Приховані, таємні та відкриті: хто з персонажів Disney репрезентує спільноту ЛҐБТКІА+ та дреґ-культуру

Приховані, таємні та відкриті: хто з персонажів Disney репрезентує спільноту ЛҐБТКІА+ та дреґ-культуру

Про героїв анімації Діснея, які є представниками ЛҐБТКІА+
Про героїв анімації Disney, які є представниками ЛҐБТКІА+/Урсула з "Русалоньки". Фото: Disney. Суспільне Культура/Ольга Макаревич

З 19 по 26 квітня у Києві у кінотеатрі "Жовтень" пройшов український кінофестиваль Sunny Bunny, що фокусується на історіях ЛҐБТКІА+. Фестиваль об'єднав яскраві квір-стрічки, відомі на міжнародній арені, зокрема на таких престижних кінофестивалях як "Берлінале", Венеційський кінофестиваль та інших.

Хоча в останні роки видимість квір-персонажів на екрані суттєво зросла, багато образів та героїв все ще викликають дискусії.

Цікаво, що персонажі — представники ЛҐБТКІА+ існували у фільмах, фактично, з перших років існування кінематографу. Проте часто вони були приховані чи маргіналізовані.

Наприклад, в англійській мові існує окремий термін queer coding, який означає натякання на те, що вигаданий персонаж належить до спільноти ЛҐБТКІА+, через навмисний підтекст або використання стереотипів без прямого підтвердження цього. Оскільки зображати таких персонажів вважали неприйнятним, творцям доводилося звертатися до квір-кодування, і однією з навідоміших компаній, яка робила це, став Disney.

У цьому матеріалі Суспільне Культура розповідає про героїв анімації Disney, які є (відкритими або завуальованими) представниками ЛҐБТКІА+.

Урсула з "Русалоньки"

Урсула та Джафар: хто з персонажів Діснея є прихованими представниками ЛГБТ+?
Урсула з "Русалоньки". Фото: Disney

"Русалонька" 1989 року вважається частиною "золотої класики Dicney" та розповідає усім відому історію про дівчину, яка обміняла свій голос на ноги заради коханого принца. Однією з найяскравіших персонажок мультфільму є головна антагоністка Урсула — підступна морська відьма, що прагне захопити підводне царство.

Головним джерелом натхнення для образу Урсули стала дреґ-квінЛюдина, зазвичай чоловік, що одягається в дреґ (одяг, притаманний протилежній статі) і часто поводиться перебільшено жіночно та в межах жіночої гендерної ролі. Зазвичай ці люди гіперболізують певні характеристики, такі як макіяж та зачіски, для комедійного, драматичного чи сатиричного ефекту. Хоч дреґ здебільшого асоціюють із геями та гей-культурою, існують дреґ-митці всіх статей та орієнтацій. на ім'я Дівайн. Свого часу журнал Peoples Magazine надав Дівайн звання "дреґ-квін століття".

Між Урсулою та Дівайн легко побачити схожість: обидві мають широку статуру, біле високе волосся, що схоже на полум'я, і навіть на рівні голосу обидві мали приглушений гарчальний тон. Акторці Пет Керолл, яка озвучувала Урсулу в оригіналі, навіть сказали спеціально знизити тембр голосу, щоб відповідати гарчанню, яким славилася Дівайн.

Урсула та Джафар: хто з персонажів Діснея є прихованими представниками ЛГБТ+?
Дівайн. Фото: Tom Gates/Hulton Archive

"Навіть якщо абстрагуватися від улюбленої лиходійки, «Русалонька» — це фільм із великою кількістю квір-елементів, що сягають корінням оригінальної казки, на якій заснована стрічка. Вважається, що Ганс Крістіан Андерсен написав казку як любовний лист до Едварда Колліна, і звідси можна прочитати метафору: гей, який уявляє, що живе в іншому світі, ніж той, якого він любить, не може по-справжньому достукатися до нього", — зазначали у виданні Collider.

Образ Урсули також справив культовий вплив на квір-спільноту і в наступні десятиліття після виходу мультфільму. Наприклад, у 2023 році відома американська дреґ-квін сучасності Джинджер Міндж розповідала, як на неї вплинула стрічка:

"Я відчувала, що в мене нікого немає. Аж раптом з'являється найпрекрасніше створіння, яке я будь-коли бачила. Це те, що я відчувала до Урсули. Я не одразу зрозуміла, чому я була так одержима нею. Я подумала: «Ти повна антитеза всьому, що мені коли-небудь говорили про привабливість. Ти товста, ти восьминіг, твоє волосся коротке, і на тобі забагато макіяжу». Але я подумала: «Ну, це те, чим я хочу бути. Я не знаю, як я буду морською відьмою. Але це те, ким я хочу бути». І я прагнула бути такою до кінця свого життя".

Джафар з "Аладдіна", Шрам із "Короля лева" та Гастон з "Красуні та чудовиська"

Урсула та Джафар: хто з персонажів Діснея є прихованими представниками ЛГБТ+?
Шрам. Фото: Disney

У мультфільмі "Аладдін" 1992 року головний лиходій Джафар був підступним, витонченим і навіть в міру комедійним. А вже за два роки після нього серця глядачів підкорив новий анімаційний антагоніст — лев Шрам із класичного діснеєвського мультфільму "Король лев". Однак що спільного є у цих двох персонажів, окрім хижої грації, підлості та вишуканості?

Річ у тім, що обох цих героїв створив аніматор Андреас Дея (який, до слова, на початку кар'єри працював і над "Русалонькою"), який є відкритим геєм. Дея також створив ще одного відомого антагоніста Disney — маскулінного Гастона зі стрічки "Красуня та чудовисько".

В усіх трьох персонажах проявляються манеризми, драматичність та ексцентричність, які часто вважають ознаками квір-кодування.

На цьому етапі вже можна помітити, що велика кількість завуальованих квір-персонажів Disney були антагоністами. Цей підхід, на жаль, був доволі поширеним, коли автори намагалися ввести у сюжети представників квір-спільнот. Це був простий спосіб позначити персонажа як "інакшого" (що одразу призводило до купи кліше та стереотипів), і у глядачів вибудовувалася пряма асоціація таких героїв зі злом.

При цьому роботу Андреаса Деї вважають позитивним внеском у репрезентацію ЛГБТІК+ на екрані, адже тоді це була бодай якась невелика можливість висвітлити квір-персон у кіно. Окрім того, його герої точно є яскравими та неповторними і закарбовуються в пам'яті.

Ельза з "Крижаного серця"

Урсула та Джафар: хто з персонажів Діснея є прихованими представниками ЛГБТ+?
Ельза. Фото: Disney

У 2013 році мультфільм "Крижане серце" став справжньою сенсацією, подарувавши світові новий гіт анімаційних мюзиклів — "Відпусти і забудь" (Let It Go), а також нових яскравих принцес Анну та Ельзу. Disney хвалили за ламання власних стереотипів, коли героїня Анни миттєво закохується у незнайомого їй принца і вже планує з ним весілля, тоді як Ельза каже, що "не можна вийти за того, кого ти щойно зустріла" (що є частою поведінкою принцес Disney — від Білосніжки до Русалоньки). Проте багатьох глядачів зацікавила в Ельзі ще одна риса, а саме — відсутність романтичного інтересу в мультфільмі.

Трактування Ельзи як квір-персонажки почали з'являтися в соціальних мережах невдовзі після виходу фільму на екрани в листопаді 2013 року, але по-справжньому набрали обертів на початку 2014 року. Тоді професор Державного університету Сан-Дієго Анхель Даніель Матос, який вивчає перетин квір-наративів і дитячої літератури, написав у січні 2014 року статтю, в якій стверджував, що погляд на Ельзу крізь призму квір-літературної теорії має багато сенсу:

"Деякі глядачі сприймають королеву Ельзу як квір-персонажку або лесбійку не тільки тому, що вона не вступає в романтичні стосунки у фільмі, але й тому, що її батьки змушують її придушувати і приховувати сили, з якими вона народилася. Хоча у фільмі показано, що батьки відчайдушно намагаються приховати здібності Ельзи через небезпеку, яку вони становлять для неї самої та для інших, це не виправдовує того, наскільки вони перешкоджають Ельзі вступати в будь-які людські контакти. Крім того, той факт, що батьки Ельзи вважають придушення та ізоляцію рішенням проблеми, ще більше підкреслює уявлення про сумнозвісну «шафу» для квір-людей".

Фанати сподівалися, що у другій частині мультфільму, яка вийшла в прокат у 2019 році, Disney офіційно підтвердить орієнтацію Ельзи, прописавши для неї стосунки з дівчиною. У 2016 році гештег #GiveElsaaGirlfriend (#ДайтеЕльзіДівчину) ненадовго став справжньою сенсацією в колишньому Twitter.

Але надії на те, що Ельза знайде собі дівчину, не справдилися, оскільки "Крижане серце 2" так і не стало першим анімаційним фільмом Disney з відкритою лесбійською головною героїнею. При цьому в мультфільмі Ельза знайомиться з дівчиною Ганімарен — представницею стародавнього племені. Багато глядачів сприйняли цей елемент сюжету як своєрідне підтвердження сексуальної орієнтації Ельзи, хоча сам Disney, звісно, ніяких офіційних заяв не робив.

Офіцерка Спектр з "Уперед"

Урсула та Джафар: хто з персонажів Діснея є прихованими представниками ЛГБТ+?
Кадр з "Уперед". Фото: Disney

Хоча головний сюжет стрічки "Уперед" (2020) фокусується на історії двох братів та пошуках батька, мультфільм запам'ятався не тільки магічним світом, а й одним із перших зображень відкритого ЛГБТ+персонажа у стрічці Disney.

Йдеться про офіцерку поліції Спектр — епізодичну персонажку, яка з'являється в одній зі сцен мультфільму. Героїню озвучила відкрита квір-акторка Лена Вайте, а сама Спектр підтверджує свою орієнтацію в короткому діалозі у мультфільмі, коли говорить про створення сім'ї зі своєю подругою. Цього короткого моменту виявилося достатньо, щоб фільм заборонили в багатьох країнах Близького Сходу.

На жваві обговорення про появу квір-персонажки режисер мультфільму Ден Скенлон відповів так: "Це сучасний фентезійний світ, і ми хочемо відобразити сучасний світ".

Ітан Клейд із "Дивного світу"

Урсула та Джафар: хто з персонажів Діснея є прихованими представниками ЛГБТ+?
Кадр з "Дивного світу". Фото: Disney

Стрічка "Дивний світ" вийшла в прокат у 2022 році і стала одним із найбільших касових провалів в історії Disney, а також одним із найбільших касових провалів в Голлівуді у 2022 році, втративши для студії майже $200 млн. При цьому "Дивний світ" вперше в історії Disney показав у головній ролі відкритого гея-підлітка — молодого дослідника Ітана, який в одній зі сцен мультфільму розповідає своєму дідусеві про закоханість у хлопця.

Цікаво, що частково у провалі фільму звинувачують саботаж із боку самого Disney. На момент свого виходу фільм мав вкрай слабку піар-кампанію і не був на слуху. Частину фанатів студії такий жест обурив і вони назвали це "відкупом" — мовляв, Disney створив мультфільм із квір-персонажем у головній ролі, а потім навмисно саботував його прокат (через слабку реклами), щоб пізніше сказати: "От, бачите, ми спробували — люди ще не готові".

Лейк зі "Стихій"

Урсула та Джафар: хто з персонажів Діснея є прихованими представниками ЛГБТ+?
Кадр зі "Стихій". Фото: Disney

У 2023 році студії Disney та Pixar представили новий спільний проєкт — стрічку "Стихії", яка метафорично рефлексувала на теми расизму та класової нерівності. Головними героями стрічки є дівчина-вогник, на ім'я Теплинка, та її любовний інтерес — хлопець-водяник Вейд. Проте в одній зі сцен фільму також з'являється перший відкритий небінарний персонаж Disney — Лейк (вони сидять за столом під час сцени сімейного обіду).

Як і в інших предстаників водної стихії, тіло Лейк складається з напівпрозорої блакитної води. Лейк нижчі за зростом від своєї матері та старших братів, а їхня зачіска складається з хвиль і створює враження короткої стрижки. Образ доповнюють темно-сині сережки та фіолетове намисто-чокер. Тобто навіть на рівні анімації та суто візуального аспекту Лейк відображає зовнішні риси, які часто асоціюються з небінарними персонами — гендерна нейтральність та поєднання фемінних і маскулінних елементів. Персонажа також озвучила небінарна особа Ева Кай Хаузер.

Хоча самоідентифікація Лейк ніяк не висвітлюється у мультфільмі, це важливий сигнал про те, що небінарні персони починають отримувати все більше видимості на екрані. Поки що такі ролі зводяться переважно до другорядних героїв, однак Disney вже має відкритого гея серед протагоністів, тож, можливо, головні ролі для небінарних персонажів теж не за горами.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок