Жадан, Забужко, Андрухович: LitCom створив аудіоантологію з віршами 30 українських письменників

Жадан, Забужко, Андрухович: LitCom створив аудіоантологію з віршами 30 українських письменників

Римма Зюбіна на записі аудіоантології "доДому"
Римма Зюбіна на записі аудіоантології "доДому". LitCom

Застосунок LitCom створив аудіоантологію "доДому" з віршами 30 найвідоміших українських письменників і письменниць. Проєкт присвячений Національному тижню читання поезії 2024 року.

Про це стало відомо з пресрелізу проєкту.

Ключова тема поетичної аудіоантології — дім, родинна пам'ять та "життєва необхідність повернення у рідні стіни". До збірки увійшли твори 30 українських письменників і письменниць, серед яких: Сергій Жадан, Катерина Калитко, Юрій Андрухович, Мар'яна Савка, Дмитро Лазуткін, Ольга Ольхова, Ярина Чорногуз, Максим Кривцов, Сергій "Колос" Мартинюк та інші.

"Вірші тут дуже різні, але всі вони про те найцінніше, що кожен з нас намагається вберегти. Це і власний дім, і, зрештою, наш спільний, український. Дехто, як-от Максим Кривцов чи Гліб Бабіч, за цей захист віддали життя. Тож попри «битий посуд» і сварки, що нерідко трапляються в нашій культурній тусівці, в антології перемагає добросусідство. Коли ворог на порозі, ми об'єднані й стережемо наш дім. І зброєю, і словом. No pasaranНо пасара́н ("Вони не пройдуть") — політичне гасло, яке виражає твердий намір захищати свою позицію.", — наголошує контент-директорка LitCom Ірина Плехова.

Вірші в антології звучать голосами акторів Римми Зюбіної та Олексія Гнатковського.

За словами Зюбіної, вона вже мала подібний досвід: у перші дні повномасштабного вторгнення влаштовувала прямі етери у своїх соцмережах, де читала вголос українську поезію про кохання. Вона називала ці трансляції "стрими рими від Римми між завиваннями сирен".

"І навіть у той час, коли тисячі з нас не можуть повернутися до дому, який збудований із цегли, ми знаємо, що наш дім все одно є. Це наше серце. Мені б дуже хотілося, щоб, слухаючи цю аудіоантологію, всі ви могли наповнити своє серце радістю, відчути домашнє тепло. Попри те, що можуть бути відсутніми стіни вашого дому або плече, на яке ви могли раніше спертися, попри біль і втому, не забувайте, що саме серце лишається домом і найбільшою, найважливішою фортецею у вашому житті!" — прокоментувала антологію "доДому" акторка.

Музичне оформлення для проєкту створив композитор Олексій Мікрюков. Візуальну концепцію розробила дизайнерка Вікторія Односум. Організаційний супровід антології здійснювала книжкова оглядачка Анастасія Коротка.

У LitCom обіцяють, що поетична колекція "доДому" буде доступна для прослуховування в застосунку безстроково.

Проєкт приурочений до Національного тижня читання поезії 2024, який організовує Український інститут книги.

Афіша аудіоантології "ДоДому"
Афіша аудіоантології "ДоДому". LitCom

Про Національний тиждень читання 2024

Національний тиждень читання — щорічна програма заходів Українського інституту книги. У 2024 році його вирішили масштабувати до чотирьох інформаційно-просвітницьких акцій.

Перший тиждень читання 2024 року відбудеться з 16 по 24 березня. Він буде присвячений поезії на тему "Дім". Гаслом обрали рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової – "Ріки незмінно течуть додому".

"Поняття «дім» для кожного українця і українки набуло щемкого й навіть сакрального значення. Дім для нас тепер про повертання і чекання, про безумовну віру в тих, хто за цей дім бореться. Дім — це світло, котре гріє, навіть коли вас розділяють тисячі кілометрів. Дім — це чуття себе частиною чогось більшого, частиною родини. Дім — це Україна", — пояснюють такий вибір на сайті УІК.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок