Швидке отримання грошей: переваги та недоліки

Швидке отримання грошей: переваги та недоліки

Швидке отримання грошей: переваги та недоліки
. ФОТО: pexels.com

Оголошення типу «Гроші до зарплати», «Даємо кредит швидко готівкою до 10 000 грн» це пропозиції мікрокредитування. Які пастки можуть чекати на людей, які вирішили скористатимя послугами мікрозаймів, Суспільному розповіла Олександра Сакун, доктор економічних наук, доцент, доцент кафедри бухгалтерського обліку, оподаткування та аудиту Національного університету «Чернігівська політехніка».

Мікрокредит, або мікропозика – це позика суми грошей до 20 тисяч гривень, яку видають на короткий період мікрофінансові організаціїДіяльність МФО в Україні регулюється законами «Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг», «Про електронну комерцію», нормами цивільного права й законом «Про захист прав споживачів». (МФО).

Зі слів Олександри Сакун, існує також багато Інтернет-платформ, які пропонують оформити онлайн-позику. Швидко, без довідки про доходи, гроші переводять прямо на вашу картку. Зазвичай, суми не перевищують 20 000 гривень. Це – мікропозики або мікрокредитування,

Переваги таких послуг:

  • швидке отримання грошей (до 30 хвилин);
  • відсутність застави;
  • відсутність потреби в офіційних доходах;
  • лише паспорт, код та банківська картка (у випадку онлайн-кредитування).

В чому ж небезпека?

Відсотки за онлайн-кредитами дуже високі, а у випадку прострочення платежу – зростають, додатково нараховується пеня. Онлайн-сервіси зароблять набагато більше, якщо клієнт прострочить умови кредитування. У рекламі зазвичай анонсують маленьку або нульову відсоткову ставку, проте прострочення коштуватиме вам до 2% в день.

Чому люди потрапляють в халепу з мікрокредитуванням?

1. Психологія – швидко, просто, реклама.

2. Суто технічний момент: умови кредитування не можна оцінити до отримання позики. Їх не можна побачити без надання персональних даних. Процес укладання угоди із сервісом онлайн-кредитування здійснюється в такому порядку, що спочатку пропонується заповнити анкету-заявку та зареєструватися, а під час реєстрації необхідно надати згоду на обробку персональних даних та прив’язати до сервісу банківську картку. Лише після схвалення заявки клієнт має погодитися з договором та отримати кредит.

Подивитися умови до надання персональних даних, аби порівняти з іншими та обрати найвигіднішу пропозицію неможливо.

3. Ще одна небезпека – загроза атаки хакерів з метою отримати доступ до конфіденційної інформації.

Якщо клієнт не виплачує вчасно позику, то зазвичай організація може почати відправляти СМС або листи електронною поштою з нагадуванням про необхідність погасити борг. У разі прострочення такі повідомлення можуть також надходити контактним особам клієнта.

МФО може спочатку телефонувати клієнту, потім родичам, друзям, колегам тощо, а згодом можуть почати турбувати колектори. Слід зазначити, що колектори в таких компаніях рідко відрізняються ввічливістю, і зазвичай, життя позичальника та його оточуючих стає нестерпним.

Читайте також:

Закон про захист боржників: що зміниться в роботі колекторів

Статті по темі:

Кредитні картки: користь чи пастка?

Як зекономити: поради економіста

Кешбек від податкової: як повернути частину грошей за навчання

Як спланувати сімейний бюджет на рік: поради економіста

Ігри, які навчають дитину рахувати гроші

Витрати та заощадження: як навчити підлітка правильно розпоряджатися грошима

Фінансова грамотність для дітей: книги та мультфільми

На початок