Банкомат викрали на санях, розстріл інкасаторів: Суспільне пригадує справи щодо пограбувань банків на Чернігівщині

Банкомат викрали на санях, розстріл інкасаторів: Суспільне пригадує справи щодо пограбувань банків на Чернігівщині

Спроби пограбування банків на Чернігівщині
Спроби пограбування банків на Чернігівщині. Суспільне Чернігів

Розстріл трьох інкасаторів у броньованому автомобілі "ПриватБанку", пожежа в "Ощадбанку" у Чернігові, вивезення банкомата на санях та підрив банкомату. Про ці справи щодо пограбувань банків на Чернігівщині — читайте далі.

Спалений бронеавтомобіль "ПриватБанку" і вбивство трьох інкасаторів

Восени 2015 року за 200 метрів від київської траси біля села Скорінець знайшли спаленим броньовик "Приватбанку" і тіла трьох інкасаторів. В усіх були вогнепальні поранення. Їх тіла ідентифікували за даними ДНК. Гроші – 14,5 мільйонів гривень, які були у броньованому автомобілі — зникли. Через рік у Санкт-Петербурзі затримали першого підозрюваного у справі Олександра Маклюка. Його екстрадували в Україну. За рік – у 2017 затримали друга дитинства Маклюка, Володимира Терещенка. Обом інкримінували розбій та умисне вбивство.

До суду справу передали у лютому 2018 року. У листопаді 2020 року справу вбивства інкасаторів про викрадення понад 14,5 мільйонів гривень і підпал інкасаторського авто Броварський суд почав розглядати з самого початку, бо змінили склад суддівської колегії.

За 2,5 роки склад суддівської колегії змінювався тричі, щоразу розгляд починаючи спочатку. На засіданнях у 2020 році Олександр Маклюк свою вину визнавав частково, він зізнавався в участі в розбої. Терещенко заперечував усі звинувачення. У справі вбивства інкасаторів судові засідання тривають вже понад шість років. Наступне судове засідання призначено на 4 червня 2024 року у Броварському суді.

Викрали банкомат й вивезли на санчатах

У січні 2009 року з адміністративної будівлі нафтобази у Чернігові викрали й вивезли на санях банкомат вагою 450 кілограмів.

За однією з версій слідства, крадії обрали саме той момент, коли охорона розпочала обхід території та покинула будівлю. Вони розбили скло, проникли крізь двері та винесли 450-кілограмовий банкомат. Занурили його на сани й спустилися з гори на пустир, розповіла Марина Кордик, яка на той час була речницею Чернігівського міськвідділу міліції.

Пошкоджений банкомат згодом знайшли правоохоронці, а касета з готівкою у гривні залишилася всередині, там було 37 тисяч гривень. Крадії забрали відсік, в якому мала б бути валюта, але він виявився порожнім.

Знайшли банкомат за допомогою сліду від саней на снігу. Тоді порушили кримінальну справу не за статтею "Крадіжка", а за статтею "Умисне знищення або псування чужого майна".

До робочих місць касирів були підключені дроти з порушенням пожежної безпеки, а зала не була знеструмлена вночі

11 лютого 2012 року о першій годині ночі горів операційно-касовий зал "Ощадбанку", що на вулиці Івана Мазепи, 32. Про це тоді повідомляло управління ДСНС в Чернігівській області.

Охоронець банку тобі повідомив рятувальникам, що в будівлі спрацювала охоронна сигналізація та вимкнулось освітлення, тож чоловік вирішив перевірити, що трапилось. Коли ж він відчинив двері в операційно-касовий зал, там було повно диму. Саме через щільне задимлення охоронець не зміг увійти в приміщення, аби спробувати загасити пожежу вогнегасником. І тому він викликав рятувальників. На місце пожежі прибуло два відділення пожежно-рятувальних підрозділів міста. За дев'ять хвилин пожежу приборкали. Тоді вдалося врятувати матеріальних цінностей на суму близько 100 000 грн.

Під час розслідування причини пожежі, фахівці мобільно-оперативної групи з'ясували, що в операційно-касовому залі до робочих місць касирів була проведена електромережа з грубими порушеннями вимог пожежної безпеки. До того ж на ній одночасно були ввімкнені понад 20 одиниць електронно-обчислювальної й комп’ютерної техніки, а по закінченню робочого дня електромережа не була знеструмлена, що і призвело до її короткого замикання. Вогнем знищено внутрішнє облицювання стін, комп’ютерна техніка та майно.

Тоді правоохоронці офіційно не повідомляли про пограбування банку.

Підірвали банкомат, а уламки розлетілися в радіусі 20 метрів

15 вересня 2015 року у Батурині підірвали банкомат. Він був повністю зруйнований, а уламки від нього розлетілися в радіусі 20 метрів. Про це тоді повідомляло УМВС у Чернігівській області.

Повідомлення про виклик поліцейські отримали від працівника банку, він казав, що невідома людина вибухом пошкодила банкомат. Згодом правоохоронці встановили, що підрив здійснили люди, які пересувалися на чорному автомобілі. Експерт-криміналіст вилучив з місця події фрагменти банкомата та інші речові докази, які надалі направив на експертизу. Оперативники відновили перебіг подій тієї ночі й встановили, що підозрювані підірвали банкомат та вивели з ладу охоронно-пожежну сигналізацію банкомата і магазину. Від вибуху банкомат повністю зруйновано, а його уламки розлетілися в радіусі 20 метрів.

Нагадаємо, що 6 травня близько четвертої години ранку у приміщенні банку на вулиці Івана Мазепи у Чернігові стався вибух. Поліція розслідує обставини вибуху в приміщенні банку в Чернігові.

За інформацією правоохоронців, внаслідок вибуху сталася пожежа, будівля пошкоджена. Травмованих людей немає. Відомості про подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна шляхом вибуху).

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок