Як колишній розвідник із Львівщини став садівником. Історія ветерана

Як колишній розвідник із Львівщини став садівником. Історія ветерана

Військовий Андрій Дробіт — колишній розвідник, який звільнився з лав ЗСУ після поранення та появи у сімʼї третьої дитини. Чоловік разом з дружиною повернувся до фермерської справи: вирощує хвойні дерева. Цьогоріч розширив свій бізнес завдяки "ветеранському ваучеру".

Про свій бізнес колишній військовослужбовець розповів Суспільному.

Андрій Дробіт боронив Україну з 2015 року, виконував бойові завдання на Маріупольському напрямку. Після півтора року служби чоловік був звільнений в оперативний резерв першої черги. А з першого дня повномасштабного вторгнення Андрій знову став на захист України. Цього разу потрапив у 24 бригаду. Воював на Ізюмському напрямку, був у Попасній, а в Оріхові отримав осколкове поранення.

"Я не знаю, який раз я там родився в сорочці. Бо я був на такій установці, вона лазером цілиться і ракета летить. Ми з напарником часто жартували, що сьогодні знов в сорочці родилися, бо було багато випадків, коли нас засипали снарядами. Ракетчики є першою ціллю. Я отримав поранення, коли моя дружина була вагітна третьою донечкою", — пригадує Андрій.

Після народження третьої дитини військовослужбовець звільнився з лав ЗСУ і повернувся до фермерства. Разом з дружиною спочатку вирощував квіти, зелень та овочі, а тепер подружжя взялося за вирощування хвойних дерев. Зараз мають 8 тисяч саджанців, а навесні, каже, засіють ще лаванду.

Андрій Дробіт
Ветеран та фермер Андрій Дробіт. Фото: Суспільне Львів

Для розвитку бізнесу Андрій Дробіт отримав майже 290 тисяч гривень від міста за програмою "Ветеранський ваучер". За ці гроші купив трактори-газонокосарки та причіп. Тепер надає послуги з догляду за газонами.

Трактор
Трактор, який придбав Андрій за Програмою "Ветеранський ваучер". Фото: Суспільне Львів

За словами директорки департаменту економічного розвитку Інни Свистун, "ветеранські ваучери" у Львові почали видавати минулого року. Це гроші у сумі до 300 тисяч гривень на розвиток чи відкриття власної справи ветеранам.

"Минулого року місто підтримало 27 бізнес-проєктів ветеранів і видало ваучерів на суму 7 мільйонів 400 тисяч гривень. Цього року відбувся новий конкурс. Ми отримали 57 заяв, з них 53 взяли до розгляду. Інші не були зареєстровані в межах Львівської територіальної громади, — розповідає Інна Свистун.

Серед цьогорічних проєктів – є і виробництво одягу і меблеве виробництво, послуги, косметологія, побутове обслуговування, ресторанне господарство, піцерії, кав’ярні, перевезення, агробізнес.

На початок