Як зекономити: поради економіста

Як зекономити: поради економіста

Як зекономити: поради економіста
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Які лічильники встановлювати, щоб зекономити на електроенергії? Як на вміст вашого гаманця впливає ваше оточення? Що треба знати, бронюючи квитки на літак заздалегідь? Про ці та інші лайфхаки з економії Суспільному розповіла Олександра Сакун, доктор економічних наук, доцент, доцент кафедри бухгалтерського обліку, оподаткування та аудиту Національного університету "Чернігівська політехніка".

Комунальні платежі

1. Зайвий раз нагадаємо про користь енергозберігаючих лампочок.

2. За можливості, встановіть прилади обліку на воду, газ, опалення, світло.

3. Купуйте техніку з відповідним класом енергоефективності (найнижчий рівень споживання енергії - за класом А++ та А +++).

4. В помешканнях з електроопаленням доцільно встановити двозонний або трьохзонний лічильник, оскільки тариф за користування електроенергією для таких лічильників змінюється залежно від часу доби та годин. Наприклад, за двозонним лічильником в період з 23:00 до 7:00 тариф становить 50% від звичайного.

5. Доведіть до автоматизму звичку вимикати світло і телевізор в порожній кімнаті, слідкувати за витратами води й таке інше.

6. До 30% вартості опалення можна зекономити за рахунок утеплення приміщення.

Подорожі та відпочинок

1. Плануйте відпустку заздалегідь: раннє бронювання готелів дозволить зекономити та точно розрахувати бюджет.

2. Чим раніше ви купите авіаквитки, тим більше грошей ви зекономите. Компанії- лоукостери пропонують найнижчі ціни на перельоти за декілька місяців чи навіть за півроку. Наприклад, українська авіакомпанія «МАУ» пропонує дешеві квитки за рік наперед.

Разом з тим, коли купуєте дешеві авіаквитки, з’ясуйте, як далеко від аеропорту до міста. Інакше зекономивши на квитках, можна віддати втричі дорожче за трансфер до міста.

3. Детально спланувавши маршрут подорожі, можна одразу придбати через Інтернет квитки на заплановані заходи, до музеїв чи інших об’єктів, які ви плануєте відвідати. Таким же способом можна заздалегідь купити квитки для переміщення по країні, до якої ви прямуєте (автобусні квитки, залізничні квитки і т.д.). Це, зазвичай, теж дешевше.

4. Якщо подорожуєте самостійно, то зекономити на їжі можна, якщо пошукати невеликі ресторани або кафе поза туристичним центром міста. Також цікавою є пропозиція деяких кафе «ALL YOU CAN EAT». Принцип роботи таких закладів: платиш за вхід, а їжу обираєш зі «шведського столу» в необмеженій кількості.

5. Якщо придбати сім-карту місцевого оператора, то суттєво скоротяться витрати на зв'язок під час подорожі іншою країною, особливо, якщо поїздка тривала.

Покупки продуктів та побутових товарів

1. Складайте список необхідних покупок і йдіть з ним до магазину, суворо дотримуючись переліку.

2. Прописуйте меню на тиждень - це допоможе визначитись з переліком необхідних продуктів, що зекономить і час, і гроші.

3. Не ходіть до магазину голодним та в поганому настрої. Психологи стверджують, що відчуття голоду змушує нас купувати більше зайвих продуктів, а поганий настрій збільшує шанси зробити покупку, про яку потім шкодуватимете.

4. Користуйтеся програмами лояльності, дисконтними картками та знижками.

5. Не беріть з собою до магазину кредитні картки: це зменшить імовірність витратити більше, ніж ви планували.

6. Зазвичай Інтернет-магазини пропонують нижчі ціни, оскільки їх націнка не містить витрат на оренду приміщення, комунальні послуги і т.д.

7. Можна користуватись мережами оптової торгівлі, кооперуючись кількома сім’ями (наприклад, батьки і молода родина або декілька сімей-друзів).

8. Великі покупки плануйте заздалегідь. Це допоможе і потрібну суму підготувати, і обрати та обдумати варіанти покупки, і якщо пощастить, «виловити» знижку або акцію.

9. Давайте собі достатньо часу для обдумування необхідності купівлі тієї чи іншої речі. Купуйте тоді, коли впевнені, що вам це дуже потрібно, і саме зараз.

Одяг та взуття

1. Обирайте стиль одягу відповідно до вашого способу життя, статусу, професії (навряд чи домогосподарці знадобиться п’ять ділових костюмів, а молодій матусі – десять пар нових чобіт на високих підборах). Якщо ви кардинально змінили роботу або спосіб життя, продумайте і відповідні зміни у своєму гардеробі.

2. «Скупий платить двічі» - пам’ятайте це при купівлі верхнього одягу та взуття. Чим якіснішими і надійними будуть ці предмети вашого гардеробу, тим більше грошей ви зекономите протягом декількох сезонів.

3. Якщо ваш стиль життя вам дозволяє, купуйте речі класичних фасонів. Вони не так швидко і не так помітно виходять з моди, а отже і носити їх можна довше.

4. Користуйтеся стоковими магазинами, різноманітними інтернет-платформами та інтернет-магазинами для купівлі одягу та аксесуарів.

5. Підпишіться на електронну розсилку улюблених брендів чи магазинів, тоді зможете відслідковувати знижки та планувати свої покупки.

6. Суттєво зекономити можна, купуючи речі наприкінці сезону, коли ціни максимально знижені. Таким чином ви отримаєте нові речі вже на наступний сезон за мінімальними цінами.

7. Правильний догляд, дотримання інструкцій з прання та прасування зіграють на користь і вашим речам, і вашому гаманцю.

Поради наостанок

1. Закрийте всі кредитки, кредити та сплатіть борги. Відсутність таких пунктів витрат суттєво зекономить ваш бюджет.

2. Позбудьтеся поганих звичок. Ви здивуєтесь, коли порахуєте, скільки складає економія на цигарках та фаст-фуді.

3. Оточуйте себе тими людьми, чиї життєві цінності та цілі співпадають з вашими, а спосіб та рівень життя подібний або є не набагато вищим від вашого. Інакше, в гонитві відповідати високому рівню чужого життя чи марнотратства, вам навряд чи вдасться зекономити.

4. Дозволяйте собі витрачати гроші із задоволенням, інакше все перелічене вище немає жодного сенсу.

Читайте також:

Кешбек від податкової: як повернути частину грошей за навчання

Як спланувати сімейний бюджет на рік: поради економіста

На початок