Найкращий науково-фантастичний фільм: рецензія на "Дюну: Частина друга"

Найкращий науково-фантастичний фільм: рецензія на "Дюну: Частина друга"

Найкращий науково-фантастичний фільм: рецензія на "Дюну: Частина друга"
. Фото: кадр з фільму "Дюна 2"/Warner Bros

29 лютого в український кінопрокат вийшов фільм "Дюна: Частина друга" Дені Вільнева — продовження науково-фантастичної історії про Пола Атріда за культовим романом письменника Френка Герберта. Наразі рейтинг фільму становить 95 % (як від критиків, так і від глядачів) на сайті Rotten Tomatoes (більш як 235 рецензій), а різноманітні кіновидання вже називають стрічку близькою до ідеалу та найкращим фільмом у жанрі наукової фантастики.

У цій рецензії журналістка Суспільне Культура Альона Шилова розбирається, з чим пов'язані високі оцінки фільму та чому "Дюна: Частина друга" задає нову планку в кінематографі.

Найкращий науково-фантастичний фільм: рецензія на "Дюна: Частина Друга"
Найкращий науково-фантастичний фільм: рецензія на "Дюна: Частина друга". Warner Bros.

У 2021 році Дені Вільнев представив світові стрічку "Дюна: Частина перша", яка стала першою з двох запланованих частин кіноадаптації однойменного роману Френка Герберта. Фільм охоплював першу половину книги, і це стало головним приводом для критики, а думки глядачів розділилися. З одного боку, кіноадаптація містила все, про що тільки можна мріяти: видатний акторський склад (Тімоті Шаламе, Ребекка Ферґюсон, Оскар Айзек, Джош Бролін, Стеллан Скашґорд, Дейв Батиста, Зендея, Шарлотта Ремплінґ, Джейсон Момоа, Хав'єр Бардем), масштабні та деталізовані декорації, від яких перехоплювало подих, так ще й епічний саундтрек написав ніхто інший як Ганс Ціммер.

Проте з погляду сюжету перший фільм відчувався більше як пілотний епізод дорогого серіалу — глядачів знайомили з великою кількістю персонажів, занурювали у лорСукупність основної інформації про світ того чи іншого художнього твору. та особливості його політичного устрою. І хоча у стрічці були видовищні бої та напружені моменти, "Дюна: Частина перша" все ж таки закінчувалася на етапі "продовження буде". Саме тому в глядачів склалися різні думки стосовно фільму: хтось оцінив формат сценарію і захищав ідею того, що перший фільм — це про "розставляння фігур на шаховій дошці", яке призведе до масштабніших подій. Для інших же обірваний фінал, що не викликав катарсису, став розчаруванням. Проте у "Дюні: Частина друга" режисер обіцяв підвищення ставок та підняття усіх аспектів стрічки на новий рівень. І це виявилося дійсно так.

"Дюна: Частина друга" містить усе, що й перша стрічка, тільки викручене на максимум. Вигадливих локацій стає більше, до касту приєднуються нові відомі обличчя (Остін Батлер, Лея Сейду, Флоренс П'ю, Крістофер Вокен), а розгортання подій та епіку досягає настільки великих масштабів, що у порівнянні з ним перша частина "Дюни" здається камерною історією. Окрім того, до сюжету додається трохи гумору та любовних сцен. Якщо у першому фільмі взагалі не було місця жартам (навіть у спілкуванні між персонажами), то у другій частині Вільнев вирішив трохи розбавити серйозність, додавши комічні моменти з героєм Хав'єра Бардема — його віра у пророцтво та бажання підв'язати все під шлях месії стають основним джерелом для сміху в залі.

Фільм так само зберігає рейтинг PG-13Віковий рейтинг фільму, який визначає, що можна і не можна показувати на екрані, орієнтуючись на вік авдиторії. У цьому випадку діти до 13 років допускаються на фільм тільки з батьками. , як і його попередник, тож відвертих сцен сексу чи еротики публіка тут не побачить, проте в історію додали трохи романтики й натяків на фізичну близькість героїв (хоч та і залишається поза кадром). Якщо у першому фільмі любов була показана тільки між герцогом Лето та його наложницею леді Джессікою, то у другій частині в героя Шаламе з'являється власний любовний інтерес, у виконанні Зендеї. Також є натяки на фізичний зв'язок між одним із головних антагоністів Фейдом-Раутою та леді Марґо.

