Польські фермери відновили блокування вантажівок на кордоні: репортаж із пункту пропуску "Шегині-Медика"

Польські фермери відновили блокування вантажівок на кордоні: репортаж із пункту пропуску "Шегині-Медика"

Сьогодні вранці, 18 квітня, польські фермери відновили блокування вантажівок у пунктах пропуску "Медика-Шегині" та "Корчова-Краківець". Наразі заблокованими залишаються три пункти пропуску на кордоні з Польщею, які межують зі Львівщиною.

Суспільне поспілкувалося із водіями на кордоні.

Водій вантажівки Олег Радченко розповідає, що про блокування руху дізнався вже на кордоні. Раніше, розповідає, оминав протести через пункти пропуску на кордоні з Угорщиною.

Водій іншої вантажівки Петро Юськів каже, що рухався на виїзд з України згідно з електронною чергою. Транспортний засіб пройшов перевірку української сторони й на цьому зупинився".

Павло Комащенко заїжджає на територію України. Каже, встиг проїхати перед блокуванням:

"Чув, за словами водіїв, там все переблоковано. Мало того, що стояло п'ять кілометрів до самого шлагбаума, перед самим кругом в лівий бік розвертали. Там все забито було".

Пункт пропуску "Шегині-Медика", 18 квітня 2024
Пункт пропуску "Шегині-Медика", 18 квітня 2024. Суспільне Львів/Іванка Дусько

Водночас блокування руху на вʼїзд в Україну розпочалось на пункті пропуску Корчова Краківець. На цих двох пунктах пропуску на вʼїзд в Україну очікують понад 1500 вантажівок, повідомила речниця Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська:

"Блокування пункту пропуску "Рава-Руська" продовжується і надалі. З 13 березня ми відслідковуємо, що взагалі вантажівки у напрямку виїзду з України не слідують, на в'їзд — по декілька вантажівок на годину. Перед пунктом пропуску "Гребенне-Рава-Руська" на в'їзд в Україну очікують 220 вантажних транспортних засобів. Пункт пропуску "Угринів" дві доби тому розблокували, там працює все ритмічно".

Що відомо про протести польських фермерів

6 листопада 2023 року польські перевізники розпочали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорогуськ" та "Рава-Руська-Гребенне".

Асоціація "Укравтопром" із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС.

23 листопада до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестували на пункті пропуску "Шегині — Медика".

Польські перевізники 11 грудня припинили страйк на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ". Митниця запрацювала у звичному режимі, пропуск вантажівок відновили в обидва боки.

18 грудня польські перевізники знову заблокували рух вантажівок на міжнародному пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ".

Польські перевізники, які від листопада блокували пункти пропуску на кордоні з Україною, 16 січня досягли угоди щодо "певних умов" з урядом РП та призупинили протест.

9 лютого фермери у Польщі розпочали загальнонаціональний страйк. Акція протесту триватиме щонайменше до 10 березня.

Через декілька днів польські фермери оголосили, що мають намір 20 лютого заблокувати всі пункти пропуску на кордоні з Україною.

22 лютого прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що польська влада внесе прикордонні переходи з Україною, а також ділянки автомобільних і залізничних доріг до переліку об'єктів критичної інфраструктури. Як сказав тоді Туск, це протягом найближчих годин після ухвалення рішення дозволить прибрати перепони на польсько-українському кордоні для постачань зброї та гуманітарної допомоги.

На початок