частині сезону.

Переглянути повний випуск студії можна тут.

  • Оцінка виступів України в грудні

"Якщо згадати перші старти, то люди уже забули, в яких умовах і з якими проблемами ми зіштовхнулися під час літньої підготовки. Можу на 100% сказати, що за такою моделлю як цього року, я ніколи команду не готував би. Назвав би цю модель "ковід-програма" - що було дозволено, те робили.

На перших стартах не все було як ми хотіли, але були об'єктивні причини, чому не всі спортсмени на старті сезону не були готові.

У Контіолахті дівчата добре пробігли, у трьох гонках спортсменки були у топ-10, Даша Блашко добре стартувала, а в естафеті - п'яті. Щодо хлопців: то у Контіолахті було гірше, хоча були як хороші, так і погані моменти. Було багато проблем: як з фізичним станом, так і зі стрільбою, у нас не було своїх патронів у Контіолахті, бо не встигли пройти тест зброї - це теж впливало на стрільбу.

Друга частина грудня в Гохфільцені - там хлопці показали дуже хороший прогрес. У Дмитра Підручного - 6 місце в спринті, хороший стан у Артема Прими, а також Антон Дудченко показав, що може бути хорошим членом команди. Не можу бути задоволений виступом Руслана Ткаленка та Богдана Цимбала - у них були проблеми з фізичним станом наприкінці змагань.

Читайте також: Церемонія нагородження Дмитра Підручного у спринті в Гохфільцені: відео

Щодо жінок, то був неочікуваний провал в [останньому] спринті: Валентина Семеренко та Олена Підгрушна не встигли пройти акліматизацію, для них кількість стартів поспіль дуже впливає на те, як можуть виступити. Дар'я Блашко у грудні пробігла усі гонки - для неї трохи забагато, раніше з таким не стикалася, тому в кінці була втомлена, це вплинуло і на стрільбу. Катя Бех непогано пробігла, але їй треба почекати, треба більшу кількість стартів, щоб акліматизуватися в дорослому біатлоні.

Загалом, грудень не був хорошим, але і не був поганим. Маємо від чого відштовхнутися, упевнений, що ми не сказали останнього слова у сезоні".

  • Підготовка до січневих стартів

"Після Гохфільцена ми переїхали на збір в австрійський Обертіліах - тут морозно, сонячно і багато снігу. Дуже хороші умови для тієї роботи, яку прагнемо виконати. Усі спортсмени здорові, можемо робити усе, щоб бути готовими на старті року.

Треба додати у фізичному стані, попрацювати над стабільністю стрільби. З цього збору розпочинаємо підготовку до чемпіонату світу - не будемо готуватися спеціально до стартів Кубка світу у січні. Будемо стежити за кількістю стартів у спортсменів, щоб могли свіжими та готовими виступити на чемпіонаті світу, а дехто на чемпіонаті Європи.

На зборі - усі, хто був з командою у грудні. Анастасія Меркушина - теж тут, вона пробігла два старти у Гохфільцені, бачимо, що є дуже великий запас, над яким треба працювати: вона нам дуже потрібна, зважаючи на її стрільбу, особливо в естафетах. Юлія Джима зараз поїхала в Словенію - були проблеми з зубами, але вона повернеться, чекаємо її в Обертіліаху".

  • Кадрові питання

"До чоловічої команди приєднаються Артем Тищенко та Тарас Лесюк - вони виїжджатимуть з України десь 3-4 січня, на Кубок світу в Обергоф, там матимуть змогу пробігти спринт. Будемо чекати на них - треба, щоб хлопці допомогли, бо вп'ятьох пробігти увесь сезон та приготуватися до чемпоінату світу - складно.

Читайте також: Тищенко та Петренко - чемпіони України в спринті. Результати гонок

Радий, що Тищенко повернеться в команду: минулого року він був хорошим в одиночних змішаних естафетах, буду дивитися на його рівень. У Тараса Лесюка був складний період, фактично провів одне тренування перед стартом чемпіонату України, гвинтівку йому привезли за кілька годин до старту, але він впорався у цих умовах.

Уже зараз бачу, що в жіночій команді треба працювати зі складом, який у нас є - ці 7 біатлоністок. Після чемпіонату України, який дивлюся, то видно, що принести позитивне в команде можуть Надя Бєлкіна та Ірина Петренко. Але я так бачу, що у цій сімціСестри Семеренко, Дар'я Блашко, Юлія Джима, Олена Підгрушна, Анастасія Меркушина, Катерина Бех біатлоністок визначитимемо склад на чемпіонат світу.

Ірина Петренко
Ірина Петренко. Біатлон Майбутнього

Загалом бачу, що багато людей критикує дівчат, але скажу, що вони максимум роблять на тренуваннях для того, щоб бути готовими. Треба розуміти, що потенціал уже не такий, як кілька років тому, але вони можуть добре приготуватися до кількох стартів у сезоні.

Хочу попросити і у тих, хто критично говорить про їх рівень, щоб мали розуміння: вони не можуть в кожному старті показати максимум, як це було кілька років тому. Упевнений, що до чемпіонату світу матимемо серйозну команду в жінок".

AP
Хочу попросити і у тих, хто критично говорить про рівень біатлоністок, щоб мали розуміння: вони не можуть в кожному старті показати максимум, як це було кілька років тому
Юрай Санітра

  • Відсутність та стан Сергія Семенова

"Цієї зими Сергію не щастить: на старті він повернувся з Вуокатті до України з підозрою на мононуклеоз, яка підтвердилася. Потім упав на льоду, у нього є проблеми з диханням, але потроху починає кататися.

Коли буде готовий - складно сказати. Якби був готовий наприкінці січня, спробували б його на 1-2 стартах, щоб бачити де і як знаходиться, чи можемо розраховувати на чемпіонат світу".

  • Критерії потрапляння з команди "Б" в команду "А"

"Неодноразово казав: закритих дверей у команду "А" немає. Ми прекрасно знаємо, на якому рівні треба пробігти на Кубку IBU, щоб спортсмен міг добре виступити на Кубку світу. Я не хочу робити такі кроки, як рік чи кілька років тому - спортсменка добре пробігли один старт на Кубку IBU, викликали її на Кубок світу, у першій гонці не відібралася в переслідування, відправили назад на Кубок IBU. Потрібна стабільність.

Якщо в когось буде такий результат, який допоможе нам на Кубку світу - я непроти, щоб забрати того спортсмена в основну команду".

Читайте також: Кубок Націй з біатлону сезону 2020/21: на якому місці Україна після чотирьох етапів
На початок