Усім на свята весело, а мені — ні. Що робити

Усім на свята весело, а мені — ні. Що робити

Усім на свята весело, а мені — ні. Що робити
. Unsplash

Свята — річ символічна. Вони часто пов'язані з великою кількістю очікувань, як особистих, так і суспільних. Тому багатьом святковий сезон, що починається в середині грудня з Дня святого Миколая та закінчується 19 січня зі святом Водохреща, приносить не так багато радості.

Адже канікули — це не тільки роздуми "де зустріти Новий рік?" і радість від зустрічі з друзями, але й час вимушеної самотності, коли з'являється можливість побути наодинці й поміркувати над екзистенційними питаннями, яким зазвичай не вистачає місця в шаленому ритмі життя.

Зимовий сезон може викликати приступ сезонної нудьги або навіть спричинити депресію. Тоді як людям з клінічною депресією варто звертатися по професійну допомогу, тим, хто має легкий відтінок святкової туги, радимо спробувати наші стратегії. Ловіть лайфхаки для веселих зимових свят! Вони допоможуть влаштувати веселе Різдво і розкажуть, як весело провести Новий рік.

Чому люди відчувають емоційне виснаження на свята?

Відповідає психологиня Наталя Підлісна:

Все, що ми називаємо гормонами чи нейромедіаторами, під час свят перебуває в хаосі. На хімічному рівні організм людини може просто не утримувати серотонін, тому люди проводять цей час без гормону радості.

До того ж на свята ми очікуємо, що станеться якесь диво. Але найчастіше чудес не трапляється, а казки про Діда Мороза залишаються казками. Тому дорослі засмучуються так само, як і діти.

Усім на свята весело, а мені — ні. Що робити
Саме тому деякі люди не люблять свята: хоч-не-хоч їм доводиться прислухатися до того, що протягом року вони найчастіше заглушають – до власних емоцій. Ілюстративне фото, Unsplash

Привиди минулих святкувань

У багатьох людей відкладається в підсвідомості невдалий досвід попередніх святкувань: чи то вживання надмірної кількості алкоголю на Новий рік, чи то сварка з родичами. Негативний досвід неминуче залишає свій відбиток. Якщо причина вашого неприйняття свят криється в минулому, слід провести роботу над помилками, щоб уникнути повторення неприємностей.

Не ігноруйте свої емоції

“Люди, які описують на папері свої почуття, коли вони засмучені або пригнічені, позитивніші за людей, які не ведуть щоденника або пишуть про більш побутові речі”, — пише Дарлін Мініні, магістерка суспільної охорони здоров'я та авторка книжки “The Emotional Toolkit”.

Приділіть 15 хвилин на день, щоб написати у щоденнику про речі, які турбують вас насправді. Таким чином ви збільшите дистанцію між вами і проблемою, зможете неупереджено поглянути на своє життя. Цим корисно займатись не лише під час новорічних свят, а й протягом усього року.

Як виправити поганий настрій

Відповідає психологиня Наталя Підлісна:

Тут не може бути єдиної для всіх поради або рецепта. Можу сказати: якщо свята викликають у вас поганий настрій, і ви хочете його виправити, краще не називати свято святом. Займіться звичайними справами, працюйте, зробіть те, чого не встигли зробити в будні дні.

Те, що кульки вже не дарують особливої радості — це взагалі хвороба 21-го століття. Тому негативні емоції під час свят ростуть як епідемія. Не знаю, чи стане комусь легше від того, що погано всім навколо, але зазвичай, коли люди розуміють, що не самотні перед проблемою — їм стає легше.

Відмовтеся від алкоголю

Алкоголь і свята часто йдуть рука об руку, але якщо у вас поганий настрій, радимо утриматися навіть від найзвабливіших пропозицій випити. Під впливом алкоголю змінюється сприйняття реальності, тому люди схильні сприймати будь-які дії оточуючих як навмисні.

Через алкоголь в рецептори проникає глутамінова кіслота, яка заважає їм нормально передавати сигнали. Це, у свою чергу, негативно впливає на ваше сприйняття реальності, координацію та чіткість дикції.

У багатьох людей виникають негативні емоції щодо свят як мінімум тому, що над ними тяжіє зобов'язання прийти на робочий корпоратив або святкову вечірку.

Усім на свята весело, а мені — ні. Що робити
Якщо у вас схожа проблема, радимо проміняти “обов'язкову” пиятику на домашній затишок і залишитися на самоті. YouTube

Самотність під час свят — це нормально?

Відповідає психологиня Наталя Підлісна:

Не називайте це самотністю — можна “залишатися на самоті”. Іноді краще так, ніж бути з людьми, які вам неприємні або не можуть запропонувати те, що ви хочете. На самоті ви можете залишитися в піжамі, не готуватися до вечірок, тому проводити свята на дивані з книжкою іноді корисно. До того ж це добре перезавантажує нервову систему.

Виявіть щедрість

Якщо у вас не загоряються очі від розмов про святкування, то чому б не стати помічником святого Миколая або Діда Мороза? Станьте волонтером, допоможіть дітям-сиротам або тваринам у притулку. Виявіть щирий альтруїзм — це змусить вас почуватися краще.

Можливо, свята — “не ваше”, але це не заважає вам допомогти тим, хто їх дійсно чекає. Тим більше, що зимові свята — це про дух взаємодопомоги й людського співчуття. Якщо ви проведете їх, даруючи радість іншим, це здорово!

Придумайте нові традиції

“Часто сум з’являється перед подією, яка нагадує людині про втрати. Втрату роботи, ідеалів, амбіції, сну, спокою, партнера, близького родича. Існує багато різних причин, через які людина під час канікул може почуватися самотньою”, — пише італійська психологиня Елеонора Рінальді.

Спробуйте визначити справжню причину поганого настрою. Таким чином ви зможете зайнятися чимось геть новим під час зимових канікул. Скиньте з себе тягар “громадських зобов'язань” бути веселим, товариським, безтурботним, дарувати подарунки — і створіть нову традицію, яка принесе радість. Пам'ятайте, що проблема не у святах, а в нашому до них ставленні та у невідповідності очікуванням.

Сподіваємось, що з нашими порадами ви зможете відчути себе краще і зустріти новорічні свята з усмішкою. Прислуховуйтесь до власних емоцій, спробуйте зрозуміти причини свого ставлення до святкувань. Без вагань залишайтеся вдома, якщо вам це допоможе. І нехай ніщо не зможе зіпсувати вам настрій. Щасливих свят!

Якщо ж вам потрібні можливі сценарії та ідеї святкування Нового року, то радимо ознайомитись з нашим матеріалом на цю тему.

Читайте також

Що робити на Новий рік: 8 сценаріїв святкування

Як відсвяткувати Новий рік і не підхопити COVID-19. Поради ЦГЗ

На початок