"Дюна: Частина друга" є органічним продовженням першого фільму, де головний герой Пол Атрід перетворюється з юного хлопця на суворого лідера. Розвиваються й інші персонажі — від матері Пола леді Джессіки до його коханої Чані (Зендея), усі герої у цьому фільмі мають більше екранного часу та повноцінно розвинені сюжетні лінії.

Найкращий науково-фантастичний фільм: рецензія на "Дюна: Частина Друга"
Найкращий науково-фантастичний фільм: рецензія на "Дюну: Частина друга". Фото: кадр з фільму "Дюна 2"/Warner Bros

Чому ж "Дюну: Частина друга" називають найкращим науково-фантастичним фільмом? Звісно, особисті смаки та вподобання — це річ вкрай суб'єктивна, але, спостерігаючи за захопленою реакцією критиків та глядачів, можна вивести низку особливостей фільму, через які так високо оцінили.

  • Вірність першоджерелу

Роман Френка Герберта — це справді культова історія, яка має тисячі фанатів по всьому світу. Тож, беручись за адаптацію, команда фільму вже мала зважати на спадщину "Дюни". Дені Вільнев із максимальною увагою та повагою ставиться до першоджерела, з яким працює, водночас матеріал книги не обмежує його, а навпаки — стає майданчиком для польоту фантазії та розвитку світу (це особливо помітно в роботі з масштабними локаціями та деталізованими костюмами).

  • Широка цільова авдиторія

"Дюна" як фільм цікава і дорослим, і юним глядачам. Завдяки доволі гнучкому рейтингу фільм поєднує видовищні бійки між космічними арміями, вибухи кораблів та серйозні теми про обов'язок, мораль та шлях героя, який відсилає до біблійних наративів.

  • Видовищність

Бюджет фільму дозволяє авторам максимально занурити глядачів у світ своєї фантазії. Це проявляється й у вищезгаданих розмашистих локаціях, витончених та деталізованих костюмах та якісних спецефектах, що не ріжуть око.

Хоча у світовому доробку кіно існує багато справді гідних науково-фантастичних фільмів, дуже рідко їм вдається поєднати усі ці елементи. Наприклад, "Аватар" Джеймса Кемерона хвалять за інноваційний візуальний ряд та спецефекти, проте на рівні сюжету це доволі банальна історія у стилі "Того, що танцює з вовками"; або ж "Космічна одіссея 2001 року" Стенлі Кубрика — справді проривний фільм у своєму жанрі, але з дітьми його явно не подивишся, а сюжет працює більше не як захоплива пригода, а як філософська історія.

Водночас "Дюна: Частина друга" втілює у собі все, що важливо для фільмів жанру сай-фай: це і епік, і пропрацьований сюжет, і гарне оформлення, й акторські роботи, і саундтрек, і режисура. Словом, усе, про що сучасні глядачі можуть тільки мріяти.

Частина огляду зі спойлером

Найкращий науково-фантастичний фільм: рецензія на "Дюна: Частина Друга"
Фото: кадр з фільму "Дюна: Частина друга"

Єдиний ймовірний мінус "Дюни: Частина Друга" — це знов незакінчена історія. Так, другий фільм став завершенням екранізації першого роману Френка Герберта, тобто свою обіцянку автори стрічки виконали — вони екранізували першу книгу. Проте для тих глядачів, що сподівалися на повноцінне завершення історії Пола Атріда нова "Дюна" стане розчаруванням, адже наступним іде роман "Месія Дюни", а фільм хоч і пропонує відносно завершені сюжетні лінії героїв (знов таки, для етапу першої книги), але він так само, як і його попередник, закінчується натяком на продовження. Єдина різниця — цього разу ставки виросли ще більше, а наступна частина має бути ще грандіознішою, щоб стати гідним продовженням "Дюни: Частина друга".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок