Кешбек від податкової: як повернути частину грошей за навчання

Кешбек від податкової: як повернути частину грошей за навчання

Кешбек від податкової: як повернути частину грошей за навчання
. ФОТО: Уніан

Гроші за навчання можна частково повернути. Фактично, держава повертає частину сплачених вами податків. Хто маже скористатися кешбеком від податкової, і що для цього потрібно, розповідає Олександра Сакун, доктор економічних наук, доцент, доцент кафедри бухгалтерського обліку, оподаткування та аудиту Національного університету "Чернігівська політехніка".

Що таке податкова знижка на навчання?

Податкова знижка на навчання Правові підстави для отримання такої знижки зазначені в статті 166 Податкового Кодексу України. – це зменшення суми сплаченого податку на доходи у зв’язку з оплатою навчання.

Про які саме послуги навчання йдеться

Отримати податкову знижку можна при навчанні у вітчизняних закладах освіти:

  • дошкільної;
  • позашкільної;
  • загальної середньої;
  • професійної (професійно-технічної);
  • навчання в аспірантурі, інтернатурі та докторантурі.

За освіту за кордоном податкової знижки не отримати.

Не важливо, якою є форма власності вітчизняного навчального закладу (державна, комунальна, приватна), а також форма навчання в ньому (денна, заочна). Головне, щоб основним видом діяльності такого закладу була саме освітня діяльність. Оплата додаткових послуг навчального закладу не враховується.

Якщо людина навчається в декількох навчальних закладах України, то вона також має право скористатися податковою знижкою на навчання.

Хто може отримати податкову знижку на навчання?

  • Громадяни України, які офіційно працюють, а отже є платниками податку на доходи фізичних осіб, і мають реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) або довідку про присвоєння ідентифікаційного номера платника податків (що надавались раніше).

Якщо такого номера немає, то податкова знижка може бути надана тільки в разі, якщо ця людина відмовилася від прийняття РНОКПП через свої релігійні переконання, офіційно повідомила про це орган ДПС і має спеціальну відмітку в паспорті.

  • Той, хто сплачує за своє навчання (наприклад, якщо студент офіційно працює сплачує податки).
  • Найближчі родичі: батько, мати, чоловік, дружина, діти, в тому числі усиновлені. Таким чином, чоловік може отримати податкову знижку за оплату навчання дружини, або мама – за навчання сина.

Важливо, що якщо за договором із навчальним закладом, а також документами на переказ грошових коштів своє навчання оплачувала сама дитина, то батьки такої дитини права на податкову знижку не мають.

Дідусь або бабуся, тітка, племінник не мають права на податкову знижку. Цей нюанс слід враховувати при укладанні договору на навчання та заповненні платіжних документів. Якщо наприклад, дружина офіційно не працює, то краще оформити договір по оплаті навчання дитини на чоловіка, який отримує офіційно зарплату і є платником ПДФО, його ж (чоловіка) слід зазначати платником в розрахункових документах.

  • Роботодавець. В такому випадку використати податкову знижку людина зможе, тільки якщо така оплата здійснювалася за дорученням і за рахунок нарахованих людини. Має також бути й довідка від роботодавця.

Суперечливим є питання стосовно податкової знижки суб’єктам підприємницької діяльності (СПД). Переважно фахівці висловлюють думку, що це неможливо. Проте, якщо така фізична особа отримує заробітну плату за трудовим договором хоча б декілька місяців у звітному році, то вона є платником ПДФО і, відповідно, має право на отримання податкової знижки.

Яка сума податкової знижки?

18% від вартості навчання, проте сума не може перевищувати розмір річної заробітної плати мінус відрахування.

Таким чином, податкову знижку доцільно оформлювати на того члена сім’ї, який не тільки має офіційну роботу, а й отримує більшу зарплату.

Податкова знижка діє тільки щодо загального річного оподатковуваного доходу, отриманого у вигляді заробітної плати протягом звітного року. Інші доходи не враховуються.

Для більш точного розрахунку можна скористатися онлайн-калькулятором.

Які документи необхідно подати?

  • копію паспорту;
  • копію РНОКПП платника податку або ІПН (ідентифікаційний код);
  • довідку про заробітну плату за рік (за формою № 3). Якщо людина протягом року змінювала місце роботи, необхідно взяти довідки з усіх місць роботи. Пам’ятайте, що загальна сума відображених у довідках доходів була не меншою, ніж сума оплати за навчання;
  • декларацію про майновий стан і доходи. У декларації необхідно вказати суму отриманого за рік доходу у вигляді зарплати, вид понесених витрат, їх розмір і суму податку на доходи фізичних осіб (дані беремо з довідки про заробітну плату та платіжних документів за навчання);
  • копію договору з навчальним закладом про надання послуг навчання;
  • копії квитанцій (чеків, платіжних доручень) за оплату навчання (в них платником має бути вказана людина, що претендує на податкову знижку);
  • копії документів, що підтверджують те, що той, хто платить за навчання і той, хто навчаються – родичі. Якщо за навчання сплачують батьки, то потрібно надати свідоцтво про народження дитини, якщо на податкову знижку претендує чоловік або дружина – свідоцтво про шлюб.
  • заяву із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування коштів.

Із 23 травня 2020 року людина має право підтвердити свої витрати на навчання електронним розрахунковим документом. У декларації такий платник указує лише реквізити цього документа. Потрібно роздрукувати електронну квитанцію. Тоді ця електронна квитанція є підтверджуючим документом понесених витрат, печаткою банку її завіряти не потрібно.

Податкову декларацію також можна подати в електронній формі, скориставшись сервісом «Електронний кабінет платника».

Терміни

Скористатись податковою знижкою можна лише раз на рік і виключно в наступному році після року оплати навчання. Тобто, у 2021 році подаємо документи за 2020 рік. Оформити податкову знижку можна до 31 грудня.

Право на податкову знижку на наступний рік не переноситься.

Оскільки в більшості навчальних закладів оплата здійснюється за семестр або в цілому за навчальний рік, то врахуйте: наприклад, якщо перший семестр включає чотири місяці поточного року та два місяці наступного (всього шість місяців), а оплата семестру здійснюється одним платежем, то до податкової знижки слід включати тільки витрати за чотири місяці навчання поточного року.

Залишок сплаченої суми буде включений до податкової знижки у наступному році разом з платою за другий семестр і за частину наступного семестру.

І зверніть увагу на те, що оплату за навчання краще здійснювати по семестрам, а найзручніше взагалі – по місяцям (якщо це дозволяють умови договору).

Сума, що має бути повернена, зараховується на банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Читайте також:

Як спланувати сімейний бюджет на рік: поради економіста

На початок