Квіти до "Дністра". В Івано-Франківську люди вимагали розісклити колонаду готелю

Квіти до "Дністра". В Івано-Франківську люди вимагали розісклити колонаду готелю

Увечері 7 травня в Івано-Франківську зібралися понад 40 людей, щоб покласти квіти до готелю "Дністер" з нагоди його 110-річчя. Таким чином містяни висловили протест проти заскління колонади історичної будівлі та парковки, розташованої поруч, передає кореспондент Суспільного з місця події.

Учасниця акції Марта Вульчин з Івано-Франківська розповідає, що не підтримує заскління колонади готелю "Дністер", тож доєдналася до людей, щоб висловити свою позицію.

В Івано-Франківську люди вимагали розісклити колонаду готелю
До готелю "Дністер" люди принесли квіти. Івано-Франківськ, 7 травня 2024. Суспільне Івано-Франківськ

"Ми вже не вперше виходимо на цю акцію і нас не чують. Я хочу, щоб нас почули, щоб розісклили колонаду. Насправді я не бачила діалогу, я не бачила, щоб зі мною чи іншими протестувальниками вів діалог власник готелю. "Дністер" — це історична спадщина", — говорить франківка.

Марта Вульчин сподівається, що власники будівлі дослухаються до думки містян і звільнять громадський простір від скла.

В Івано-Франківську люди вимагали розісклити колонаду готелю
В Івано-Франківську люди вимагали розісклити колонаду готелю "Дністер". Суспільне Івано-Франківськ

Голова громадської організації "Мами Прикарпаття" та депутатка Івано-Франківської міської ради Мар'яна Вершиніна теж взяла участь в акції.

"Звісно, є розуміння, що завтра чи сьогодні до кінця дня колонаду не розісклять. Це — тривалий процес. Багато судових процесів відбувається, зокрема й щодо звільнення простору між колонами, який належить містянам. Адже він був запроєктований як вільний простір. Ми всі маємо знати й пам'ятати, що такі будівлі є цінними як для міста, так і для історії", — говорить Мар'яна Вершиніна.

За її словами, вона продовжуватиме виходити на такі акції, допоки колонади залишатимуться заскленими.

"Будемо і надалі нагадувати всім, зокрема й Бойкам, які захопили простір, що належав громаді міста, і зіпсували історичну будівлю", — додає Вершиніна.

Андрій Витвицький приніс квіти до готелю "Дністер" й підтримує розіскління колонади.

"Так не робиться у правовій державі. Власники вважають, якщо вони викупили готель, то можуть робити з ним, що хочуть. Насправді історична спадщина — це власність всіх громадян України, зокрема й така будівля, де був підписаний Акт злуки між УНР та ЗУНР. І переробити повністю дизайн "Дністра" — так не можна робити", — каже Андрій Витвицький.

Під вигуки "Ганьба" учасники акції поклали квіти біля готелю "Дністер" та наліпили на скло плакати.

В Івано-Франківську люди вимагали розісклити колонаду готелю
До готелю "Дністер" люди принесли квіти. Івано-Франківськ, 7 травня 2024. Суспільне Івано-Франківськ

Заступник генерального директора фірми "Надія", яка володіє готелем, Роман Король сказав Суспільному, що ситуацію не коментуватиме.

У коментарі Суспільному речник поліції в області Андрій Яцків повідомив, що в акції покладання квітів до готелю "Дністер" взяли участь понад 40 людей. За порядком під час заходу стежили 14 поліцейських. За його словами, захід пройшов без порушень.

Що відомо про готель "Дністер"

Будинок готелю "Дністер" в Івано-Франківську — пам’ятка архітектури та історії місцевого значення. У його приміщенні підписали Акт злуки між УНР та ЗУНР у 1919 році. В готелі жили президент ЗУНР Євген Петрушевич, Михайло Грушевський, Симон Петлюра, Володимир Винниченко.

Що відомо про реконструкцію готелю "Дністер"

Проєкт реставрації готелю "Дністер", що розташований в центральній частині Івано-Франківська, розробили у 2016 році. Через відхилення від проєкту влітку 2017 Держархбудінспекція скасувала дозвіл на проведення робіт. Попри заборону власники продовжили реконструкцію. Власників готелю покарали за будівельні роботи без відповідних документів. На них наклали штраф.

19 грудня 2018 року на даху готелю "Дністер" відкрили відбудовану вежу-бельведер з трьома годинниками. Власник об'єкта надбудував два поверхи в історичній будівлі, змінив конфігурацію даху й вежі.

У 2020 році іванофранківці створили громадську організацію "Кам’яниця Австрія", щоб відстояти збереження автентичного вигляду готелю. Вони організовували акції протесту та писали звернення до міської влади.

У березні 2021 року іванофранківець Ростислав Шпук звернувся до міського голови Руслана Марцінківа з проханням відреагувати на порушення, які, за його словами, допустили при ремонті готелю "Дністер".

7 квітня 2021 року керівники готелю "Дністер" організували тур будівлею для представників масмедіа, проте журналістам Суспільного в доступі до приміщення відмовили.

У квітні 2021 року власниця готелю, співзасновниця фірми "Надія" Надія Лєвшакова в офіційній заяві повідомила, що скло з колонади "Дністра" заберуть. Суспільне намагалося дізнатися у неї, чому попри обіцянку досі не розісклили колонаду.

Комісія від Івано-Франківської міської ради, яку створили, аби дослідити реставрацію готелю "Дністер", встановила низку порушень.

Аби привернути увагу до колонади, у липні 2021 року у Франківську влаштували прибирання біля готелю.

У департаменті містобудування та архітектури Івано-Франківська повідомили, що проєкт реставрації колонади "Дністра" розроблять за гроші з міського бюджету.

Попри обіцянки власники готелю "Дністер" не розісклили колонаду. Риштування з боку вулиці Шевченка забрали 29 травня 2023.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок