"20 днів у Маріуполі" отримали приз глядацьких симпатій на фестивалі в Амстердамі

"20 днів у Маріуполі" отримали приз глядацьких симпатій на фестивалі в Амстердамі

"20 днів у Маріуполі" отримали приз глядацьких симпатій на фестивалі в Амстердамі
. Кадр з фільму "20 днів у Маріуполі"

Документальна стрічка "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова здобула приз глядацьких симпатій на Міжнародному фестивалі документального кіно IDFA 2023 в Амстердамі.

Про це йдеться на сайті фестивалю.

Фільм набрав середній бал 4,91 із 5. Глядачі на фестивалі голосували після перегляду кожної стрічки за допомогою QR-коду. Цього року за приз глядацьких симпатій змагалися 142 фільми.

Вручення премії відбудеться в Королівському театрі Тущинського ввечері 18 листопада, після чого пройде спецпоказ фільму. Переможець отримає 5 тисяч євро премії.

Інші переможці фестивалю IDFA в Амстердамі

Премію за найкращий фільм здобула документальна стрічка "1489" — дебютна робота режисерки Шокагат Варданян. Робота повністю знята на мобільний телефон. Кіно розповідає про те, як Шокагат шукала тіло свого 21-річного брата Согомона, який загинув у 2020-му році під час вірменсько-азербайджанського конфлікту в Нагірному Карабасі. Хлопця вважали зниклим безвісти, але потім останки знайшли під номером 1489 (що і стало назвою фільму), а особу визначили за ДНК.

"Фільм, який діє, як пронизливе світло, що робить видимим величезний прихований внутрішній ландшафт горя (...) Кіно як інструмент виживання — щоб дозволити нам усім поглянути на речі, які ми воліли б не бачити. І, зрештою, незабутній приклад фільму як акту любові", — прокоментувало журі стрічку, що перемогла.

За фільм дадуть премію 15 тисяч євро.

Шокагат Варданян, режисерка, фільм "1489", IDFA 2023, фестиваль, документальне кіно, Вірменія
Шокагат Варданян, режисерка фільму "1489", який переміг на IDFA-2023. Фото: IDFA

Нагороду IDFA за найкращу режисуру (премія — 5 тисяч євро) отримав Мохамед Джабалі за фільм "Життя прекрасне" (Норвегія, Палестина).

Премію IDFA за найкращий монтаж (2500 євро) вручили Ананд Патвардхан за фільм "Світ — сім'я" (Індія), а нагороду IDFA за найкращу операторську роботу (теж 2500 євро) отримали Анірбан Дутта та Анупама Шрінівасан за "Мерехтливі вогні" (Індія).

Окрім міжнародного конкурсу, на IDFA були також Envision Competiton, конкурс з імерсивної документалістики, з цифрової оповіді, короткометражних документальних фільмів, молодіжного документального кіно та кроссекції. Повний список переможців можна переглянути тут.

фестиваль IDFA в Амстердамі, Амстердам, документальне кіно, переможці, кінофестиваль
Переможці Міжнародного фестивалю документального кіно в Амстердамі IDFA, 16 листопада 2023. Фото: IDFA/Facebook

Міжнародний фестиваль документального кіно в Амстердамі (IDFA) – це один з провідних фестивалів документального кіно у світі, який проводять із 1988 року. Щороку в його програмі представлено близько 250 фільмів, беруть участь понад 3 тисячі представників індустрії. Цьогоріч IDFA проходить із 8 по 19 листопада.

Що відомо про фільм "20 днів у Маріуполі"

"20 днів у Маріуполі" — це режисерський дебют воєнного кореспондента, фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова.

До створення картини долучилися фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя — за це усі троє отримали Пулітцерівську премію.

Світова прем'єра стрічки відбулася на фестивалі незалежного кіно у США "Санденс", де фільм отримав приз глядацьких симпатій.

А у вересні 2023 року оскарівський комітет вирішив, що саме ця стрічка представлятиме Україну серед претендентів на номінацію на премію "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний повнометражний фільм".

Також робота номінована на приз глядацьких симпатій в американському конкурсі документальних фільмів Cinema Eye Awards та на Шевченківську премію-2024.

До того ж "20 днів у Маріуполі" отримали:

  • спеціальну нагороду Тіма Гетерінгтона на фестивалі документального кіно Sheffield DocFest 2023 у Великій Британії;
  • нагороду Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США);
  • нагороду DocAviv (Ізраїль);
  • нагороду DocEdge (Нова Зеландія);
  • премію Cinema for Peace (Німеччина);
  • премію Royal Television Society (Велика Британія);
  • перемогу в національному повнометражному конкурсі "DOCU/Україна" 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Кінокритики та глядачі також сприйняли стрічку позитивно: на сайті Rotten Tomatoes фільм отримав рейтинг 100 % та відзнаку "Сертифікована свіжість", яка присуджується фільмам із найкращими рецензіями. Рейтинг на платформі IMDb — 8,5, на Metacritic — 83 бали з позначкою must-see.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок