Росіяни зруйнували 598 бібліотек — Мінкульт

Росіяни зруйнували 598 бібліотек — Мінкульт

Росіяни зруйнували 598 бібліотек — Мінкульт
Зруйнований росіянами Драмтеатр у Маріуполі. Фото: Telegram/Петро Андрющенко

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні зруйновано або пошкоджено 1582 об’єкти культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини. Про це 3 липня повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП).

За червень загальна чисельність постраждалої культурної інфраструктури зросла на 62 об'єкти, більша частина з яких припадає на Херсонщину (25 одиниць або 40%).

Загалом постраждали:

  • клубні заклади — 755;
  • бібліотеки — 598;
  • музеї та галереї — 84;
  • театри та філармонії — 26;
  • заклади мистецької освіти — 119.

Найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Херсонській, Харківській, Київській, Миколаївській, Запорізькій та Луганській областях.

У відомстві додають, що нині майже вся територія Луганської та значні частини територій Херсонської, Запорізької та Донецької областей перебувають у тимчасовій окупації, що ускладнює обрахунок точної кількості об’єктів, які постраждали під час бойових дій і окупації.

Післявоєнна відбудова України

У вересні 2022 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що на відбудову і відновлення України внаслідок війни Росії проти України потрібно 349 мільярдів доларів. Він зазначив, що сума неостаточна, адже бойові дії та ракетні обстріли РФ тривають.

За даними Київської школи економіки, загальна сума збитків, завдана інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення Росії становить 143,8 мільярда доларів.

22 березня Світовий банк повідомив, що на повоєнне відновлення України потрібно 411 млрд доларів, що у 2,6 раза перевищує орієнтовний ВВП України у 2022 році.

24 квітня заступниця міністра культури та інформаційної політики України Галина Григоренко заявила, що на відбудову культурної інфраструктури України потрібно 100 мільярдів доларів.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок