Біатлон: Кубок світу
Біатлон: Кубок світу
"Було відчуття боротьби, і це класно". Анастасія Меркушина — про виступ у спринті на ЧС з біатлону

"Було відчуття боротьби, і це класно". Анастасія Меркушина — про виступ у спринті на ЧС з біатлону

Ексклюзивно
Анастасія Меркушина у гонці Кубка світу з біатлону
Анастасія Меркушина. Фото: Mauro Ujetto/NurPhoto via Getty Images

Ексклюзивний коментар української біатлоністки для Суспільне Спорт.

Українські біатлоністки виступили в першій особистій гонці чемпіонату світу-2024 — жіночому спринті. І всі фінішували у топ-30: найкращий результат продемонструвала дебютантка Христина Дмитренко, яка посіла 12-те місце.

Останньою з українок у жіночому спринті стартувала Анастасія Меркушина. Попри непрості умови на трасі та штрафне коло вже на першому вогневому рубежі, біатлоністка змогла посісти 29-те місце.

Суспільне Спорт — ексклюзивний транслятор чемпіонату світу з біатлону. Дивіться наживо усі гонки чемпіонату світу на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, а також місцевих телеканалах Суспільного.

Для Меркушиної жіночий спринт став першою гонкою на чемпіонаті світу-2024, у змішаній естафеті вона не бігла. А сам результат став найкращим за три роки на рівні світових першостей: в Обергофі у 2023-му вона не потрапляла навіть до топ-40 в особистих гонках.

Після завершення спринту Меркушина дала ексклюзивний коментар для Суспільне Спорт, у якому розповіла про виступ у спринті, умови траси в Новому Месті, а також психологічний стан.

  • Про виступ у спринті
"Було важко, дуже важка траса. Погода — не полетиш, але класно, що працювалося. Дуже хотілося боротися, було відчуття боротьби, і це класно. Може, не той результат, який хотілося б, але задоволена самою боротьбою, внутрішнім станом. Це було непогано для мене".
  • Як змінилася траса у Новому Месті у порівнянні з 2023 роком

"Траса така сама, як і торік. Вона непроста цього року, оскільки спуск не є рівним, він розсипчастий через кондиції снігу. Дуже затікали ноги на спуску, не встигаєш відпочити. Хоча, зазвичай. всі люблять такі траси, коли підйом, а після нього віддихаєш. Тобто тактично треба було працювати. Єдине у порівнянні з минулими роками — велика кількість бруду через високу температуру. А так, усе як завжди".

  • Чи вплинув на хід фактор пізнього стартового номера

"Думаю, що пізній стартовий номер, знову ж, погода погана, немає розминкового кола. До останніх номерів довелося бігати, а біг — ненайкраща розминка перед таким стартом. Можливо, старт вийшов трішки повільнішим, хотілося б швидше стартувати. Але добре, що протягнула цю швидкість до фінішу. Може, не найкраща, але як є".

  • Про хибу на першій стрільбі
"Гадаю, що це робочий промах. Не впоралася з диханням, адже стрільбище у Новому Месті підступне: ніби йдеш з підйому, потім довга рівнина, і не завжди правильно можеш підійти до нього з пульсом. Гадаю, що трішки не впоралася із диханням. А туман не мав би вплинути: ставила такий розмір мушки, який дозволяє бачити все однаково. Не думаю, що це було проблемою".
  • Про психологічний стан у гонці

"Це ж особиста гонка, паніки як перед естафетами немає. Тому було легше зайти у чемпіонат світу. Розумію, що у спринті ще не готова боротися за високі місця. Класно, що зі спринту починаємо, сподіваюся, далі буде краще".

Анастасія Меркушина: що відомо

  • Проводить шостий чемпіонат світу у кар'єрі, дебютувала на цьому рівні у 2017 році.
  • Найкращий результат Меркушиної в особистих гонках чемпіонату світу — десяте місце в індивідуальній гонці на світовій першості у 2019 році.
  • Меркушина — 4-разова призерка чемпіонатів світу в естафетних гонках: "срібло" у 2018 році, а також "бронзи" у 2019, 2020 та 2021 роках.
  • У сезоні 2023/24 Меркушина має вісім фінішів у заліковій зоні (топ-40) в особистих гонках Кубка світу. Найкращий результат — десяте місце у гонці переслідування на етапі у Ленцергайде.
На початок