В Україні заснували кінофестиваль Cinema for Victory — для стрічок, знятих під час російсько-української війни

В Україні заснували кінофестиваль Cinema for Victory — для стрічок, знятих під час російсько-української війни

В Україні заснували кінофестиваль Cinema for Victory — для стрічок, знятих під час російсько-української війни
. Фото: Cinema for Victory/Facebook

За ініціативи Держкіно з 23 до 25 лютого проведуть кінофестиваль фільмів, знятих під час російсько-української війни Cinema for Victory.

Про це 19 лютого повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Фестиваль вирішили заснувати до десятої річниці вторгнення Росії на територію України та до другої річниці повномасштабної війни.

У міністерстві зазначають, що кінофестиваль є платформою для інформаційного спротиву російській агресії, можливістю розвивати контент воєнного часу, майданчиком для обміну досвідом для кіноспільноти та підсилення взаємодії між цивільними та військовими.

За словами організаторів, його основні завдання:

  • підтримка уваги до війни в Україні;
  • документування злочинів Росії проти українців;
  • відзначення документалістів.

Цьогоріч фестиваль зосередиться на фільмах, які документують воєнні злочини, "фіксуючи свідчення про війну через реальні історії українців". На сайті зазначено, що у програмі 7 національних документальних стрічок та 3 позаконкурсні покази.

Воєнна кінодокументалістика — свідоцтво активного супротиву українців, героїзму захисників і захисниць та безпрецедентного об’єднання українського суспільства заради протистояння ворогу.

У майбутньому організатори планують проводити його щороку, оскільки "говорити про російсько-українську війну на різних рівнях — надважлива складова протидії інформаційним фейкам ворога".

Після завершення основної програми планують організувати покази для військовослужбовців, а також провести конкурс сценаріїв, щоб допомогти проявитися молодим сценаристам і знайти нові тексти для майбутніх стрічок.

В Instagram фестивалю оприлюднили імена українського на міжнародного журі.

У складі українського журі:

  • Сергій Михальчук — кінооператор і військовослужбовець, що працював над стрічками Олеся Саніна "Довбуш" та "Поводир", а також над фільмом Ярослава Лодигіна "Дике поле", нагороджений на Берлінському кінофестивалі "Срібним ведмедем" за видатний внесок у мистецтво;
  • Ірина Мельник — акторка театру і кіно, акторка Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра, членкиня Національної спілки кінематографістів України;
  • Ольга Пантелеймонова — продюсерка, генеральна директорка Ukrainian Producers Hub.

Склад іноземного журі національного кінофестивалю:

  • Шон Пенн — актор та кінорежисер, лауреат "Оскара" 2004 року за роль у фільмі "Таємнича річка" та 2009 року за роль у фільмі "Гарві Мілк"; з початком вторгнення РФ Пенн заснував благодійну організацію для допомоги українцям — Community Organized Relief Effort (CORE);
  • Андре Сінгер — британський кінопродюсер, режисер-документаліст і антрополог;
  • Абель Феррара — американський режисер, сценарист і кліпмейкер;
  • Майкл Волдман — британський режисер та продюсер, який зняв фільми "Королівський оперний театр" (1996), "Великі вистави" (1971), "Стівен Фрай в Америці" (2008), працював із королівською сім'єю;
  • Лієв Шрайбер — американський сценарист, кінопродюсер, кінорежисер, актор театру та кіно, лауреат премії "Тоні"; у 2022 році став послом фандрейзингової платформи зі збору коштів для України UNITED24 у напрямі медичної допомоги;
  • Бо Тенгберг — данський кінооператор, що працював над серіалом "Вбивство".

Конфлікт кіноспільноти та Держкіно

Понад 700 дієвців культури та 13 організацій підписали відкритий лист щодо недовіри до керівництва Держкіно. Його вже спрямували у Верховну Раду, Офіс президента та Кабінет Міністрів.

У листі, зокрема, йдеться, що голова Держкіно Марина Кудерчук своїми діями "руйнує систему державного регулювання галузі, дискредитує посаду державного службовця, завдає шкоди українському суспільству та іміджу України в світі", інституція працює без затвердженої стратегії, а орган, який ухвалює рішення про використання коштів, — Рада з підтримки кінематографії — продовжує діяльність незаконно.

Кіноспільнота вимагає:

  • переспрямувати бюджетні кошти на потреби Сил оборони (окрім визначених законодавством зобов'язань);
  • звільнити керівництво Держкіно;
  • провести прозорий конкурс на посаду очільника Держкіно і членів Ради з державної підтримки кінематографії;
  • розробити новий проєкт Стратегії розвитку кіно за участі громадськості.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок