Скасували припис щодо розіскління колонади. Івано-Франківська міськрада оскаржує рішення суду у справі готелю "Дністер"

Скасували припис щодо розіскління колонади. Івано-Франківська міськрада оскаржує рішення суду у справі готелю "Дністер"

Колонада готелю "Дністер"
Готель "Дністер" в Івано-Франківську. Суспільне Івано-Франківськ

Івано-Франківська міська рада подала апеляцію на рішення окружного адміністративного суду щодо скасування припису департаменту містобудування та архітектури, в якому власників готелю "Дністер" зобов’язали розісклити колонаду.

Про це 22 листопада в коментарі Суспільному розповів головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини міської ради Володимир Ідак.

Як ідеться в тексті рішення, суд скасував припис, зокрема, через те, що його видали на бланку департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міськради. Однак ця структура перебуває в процесі ліквідації, а зараз діє департамент містобудування та архітектури.

"Вони скасували, мотивуючи тим, що ми не мали відповідного погодження, не мали повноважень, не погоджений керівник з Мінкультом", — каже Володимир Ідак.

Володимир Ідак говорить, що разом з першим приписом міська рада видала власникам готелю "Дністер" ще один — суд поки його не розглядав. Крім того, додає Ідак, місто подало позов до суду на власників готелю. Дата і час проведення засідання, з його слів, ще невідомі.

"Паралельно зараз уже департамент подав позов, аби суд зобов’язав Лєвшакову повернути пам’ятку до попереднього стану", — каже Володимир Ідак.

Один з організаторів акції "Сплав по Дністру", іванофранківець Ростислав Шпук не вірить у те, що місто справді зацікавлене у відновленні історичної пам’ятки.

"На міських юристів ми особливо й не покладаємося. Їхня "фішка" і життєва мета — це все програвати. Вони програють усі суди поспіль, особливо забудовникам. Я думаю, що вони йдуть одне одному назустріч — "Надія" і хтось в мерії, не знаю, хто. Тому що воно дуже схоже на гру в піддавки. Ми маємо надію, що все-таки ті юристи київські, які зараз роблять судову експертизу будівлі, інакше і ґрунтовніше до цього підійдуть", — каже Ростислав Шпук.

Заступник директора фірми "Надія" з реклами та зв'язків з громадськістю Роман Король у коментарі Суспільному сказав, що припис від міської ради фірма оскаржувала, адже мала всі дозволи та законні підстави на проведення робіт. Він також додав, що департамент архітектури й містобудування не мав повноважень видавати припис щодо розіскління колонади. Роман Король каже, що фірма "Надія" і надалі доводитиме свою правоту.

Що відомо про готель "Дністер"

Будинок готелю "Дністер" в Івано-Франківську — пам’ятка архітектури та історії місцевого значення. У його приміщенні підписали Акт злуки між УНР та ЗУНР у 1919 році. В готелі жили президент ЗУНР Євген Петрушевич, Михайло Грушевський, Симон Петлюра, Володимир Винниченко.

Що відомо про реконструкцію готелю "Дністер"

Проєкт реставрації готелю "Дністер", що розташований в центральній частині Івано-Франківська, розробили у 2016 році. Через відхилення від проєкту влітку 2017 Держархбудінспекція скасувала дозвіл на проведення робіт. Попри заборону власники продовжили реконструкцію. Власників готелю покарали за будівельні роботи без відповідних документів. На них наклали штраф.

19 грудня 2018 року на даху готелю "Дністер" відкрили відбудовану вежу-бельведер з трьома годинниками. Власник об'єкта надбудував два поверхи в історичній будівлі, змінив конфігурацію даху й вежі.

У 2020 році іванофранківці створили громадську організацію "Кам’яниця Австрія", щоб відстояти збереження автентичного вигляду готелю. Вони організовували акції протесту та писали звернення до міської влади.

У березні 2021 року іванофранківець Ростислав Шпук звернувся до міського голови Руслана Марцінківа з проханням відреагувати на порушення, які, за його словами, допустили при ремонті готелю "Дністер".

7 квітня 2021 року керівники готелю "Дністер" організували тур будівлею для представників масмедіа, проте журналістам Суспільного в доступі до приміщення відмовили.

У квітні 2021 року власниця готелю, співзасновниця фірми "Надія" Надія Лєвшакова в офіційній заяві повідомила, що скло з колонади "Дністра" заберуть. Суспільне намагалося дізнатися у неї, чому попри обіцянку досі не розісклили колонаду.

Комісія від Івано-Франківської міської ради, яку створили, аби дослідити реставрацію готелю "Дністер", встановила низку порушень.

Аби привернути увагу до колонади, у липні 2021 року у Франківську влаштували прибирання біля готелю.

У департаменті містобудування та архітектури Івано-Франківська повідомили, що проєкт реставрації колонади "Дністра" розроблять за гроші з міського бюджету.

Попри обіцянки власники готелю "Дністер" не розісклили колонаду. Риштування з боку вулиці Шевченка забрали 29 травня 2023.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок