Апеляція у справі керівниці управління освіти. У Кропивницькому прокуратура просить відсторонити її від посади

Апеляція у справі керівниці управління освіти. У Кропивницькому прокуратура просить відсторонити її від посади

У Кропивницькому прокуратура просить відсторонити начальницю управління освіти Ларису Костенко від посади на час слідства. Її підозрюють у зловживанні службовим становищем під час закупівлі електроенергії у 2021 році. Прокуратура подала апеляційну скаргу на рішення Кіровського районного суду від 8 лютого 2024 року.

Про це Суспільному розповіла прокурорка Ірина Кучеренко.

Суть справи

За даними слідства, посадовиця разом із бухгалтером здійснили оплату електроенергії, яка фактично не була спожита закладами освіти. Внаслідок цього громаді завдали збитків на майже 600 тисяч гривень.

"Відповідно до положення про управління освіти, Лариса Костенко є розпорядником бюджетних грошей. Спеціаліст бухгалтерії повинен звіряти обсяг спожитої електроенергії, відповідність до акту. Був договір за жовтень - листопад. В одному договорі зазначаються два місяці спожитої електроенергії. Другий договір був укладений на іншу кількість електроенергії та діяв впродовж грудня. У цей період зазначені відомості, які не відповідають дійсності", — сказала прокурорка Маргарита Коваль.

За даними прокурорки, за умовами договору з постачальником наперед не мали права сплачувати за електроенергію.

"У вказаних актах була переплата електроенергії за 88 тисяч кіловат, які фактично не були спожиті закладами освіти міста".

У листопаді 2023 року Ларисі Костенко повідомили про підозру за частиною 2 статті 28 "Вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією". Та частиною 2 статті 364 "Зловживання владою або службовим становищем".

15 листопада Кіровський суд не відсторонив начальницю управління освіти від посади. Прокуратура подала апеляцію. 6 грудня апеляційний суд ухвалив рішення відсторонити підозрювану від посади по 9 січня 2024 року та обрав запобіжний захід у виді застави 107 600 гривень.

Прокуратура просить продовжити відсторонення

Прокуратура просить відсторонити начальницю управління від посади на час слідства.

Прокурорка Ірина Кучеренко розповіла Суспільному, що направили в Кіровський районний суд клопотання щодо продовження строків відсторонення Лариси Костенко від займаної посади. 8 лютого суд відмовив у задоволенні клопотання. Прокуратура подала апеляцію на це рішення.

"Законодавством передбачається відсторонення від посади. Ризики, які б слугували підставою для застосування вказаного заходу, не зменшились, не перестали існувати, тому вважаємо, що необхідно продовжити".

Позиція захисту

З підозрою Лариса Костенко не згодна. Пояснила, що гроші повернули до бюджету цього року після звірки.

"У нас є фінансовий рік. І розглядати окремі місяці це непрофесійно".

У Лариси Костенко дві адвокатки. Одна з них Наталія Сюр вважає, відсторонювати її підзахисну від посади потреби немає.

"У цій справі документообіг проводиться в електронному вигляді, і ці події відбувалися у 2021 році, і рахунки сплачені. Ні лічильники, ні платежі нічого не можна переробити. Всі оригінали у слідства. Тому підстав для відсторонення немає. Це підозра, яка не має перспективи. Якщо навіть піде в суд, це буде виправдальний вирок".

Під час засідання 6 березня суддя Віктор Онуфрієв зачитав клопотання другої адвокатки Вікторії Завгородньої. Вона просила відкласти розгляд апеляції.

"Я не можу з'явитись у судове засідання, оскільки у цей час залучена до участі у Єланецькому районному суді Миколаївської області. Запланований допит учасників військових дій".

Лариса Костенко просила задовольнити клопотання та відкласти справу. Прокурорка клопотання заперечила.

"Підозрювана представлена двома адвокатами. Вважаю, що участі одного адвоката буде достатньо для дотримання Конституційних прав".

Розгляд апеляції суд відклав. Дату наступного засідання визначають. За даними прокурорки, якщо провину доведуть, начальниці управління загрожує від 3 до 6 років позбавлення волі.

На початок