У Харкові ДСНС не погоджує театрам графіки вистав на вересень. У чому причина

У Харкові ДСНС не погоджує театрам графіки вистав на вересень. У чому причина

У Харкові ДСНС не погоджує театрам графіки вистав на вересень. У чому причина
. Театр Шевченка на вулиці Сусмській у Харкові. 1 квітня 2023 року. Фото: В'ячеслав Мавричев/Суспільне Харків

Жодна з семи заявок на проведення заходів у вересні, які надійшли до ДСНС Харківщини від театрів міста, не пройшла погодження рятувальників. За рішенням Ради оборони, заклади повинні мати не найпростіші укриття, а захисні споруди.

Театри мають погоджувати графіки концертних програм, заборонити працювати закладам ДСНС не може, розказав речник обласного управління рятувальників Євген Василенко.

"Дозволи на відкриття театрів ми не даємо, але керівники на погодження до ДСНС надали свої графіки на проведення концертних програм на наступний місяць. В листі звернулися до нас з проханням погодити, але на виконання протоколи Ради оборони, погодити ми можемо за умови виконання правил пожежної безпеки, а також вимог цивільного захисту — стан утримання захисних споруд. У цій будівлі повинна бути захисна споруда, а не укриття чи підвал. Якщо немає захисної споруди, ми не можемо погодити цей графік", — пояснив Василенко.

Євген Василенко, речник ДСНС Харківщини. Серпень 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків
По суті це як формальність виглядає, але ми зараз говоримо все ж таки про безпеку людей, котрі можуть прийти на ці вистави. Шляхи евакуації треба окремо по кожному об'єкту прораховувати й узгоджувати
Євген Василенкоречник ДСНС Харківщини

Театр Шевченка один з тих, який не отримав погодження рятувальників. У вересні актори планували почати 102-й театральний сезон виставою "Каліка з острова Інішмаан", говорить режисер Степан Пасічник.

"Крім знищення територіального, людського ресурсу України, російський агресор, російській шовінізм, російський окупант націлений на те, щоб те, що стосується передусім духу, слова, нашої культури, щоб було б все знищене, залякане, загнане в підвал і закутки. Треба, щоби ворог бачив, що попри все життя триває", — говорить Пасічник.

Для відновлення роботи театру потрібні дозволи ДСНС, Нацполіції та СБУ. Нині рятувальники не дають дозвіл, підтверджує директорка театру Шевченко Маргарита Сакаян.

"ДСНС каже, що це найпростіші укриття, хоча укриття у нас дуже потужні. Ми будемо з ними ще спілкуватися. Дуже багато глядачів, які хотіли прийти, які хочуть відкриття сезону, відкриття театру, вони постійно дзвонять", — пояснює директорка.

Грати на паркінгах та в метро театр не може, каже Сакаян.

"У нас такі вистави, що ні, ми ж академічний театр, ми не театр ляльок, не філармонія, не оперний — це неможливо для нашого театру, бо це декорації і все інше", — говорить.

За півтора року повномасштабного вторгнення театр поставив виставу "Нехай щастить" та показував виставу по військових частинах.

"Треба не забувати, що культура потрібна і вона повинна бути номер один в державі, й тоді ми поборемо, а інакше — нічого не буде", — каже Маргарита Сакаян.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок