Заборона російської мови в університетах: що думають у закладах вищої освіти

Заборона російської мови в університетах: що думають у закладах вищої освіти

Заборона російської мови в університетах: що думають у закладах вищої освіти
. Колаж: Вікторія Желєзна

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну від російської мови як дисципліни відмовилися комунальні заклади дошкільної та загальної середньої освіти у Києві, школи в Черкасах, Житомирі, Миколаєві та Одесі. А наприкінці січня в стінах Національного університету "Києво-Могилянська академія" заборонили спілкування російською мовою.

Чи стане відмова НаУКМА тенденцією, яку підхоплять інші університети в Україні, чи радше винятком? Суспільне Культура поцікавилося у ректоратах закладів вищої освіти, що вони думають про заборону вживання російської мови в стінах вишів та чи планують запровадити подібні правила.

Заборона російської мови: контекст

Після початку повномасштабного вторгнення у багатьох областях України місцеве управління переглянуло освітній процес у школах та закладах дошкільної освіти. Минулого року в Миколаєві заборонили використання та вивчення російської мови з 1 вересня 2022 року, у Черкасах усі школи перейшли на українську мову, у Києві в закладах дошкільної та середньої освіти прибрали російську, у Житомирі від неї також відмовилися, а в Одесі її не викладатимуть, проте є можливість обрати як факультатив.

Про відмову від російської мови в Одесі розповідав у інтерв'ю Суспільному Олександр Лончак – директор Департаменту освіти і науки Одеської обласної військової адміністрації.

"З початку впровадження нового державного стандарту Нової української школи ми рекомендували взагалі відійти від російських класів і російських шкіл. На сьогодні у нас в області взагалі відсутні російські школи.

Російська мова може викладатися як предмет, може викладатися факультативно. Проте ми рекомендували, щоб всі школи не викладали російську мову ні як предмет, ні факультативно", – коментує Олександр Лончак.

Мовні зміни та відмова від російських маркерів: як після 24 лютого українізувалася Одеса

Щодо закладів вищої освіти, то 27 січня у Національному університеті "Києво-Могилянська академія" було затверджено нові Правила внутрішнього розпорядку. Згідно з ними, відтепер в стінах НаУКМА заборонено спілкуватися російською мовою. В університеті вживання російської ніколи не толерували, проте раніше формальної заборони не було. Це рішення викликало неоднозначну реакцію в соцмережах.

Сергій Квіт, президент НаУКМА, прокоментував нові правила ВВС News Україна та пояснив, що нікого карати за вживання російської не будуть.

"Це питання не покарання, а культурних змін. Сенс не в покаранні, а в тому, щоб змінювати нашу внутрішню корпоративну культуру. Ніхто не буде підслуховувати студентів, але внутрішня громадська думка буде такою, що це буде сприяти тому, щоб "Могилянка" повністю була українськомовним університетом", – зазначив Квіт.

Реакція в соцмережах

Український громадський діяч, блогер та волонтер Сергій Стерненко написав у своєму каналі в Telegram, що підтримує рішення Києво-Могилянської академії, яке, на його думку, "втілиться у життя по усіх ВНЗ країни".

"Це не просто мовне рішення, це протест. Це маніфест. Це приклад", – зазначив Стерненко.

Могиляночка
Фото: скріншот з Телеграм-каналу STERNENKO

Також відомий український журналіст, телеведучий та шеф-редактор директорату Суспільного телебачення НСТУ Юрій Макаров на своїй сторінці у Facebook написав пост-підтримку рішення Національного університету "Києво-Могилянська академія" заборонити вживання російської мови в стінах навчального закладу.

"Подекуди запитую себе, чи не є мої радикальні погляди з відстоювання безальтернативного провідного статусу державної мови в усіх публічних сферах певною гіперкомпенсацією, своєрідним прихованим неврозом російськомовного киянина з російським прізвищем? Для такого припущення треба було би абстрагуватися, по-перше, від моєї не такої вже поганої філологічної освіти, по-друге, від мого розуміння зсередини російськості в усій її повноті. Коли (якщо) російська зазнаватиме реальних утисків саме на рівні індивідуальної свободи окремого громадянина України, я готовий переглянути свою позицію. Хоча, боюся, такі обставини складуться, якщо припустити, що складуться, вже не за мого життя", – пише Юрій Макаров.

Могиляночка
Фото: скріншот facebook.com/yuri.makarov.7
"Це суспільна угода": депутатка Інна Совсун про заборону російської мови в Києво-Могилянській академії

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь також виступив з підтримкою рішення НаУКМА в ефірі телеканалу Київ, потім текст було опубліковано на сторінці у Facebook.

"Я підтримую це рішення і вважаю, що в кожному університеті мають бути створені найкращі можливості для виховання справді патріотичних, вольових, освічених громадян України. Разом з тим, стаття 21 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" говорить про те, що мова освітнього процесу – державна", – заявив мовний омбудсмен.

Могиляночка
Фото: скріншот з facebook.com/govuamova

Але були й незгодні з Києво-Могилянською академією. Наприклад, кандидатка філософських наук та головна редакторка науково-популярного ресурсу "Гендер в деталях" Тамара Злобіна вважає це рішення нецивілізованим. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Заборона російської мови в університетах: чи впровадять правило вищі заклади освіти
Фото: скріншот facebook.com/tamara.zumka
Тих, хто говорить виключно українською, стало більше: дослідження

Як відреагували університети на рішення НаУКМА

Ми поцікавилися, що думають у ректоратах закладів вищої освіти про заборону російської мови, яку затвердив Національний університет "Києво-Могилянська академія", та чи планують приймати подібне рішення у своїх університетах.

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

"Прийнятих "Могилянкою" правил не бачили, їх поки на офіційному сайті не опублікували"

Представники Центру комунікацій КНУ імені Тараса Шевченка відповіли: "Університетом вітаються будь-які рішення, які не суперечать чинному законодавству України та сприяють всебічному використанню української мови в усіх сферах. Прийнятих "Могилянкою" правил не бачили, їх поки на офіційному сайті не опублікували. Йде обговорення в соціальних мережах. Коментар від КНУ можливий після колегіального рішення Вченої ради Університету".

Могиляночка

UPD: Частину про мовний скандал, пов'язаний з нібито викладачем КНУ імені Тараса Шевченка, істориком Cтефаном Машкевичем було видалено. Як з'ясувалося, він був тільки зовнішнім здобувачем, рекомендованим кафедрою етнології та краєзнавства до захисту докторської дисертації, і не викладав в університеті. Перепрошуємо за поширення недостовірної та неперевіреної інформації.

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

"Коментувати чи обговорювати в медіа рішення, прийняті колективом Києво-Могилянської академії, вважаємо некоректним"

Ми звернулися до Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна за коментарем та отримали відповідь від керівниці прес-служби Каразінського університету Лілії Змій. Вона зазначила, що позиція університету щодо популяризації та підтримки української мови була неодноразово оприлюднена на офіційних джерелах та в соцмережах.

"Коментувати чи обговорювати в медіа рішення, прийняті колективом Києво-Могилянської академії в межах їх власної автономної діяльності, вважаємо некоректним щодо закладу вищої освіти, який є нашим давнім другом і партнером", – зазначила Лілія Змій.

Реорганізація: в харківському університеті пояснили, що з кафедрою російської мови

У січні в Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна призначили власного мовного омбудсмена, ним став викладач цього ж університету Микола Філон. Тоді рішення ухвалила вчена рада університету.

Могиляночка
Фото: Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна

Нагадаємо, що після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну чимало викладачів Каразінського університету продовжували викладати російською мовою. Наприклад, у травні 2022 року студентка 5-го курсу медичного факультету Маргарита Федоренко опублікувала відео в Instagram, де розповіла, що один із викладачів відмовляється викладати свій предмет українською мовою. Пізніше на сторінці університету в Facebook з'явилася інформація про те, що викладач більше не працює.

У 2022 році надійшло 7 звернень про порушення закону, а двом викладачам було виписано штраф.

Український католицький університет

"Знаючи спільноту "Могилянки", ми переконані, що йдеться про комплекс заходів для промоції українськомовного середовища в стінах університету".

Ми отримали відповідь від ректорату Українського католицького університету. На питання, що в УКУ думають про заборону спілкуватися російською мовою в межах закладу, відповіли:

"Таке прагнення важливе не лише в час війни, а й для розбудови Української держави після перемоги. Знаючи спільноту "Могилянки", ми переконані, що йдеться про комплекс заходів для промоції українськомовного середовища в стінах університету.

Ми розуміємо, що є виклик із вживанням російської мови як в українському суспільстві, так і в освітніх закладах, зокрема університетах. Ми за те, аби в Україні освітній процес відбувався українською мовою, як цього вимагає мовне законодавство, іншими мовами ЄС, що наближатиме нашу євроінтеграцію, та аби освітні й академічні середовища формувалися українською. В УКУ ми цей процес намагаємося повноцінно впроваджувати та підтримувати від моменту заснування університету".

Могиляночка
Фото: ucu.edu.ua

Також ми поцікавилися, на думку ректорату УКУ, чи інші університети наслідуватимуть приклад Києво-Могилянської академії та чи не планують прийняти такі правила у своєму ЗВО?

"Такої заборони в УКУ не плануємо впроваджувати. Однак ми всіляко підтримуємо утвердження українськомовного середовища і вживаємо усіх заходів відповідно до нашої ситуації.

Вважаємо, що кожен університет володіє своєю унікальною академічною культурою, і саме в межах цієї академічної культури повинен шукати шляхи, аби забезпечити формування україномовного середовища. Як це робити? – Кожен заклад має відповісти сам: чи захистом, чи розвитком можливостей та нагод", – йдеться у відповіді ректорату УКУ.

Могиляночка
Фото: ucu.edu.ua

Український державний університет імені Михайла Драгоманова

"Відповідно до законодавства України заклади вищої освіти мають автономію та право приймати колективні рішення"

Ми запитали, що думають в УДУ імені М.П. Драгоманова про рішення, затверджене в Києво-Могилянській академії, та отримали відповідь від виконувача обов'язків ректора Володимира Лавриненка.

"Відповідно до законодавства України заклади вищої освіти мають автономію та право приймати колективні рішення.

В Українському державному університеті імені Михайла Драгоманова мовою освітнього процесу є державна мова (згідно зі ст. 48 Закону України "Про вищу освіту", ст. 7 Закону України "Про освіту" та Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної"). Для інших випадків послуговуємося ст. 10 Конституції України, згідно з якою "Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом".

Могиляночка
Фото: wikipedia.org

Протягом кількох років студенти УДУ імені М. Драгоманова створюють відеоролики "Відчувай українську", де знайомлять з новими правописними нормами та правильним вживанням української мови. Крім того, студенти та викладачі університету – ініціатори та активні учасники проєкту "Єдині", метою якого є допомогти за 28 днів внутрішньо переміщеним особам та будь-кому охочому перейти в спілкуванні на українську мову.

Підкреслюємо, колектив УДУ імені Михайла Драгоманова — національно свідома спільнота, яка як самостійно, так і в співпраці з різними державними установами та громадськими організаціями створює позитивний образ українськомовної особистості, популяризує вивчення української мови та допомагає усім охочим у цьому", – написав в.о. ректора Володимир Лавриненко.

Мовний омбудсмен зафіксував випадки лінгвоциду на окупованих територіях

Однак нагадаємо, що у січні 2021 року УДУ імені М. П. Драгоманова потрапив у скандал через викладачку культурології Євгенію Більченко. Студентка Марія Прошковська опублікувала публічну заяву у Facebook, де попросила відрахувати її за власним бажанням, адже університет ніяк не реагував на заяви викладачки. Євгенія Більченко розповідала про неонацистський режим в Україні, виступала на каналах так званої ДНР, називала мовний закон "звичайним фашизмом". Цей допис почали поширювати в соцмережах і справа набула розголосу.

Після цього НПУ ім. М. П. Драгоманова створив комісію, що мала детально вивчити діяльність Більченко, а також випустив заяву від імені студентів, викладачів та керівників, де "висловив рішуче несприйняття" поведінки викладачки. Через якийсь час Євгенія Більченко в соціальних мережах заявила, що ректор її начебто запевнив: "Особисто він її звільняти не збирається". У липні її звільнили.

Експрофесорка університету Драгоманова Євгенія Більченко підтримала війну проти України

Висновки

Під час роботи над цим матеріалом стався ще один мовний скандал. У Київському національному торговельно-економічному університеті викладачка та кандидатка економічних наук Ніна Іванченко відправляла студентів на фронт через те, що вони попросили її вести лекції українською мовою. Відео виклали 2 лютого в Telegram-каналі КНТЕУЧАН.

"Совість у вас є? Ваші батьки вдома з вами? Хто з вас в окопах сидить? А самі ви чому тут, чому не на фронті? Вам є 18. Я російськомовна. Хочу спитати вас, українськомовних, чому ви сидите вдома? Ваші батьки чому вдома сидять?", — сказала Іванченко.

В університеті відреагували на скандал та опублікували свою позицію на сторінці у Facebook. Зокрема зазначено, що "колектив університету засуджує такі дії викладача. Адміністрацією університету прийнято рішення про її звільнення".

Заборона російської мови в університетах: чи впровадять правило вищі заклади освіти
Фото: скріншот з facebook

Це підтверджує, що проблеми з дотриманням мовного закону існують в багатьох університетах, і вони не вичерпуються наведеними у статті прикладами.

Мовне питання й досі лишається предметом гострих дискусій у суспільстві. Резонансі рішення стають результатом та реакцією на впливи російської культури та політики, які існували до повномасштабного вторгення. І дискусія довкола присутності української мови у публічному та приватному полі, вочевидь, виникатиме неодноразово.

Наразі рішення Києво-Могилянської академії, яка завжди мала чітку громадянську та політичну позицію, випереджає час. Згадати хоча б Євромайдан: у грудні 2013 року Національний університет "Києво-Могилянська академія" оголосив всеуніверситетську мобілізацію на його підтримку, про що писали в ТСН.

Можливо, досвід НаУКМА не стане прикладом для багатьох університетів, частина з яких і нині стикається з внутрішніми проблемами, зокрема мовними скандалами та проблемою сепаратизму. Однак розпочати розмову про це необхідно вже зараз. Наприклад, рішенням могло би бути впровадження інституту омбудсмена у кожному університеті, щоб стежити за дотриманням мовного закону.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок