Кабмін ще шукає кандидатуру на посаду міністра культури

Кабмін ще шукає кандидатуру на посаду міністра культури

Кабмін ще шукає кандидатуру на посаду міністра культури
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час прес-конференції у Києві. Ukrinform/Future Publishing/Getty Images/Ruslan Kaniuka

У межах "Години запитань до Уряду" в прем'єр-міністра запитали, коли Україна побачить кандидатуру на посаду міністра культури та інформаційної політики. Шмигаль відповів, що в уряді ще шукають відповідну людину.

Про це свідчить стенограма засідання Верховної Ради, яке відбулося 6 жовтня.

Депутатка від фракції "Голос" Інна Совсун запитала: "Підкажіть, будь ласка, коли ми побачимо кандидатуру на посаду міністра культури?".

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль відповів їй: "Стосовно Міністерства культури, ми проводимо роботу щодо пошуку відповідного кандидата".

Більше деталей голова уряду не надав.

Відставка попереднього міністра культури Олександра Ткаченка

27 липня народні депутати Верховної Ради підтримали відставку Олександра Ткаченка з посади міністра культури та інформаційної політики. Ткаченко сам написав заяву на звільнення.

Перед цим Комітет із питань гуманітарної та інформаційної політики не підтримав відставку Ткаченка і передав це питання на розгляд у сесійній залі Ради. Сам міністр взяв участь у засіданні комітету та представив звіт за три роботи Мінкульту.

Ткаченко увечері 20 липня повідомив, що подав заяву про відставку через "хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни". До того стало відомо, що "Мультимедійна платформа іномовлення України", якій належить телеканал "Дім" та UATV, вирішила профінансувати виробництво 53 українських фільмів та серіалів, які перемогли в конкурсі.

Серед проєктів, які мали отримати державне фінансування, — серіал "СМТ Інгулець" від компанії "Прототип Продакшин", якою володіє телеведучий Юрій Горбунов. Він уже заявив, що відмовився від державних 33 мільйонів гривень.

Хто може очолити МКІП

Суспільне Культура наприкінці липня 2023 року повідомляло, що ім'я Юлії Федів — ексдиректорки УКФ та нинішньої координаторки ЮНЕСКО з питань культури — лунало з боку представників культурної спільноти як ім'я ефективної культурної менеджерки та людини, що могла б задовольнити інтереси спільноти ще під час відставки Олександра Ткаченка.

Також Суспільне повідомляло, що Федів можуть призначити міністеркою культури та інформаційної політики України.

"Конгрес Культури" закликав Кабмін та Верховну Раду підтримати Юлію Федів як міністерку культури.

Раніше Юлія Федів назвала імена людей, з якими хотіла б працювати в Міністерстві культури та інформаційної політики, якщо очолить його. Серед можливих заступників — Соломія Боршош, Галина Григоренко, Антон Дробович та Олександр Трегуб.

У вересні Суспільному запропонували написати "джинсу" проти Федів. Вона прокоментувала це, зазначивши, що очікувала такого тиску, але протягом трьох років з моменту відкриття справи ніхто до неї не звертався по жодні коментарі.

Якими будуть її перші кроки, якщо вона очолить Мінкульт, Федів розповідала Суспільне Культура в інтерв'ю.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок