"Хапаємось за будь-яку ідею". Як театри Харкова намагаються вижити з урізаним фінансуванням та заборонами на виступи

"Хапаємось за будь-яку ідею". Як театри Харкова намагаються вижити з урізаним фінансуванням та заборонами на виступи

"Хапаємось за будь-яку ідею". Як театри Харкова намагаються вижити з урізаним фінансуванням та заборонами на виступи
. Спектакль "Стійкий олов'яний солдатик", листопад 2023 року. Фото: Харківський театр ляльок ім. В.Афанасьєва

У порівнянні з 2022 роком фінансування театрів, які перебувають в обласному підпорядкуванні, цьогоріч скоротилося на 29%. Через відсутність бомбосховищ проводити вистави на власних сценах нині заборонено. Театри розробляють альтернативні варіанти для виживання, зокрема, онлайн-вистави. Водночас більш ніж половина складу усіх театрально-концертних труп перебуває поза межами Харкова.

Як працюють театри в нинішніх умовах — розмова Українського Радіо Харкова з директором департаменту культури і туризму Харківської обласної військової адміністрації Едуардом Павленком.

Безпекові вимоги у Харкові: чому працюють приватні театри без бомбосховищ

Які вимоги зараз до роботи театрів?

Для театрів, для театрально-концертних установ в Харківської області дуже непростий час. Спочатку був COVID-19 і певні обмеження через пандемію, тепер повномасштабне вторгнення, і зараз теж є певні обмеження пов'язані з безпековими заходами.

В березні цього року було перше засідання з цього питання Ради оборони і тоді визначили певні безпечні місця, в яких можна було проводити різні заходи.

Одним з наших закладів був Театрально-концертний центр або ж простіше мала сцена ХНАТОБу. Але вже другим рішенням Ради оборони, яке було в липні цього року, заборонили.

Фактично це рішення звучить так, що можна проводити заходи, але в бомбосховищах, які відповідають нормам ДБН, і за попереднім погодженням з силовими структурами.

театри харків
Закритий показ вистави "Каліка з острова Інішмаан". Харків, липень 2023 року. Фото: Харківський театр ім. Шевченка "Березіль"/Facebook

Департамент культури і туризму ОВА не є членом Ради оборони, але після першого рішення, хоч ми не спеціалісти з безпекових питань, ми просто просили якось за можливості зробити м'якше, щоб могли все ж таки наші театральні, концертні установи працювати, але зрештою отримали таке рішення.

Жоден театр, його захисна споруда, не відповідає тим нормам, які вимагаються?

Так. В наших театрах є найпростіші укриття.

Це ж не лише про комунальні йдеться, але і про приватні?

Звичайно, як ми розуміємо, це стосується всіх, тому що звучить: незалежно від форм власності. Але, знову ж таки, питають: чому комерційні структури працюють? Мабуть, вони не зовсім розуміють ступінь відповідальності.

Це добре, коли нічого не трапляється, але передбачити, куди прилетить ракета ніхто не може.

Єдина електронна афіша та вистави у підземному паркінгу: які варіанти шукають театри

В яких тоді умовах працюють і як працюють театри? Точніше перебувають, бо "працюють" не повністю характеризує стан, в якому перебувають як колективи, так і самі будівлі?

Вони не мають змогу зараз показувати вистави, як це зазвичай було, не можуть запрошувати глядачів до перегляду вистав безпосередньо в своїх закладах. А виходячи з цього, і народилася ідея щодо показу онлайн.

По-перше, це ще робоча історія щодо єдиної електронної афіші, показів онлайн.

Фото: Едуард Павленко/Facebook
Зараз театри все одно проводять репетиції, намагаються зберегти основний "кістяк" своїх творчих колективів, тих, хто залишається на місцях, хто не поїхав. Театри навіть ставлять нові вистави.
Едуард Павленкодиректор департаменту культури і туризму ХОВА

Ще до останнього рішення Ради оборони, коли це можна було проводити у Театрально-концертному центрі, були навіть прем'єри. Зокрема, театру ім. Шевченка, театр ляльок ставив прем'єри, Харківський академічний театр, який раніше був імені Пушкіна.

Можуть вони скористатися більш безпечними локаціями? Так роблять періодично, не на постійній основі, наприклад, на паркінгах ТРЦ Харкова тощо.

Так, наприклад наш Театр юного глядача активно використовує такий майданчик —паркінг підземний одного з торгового розважальних центрів, тому тут, звичайно, немає обмежень. І знову: ми не обмежуємо, а навпаки шукаємо з нашими закладами якісь виходи з даної ситуації, якісь інші форми роботи.

театри харків
Харківський театр для дітей та юнацтва дає спектакль в укритті, жовтень 2023 року. Фото: Харківський театр для дітей та юнацтва

Скільки вистав, заходів провели за цей рік?

Важко сказати зараз. Звичайно, їх не така велика кількість, як і в ковідні часи чи довоєнний період. Але вони і волонтерять, і виступають перед військовими, для внутрішньо переміщених осіб. Театр музичної комедії, юного глядача, театр Шевченка — вони дуже активні щодо волонтерської діяльності, підняття духу наших захисників. Звичайно, це відбувається і в режимі секретності, не афішується.

А скільки в нас зараз театрів в Харкові?

Якщо рахувати не приватні, а виключно комунальні та державної форми власності, то в нас сім театрально-концернних установ і ХНАТОБ.

У 2023 році фінансування театрів Харкова скоротилося на 29%

Як змінилося їхнє фінансування? Я так розумію, що скоротилися видатки на театри в поточному році, якщо порівнювати з попереднім або з 2021-м роком?

Так, на жаль. Це навіть пов'язано не з тим, що театри не працюють, це виходячи з тих бюджетних можливостей, в яких опинився регіон. Всі ми знаємо ті події, які тут відбуваються з 24 лютого 2022 року, і звичайно наповнення бюджету не на тому рівні, яке було, наприклад, у 2021 році, 2020 році.

Фото: Едуард Павленко/Facebook
У 22-му році суми були менші вже, ніж у 21-му приблизно на 36%, у 23-му поточному році ця сума ще скоротилася на 29%.
Едуард Павленкодиректор департаменту культури і туризму ХОВА
На всі наші театрально-концертні установи обласного підпорядкування у цьому році є 94 млн гривень.

Розподіл коштів залежить від кількості наявного складу по кожній установі. В тих умовах, коли театрально-концертні установи не мають змогу працювати, в нас все одно стоїть завдання зберегти їх і їхні творчі колективи. Так, з тими, хто поїхав за кордон, перш за все, було призупинено трудові відносини.

Якщо говорити про харківські театри, то скільки відсотків людей вже за кордоном і уже, можливо, працюють в інших колективах або на простої, фактично не перебувають в складах труп, колективів?

Загалом тих, хто не перебуває у Харкові на робочих місцях, якщо казати загалом про театрально-концертні наші, то це трохи більше ніж половина складу.

Щодо Харківського національного академічного театру опери та балету, то в них значна кількість колективу перебуває за кордоном, але в них і дуже велика трупа. Він у нас найбільший, але це державний театр, там інше підпорядкування, Мінкульту.

Щодо наших обласних, то найбільші, найкількісніші: філармонія, театр музичної комедії.

Чи є кошти зараз утримувати тих людей, котрі лишилися? Частково призупинено договори з ними, простій?

Коштів критично не вистачає на це. Звичайно ми намагаємось допомагати нашим установам не тільки з фондом заробітної плати, а і з покриттям енергоносіїв, тому що самі концертні установи зараз не можуть, не мають можливості заробити. У 22-му, в 23-му році їм допомагали з цим, виділяли гроші, але коштів критично не вистачає і прогнози на 24-й рік теж не дуже втішні. Ми не знаємо ще скільки, які будуть можливості обласного бюджету, ще профільний облдепартамент не довів до нас остаточні суми, але ми розуміємо, що, мабуть, буде ще скорочення на якийсь відсоток порівняно з 23-м роком.

театри харків
Вистава "Нехай щастить!" гастролює українськими містами, листопад 2023 року. Фото: Харківський театр ім. Шевченка "Березіль"

Як опалюються театри у Харкові

Наближаються холоди, то чи є можливість підключити до тепла установи? Ми філармонію згадували, там орган потребує певного температурного режиму, інші інструменти, сцени, і не лише там.

Звичайно, тому дуже було важливо допомогти з оплатою за енергоносії. В цьому році перерахували з обласного бюджету на установи гроші, щоб вони розрахувалися з "Харківськими тепловими мережами", які є постачальниками тепла.

Розрахувалися чи є ще борги?

Процес триває. "Харківські теплові мережі" пішли нам на зустрічі і пообіцяли, що всі заклади будуть підключені до опалення. При цьому, наприклад, де є можливість економити на цьому або якісь частини, площі не підключати до тепла, ми, звичайно, використовуємо цю можливість. Не вистачає коштів на все, тим більше коли установи не працюють і не проводиться ніяка діяльність.

Але такі установи як філармонія, там де дуже коштовне обладнання, то там все мусить в будь-якому разі опалюватися і утримуватися це приміщення.

Перспектива онлайн-спектаклів від харківських театрів

Про створення єдиної електронної афіші і театру онлайн. Як ставитися до цієї ідеї?

В сьогоднішній ситуації ми хапаємось за будь-яку ідею, яка може дозволити так чи інакше нашим закладам театрально-концерним працювати.

Фото: Едуард Павленко/Facebook
Ми опрацьовуємо таку можливість, щоб працювати в режимі онлайн. Це поки що на стадії опрацювання робочою групою, проводимо консультації, спілкування з керівниками театрально-концертних закладів про те, чи можливо це і як це зробити.
Едуард Павленкодиректор департаменту культури і туризму ХОВА

Ми опрацьовуємо таку можливість, щоб працювати в режимі онлайн. Це поки що на стадії опрацювання робочою групою, проводимо консультації, спілкування з керівниками театрально-концертних закладів про те, чи можливо це і як це зробити.

Можливо є вже розуміння, хто першим візьме участь у цьому експерименті?

Поки що ми не розуміємо, хто перший буде, я бачив реакцію різну. Знову ж таки, це не в примусовому порядку.

Декілька театрально-концерних установ сказали, що вони готові в будь-який час включитися.

Найскладніше — технічні моменти, тому що онлайн все ж таки дуже залежить від технічних засобів. Це дуже непросто, до того ж інтернет-платформа, відповідно, повинна бути для того, щоб розміщувати цей культурний продукт у такому форматі.

Це дорого?

Це ще опрацьовується, прораховується, ведуться перемовини з постачальниками різних послуг.

Ми опрацьовуємо можливість такої роботи саме наших обласних закладів, які нам підпорядковані.

Якщо так станеться, що цей формат запрацює, то гроші може приносити?

Поки це прораховується. Я не можу сказати, що є рішення, якийсь алгоритм або дорожня карта того, як театри будуть працювати в цьому режимі.

театри харків
Спектакль "Стійкий олов'яний солдатик", листопад 2023 року. Фото: Харківський театр ляльок ім. В.Афанасьєва

А щодо глядачів — чи "ходитимуть"?

Це непросте питання, не таке однозначне, тут є і за, і проти. Якщо це дуже відомі театри і заклади, де зірки залучені, наприклад, то вони легко працюють в будь-якому режимі.

Якщо ми кажемо про наші місцеві театри, то, знову ж таки, ми не розуміємо, як відреагує глядач. Це новий формат для наших театрів, для нашої області, і спрогнозувати дуже важко, як це сприйме глядач, ще й у довгостроковій перспективі.

На перші вистави, коли там нічого немає і люди дуже, як кажуть, вже скучили за дійствами театральними, то може буде великий попит, а далі він може зменшуватися, бо онлайн все одно не може замінити "живі" вистави. Це все ж таки атмосфера, контакт акторів з глядачами.

Є приблизні терміни?

Якщо ми побачимо після опрацювання, що це можливо, то йдеться про те, щоб ми вже на початок лютого 2024 мали якийсь продукт, який ми зможемо показувати. Це приблизно, але я не виключаю, що будуть якісь зміни, бо це все ще на стадії опрацювання.

Хочу ще раз підкреслити, що це вимушені заходи.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок