Українська диригентка Оксана Линів прокоментувала, чому готує оперу Чайковського "Євгеній Онєгін" у Дрездені

Українська диригентка Оксана Линів прокоментувала, чому готує оперу Чайковського "Євгеній Онєгін" у Дрездені

Диригентка Оксана Линів
Оксана Линів. Oksana Lyniv / Facebook

Українська диригентка Оксана Линів стала музичною керівницею опери російського композитора Петра Чайковського "Євгеній Онєгін" у Саксонській державній опері Дрездена. Показ запланований на 3 липня 2025 року.

Про це повідомляє сайт Саксонської державної опери Дрездена.

Показ опери запланований російською мовою з німецькими та англійськими субтитрами.

Лібрето до опери написали Петро Чайковський та Костянтин Шиловський за романом у віршах Олександра Пушкіна — російського імперського поета, ксенофоба. Квитки розпочнуть продавати у квітні 2024 року.

Українська диригентка Оксана Линів прокоментувала, чому готує оперу Чайковського "Євгеній Онєгін" у Дрездені
Оксана Линів бере участь в постанові опери Чайковського "Євгеній Онєгін" у Дрездені. Скриншот Semperoper Dresden

Оксана Линів прокоментувала підготовку до опери у Facebook-дописі. Вона стверджує: попри те, що в Україні від початку воєнного стану припинили виконувати музику Чайковського, Прокоф'єва, Шостаковича, Рахманінова, Стравінського, твори цих композиторів обов'язкові в репертуарі кожного диригента на міжнародному рівні.

"Твори цих композиторів належать до обов'язкового репертуару кожного диригента, чия кар'єра розвивається на інтернаціональному рівні, адже ці твори належать до світової музичної спадщини. Вони є невіддільною частиною і стандартним репертуаром симфонічних оркестрів та оперних театрів цілого світу, і цей репертуар був сформований ще сотні років тому", — заявила Линів.

Водночас вона зазначила, що завдяки співпраці з провідними оркестрами та оперними театрами українські диригенти можуть додавати до стандартного репертуару "маловідомих українських композиторів і додавати ці імена до світової класичної музичної традиції".

Суспільне Культура зверталося по коментар до Оксани Линів, але отримало ідентичний текст із публічного допису.

Що відомо про Оксану Линів

Оксана Линів народилась у місті Броди Львівської області. Українська диригентка, засновниця та художня керівниця фестивалю LvivMozArt. Вона також заснувала та є художньою керівницею Молодого симфонічного оркестру України.

Вона стала першою жінкою — головною диригенткою опери та філармонійного оркестру в місті Ґрац (Австрія), а також першою жінкою-диригенткою за 145 років історії Байройтського фестивалю. У жовтні 2021 року Линів призначили музичною директоркою оперного театру Болоньї (Італія): упродовж 260 років до того цю посаду обіймали лише чоловіки.

У квітні 2022-го українські митці почали бойкотувати Линів. Платформа збереження та поширення традиційної культури "Ковчег Україна" заявила про розірвання співпраці з диригенткою. А все тому, що вона готувала прем'єру опери "Іоланти", створеної Чайковським, російською мовою. Після скандалу прем'єра відбулась, та все ж без української диригентки.

Тоді вона заявила: "Я спеціально зараз залишила у своїх програмах твори ТИХ російських композиторів, творчість яких має тісний зв'язок з Україною, позаяк це створює привід порушувати це питання в публічному просторі, на пресконференціях, численних інтерв'ю, які я даю перед кожним проєктом, писати й публікувати тексти до концертної програми й т. д.".

У 2023 році Оксана Линів отримала відзнаку Oper!Awards 2023 "за вагомий внесок".

А у лютому 2024 року Віденський фестиваль скасував виступ грецького диригента з російським громадянством Теодора Курентзиса, котрий хотів виконати "Воєнний реквієм" Бенджаміна Бріттена. Зокрема, через критику Линів, яка теж брала участь у фестивалі.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок