Росіяни обстріляли житлові будинки в Краматорську, єврокомісари приїхали в Україну. 344 день війни. Онлайн

. Наслідки ракетного удару по Краматорську 1 лютого. Фото: AP

2 лютого — 344 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Національне агентство з питань запобігання корупції внесло американську корпорацію Procter&Gamble у список міжнародних спонсорів війни, оскільки та продовжує вести бізнес та сплачувати податки на території Росії.
  • Ексзаступника міністра оборони Шаповалова взяли під варту на 2 місяці із заставою в 400 млн. За версією слідства, він лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами. Також правоохоронці затримали підприємців, які привласнювали кошти, виділені на харчування ЗСУ.
  • До Києва прибули лідери ЄС на чолі з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. До складу делегації також увійшли 15 єврокомісарів. Вони візьмуть участь у саміті Україна-ЄС, який відбудеться 3 лютого. Також Рада ЄС затвердила 500 млн євро військової допомоги Україні і 45 млн для тренувальної місії.
  • Увечері 1 лютого росіяни вдарили по Краматорську. У результаті ракетної атаки зруйновано житловий будинок, щонайменше троє загинули та понад двадцять отримали поранення. Рятувальники продовжують шукати людей під завалами. Удень 2 лютого військові РФ завдали ще два ракетні удари по центру міста, 6 людей поранені.
  • МОК заявив, що рішення про участь атлетів з Росії та Білорусі в Олімпійських іграх-2024 ще не прийняте. Обговорюється лише їх можлива участь в змаганнях в Азії у літньому сезоні 2023 року.

Армія РФ обстріляла Юрківку та Комишуваху на Запоріжжі. Загиблих та поранених немає

Російські військові здійснили обстріл Юрківки та Комишувахи Запорізького району. Пошкоджені приватні будинки та електромережа.

Про це повідомили у Запорізької обласної військової адміністрації.

"Надвечір ворог обстріляв с. Юрківка. У результаті пошкоджено приватні будинки та електромережу. У Комишувасі ворожий снаряд поцілив у приватний будинок. Ці атаки, на щастя, обійшлися без поранених та загиблих", — йдеться у повідомленні.

Російські війська обстріляли Нікополь, що на Дніпропетровщині

У ніч на 2 лютого армія РФ атакувала Нікополь, що на Дніпропетровщині. Про це повідомив очільник обласної ради Микола Лукашук у своєму Telegram-каналі.

За його словами, по місту били з важкої артилерії. Поранених немає. Наслідки обстрілу наразі уточнюють.

В інших районах Дніпропетровщини ніч минула без обстрілів, зазначив посадовець.

У Генштабі ЗСУ розповіли про роботу ракетних військ і артилерії

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за минулу добу уразили пункт управління, 3 райони зосередження живої сили окупантів та склад пально-мастильних матеріалів. Про це повідомив Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

У одному з підрозділів окупантів, що діє у Луганській області, завершились контракти — Генштаб ЗСУ

У одному з підрозділів окупантів, що діє у Луганській області, станом на 9 січня 2023 року завершились тримісячні контракти. Через це, близько 300 військовослужбовців цього формування не отримують грошове забезпечення. До того ж вони не можуть звільнитись з військової служби через оголошену мобілізацію, повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 344 дня війни. Нову хроніку 3 лютого — читайте тут.

У Бахмуті залишається 179 дітей — Нацполіція

Про це розповів заступник начальника управління ювенальної превенції Національної поліції Ярослав Шанько.

"З Донеччини вивезли сотні дітей. Більше ми зараз робимо акцент на тих дітей, які залишаються там, адже з ними, з цими сім’ями потрібно працювати. На прикладі Бахмута можу сказати, що от буквально сьогодні також це було в ЗМІ, що там наразі ще залишається 179 дітей. Групи евакуації працюють, аби донести інформацію важливості евакуації, аби кожна дитина опинилася в безпеці", — каже Шанько.

Київ та область: як вимикатимуть світло 3 лютого

3 лютого у Києві та області діятимуть стабілізаційні графікі відключення електроенергії. Про це повідомляє ДТЕК Київські електромережі та ДТЕК Київські регіональні електромережі.

"Укренерго" надав обмеження споживання для Києва в середньому на рівні 1080 МВт на день та 692 МВт на ніч. Для області — 784 МВт вдень та 636 МВт вночі. В пікові години навантаження, включаючи побутових споживачів, промисловість та критичну інфраструктуру, для Києва це 69% від потреби електроенергії міста, а для області — 56%.

Графіки у столиці можна перевірити за посиланням. Жителі області можуть дізнатись час відключень тут.

Зеленський провів засідання Ставки у подвійному форматі

Про це президент повідомив під час вечірнього звернення.

"Провів сьогодні засідання Ставки, вперше – у подвійному форматі. Спочатку – традиційний повний склад Ставки. Розглянули ситуацію на фронті, намагання Росії посилити тиск на Донбасі. Забезпечення армії. Підготовка кадрів та інші питання постійної уваги Ставки", — розповів Володимир Зеленський.

Він додав, що у другій половині дня відбулася додаткова зустріч членів Ставки у вузькому форматі "для особливо вагомої розмови".

"Ми не залишимо без нашої відповіді жодну агресивну дію окупанта. Ворог у специфічній стадії, коли стратегічно програш Росії вже зрозумілий. Але тактично у них іще є ресурс для спроб наступальних дій. Вони шукають варіанти, щоб спробувати змінити перебіг війни та намагаються поставити на службу агресії потенціал усіх територій, які вони поки що контролюють. Ми ж маємо продовжувати те саме, що робимо: посилювати нашу стійкість, бути абсолютно єдиними в прагненні забезпечити нашу армію та всіх захисників необхідною зброєю та обладнанням", — наголосив Зеленський.

Президент Чехії закликав надати Україні всю необхідну зброю

Обраний президент Чехії Петр Павел заявив, що Україні слід надати всю необхідну техніку та зброю, якої вона потребує для протистояння російській агресії, окрім ядерної.

Про це він заявив в інтерв’ю Agence France-Presse, повідомляє France 24.

"Ми повинні надати Україні всі засоби, щоб допомогти їй витіснити російську армію. Що стосується звичайних озброєнь, то я дійсно не бачу причин для будь-яких обмежень", — сказав він.

Кандидат у президенти та генерал армії у відставці Петр Павел прибуває до свого виборчого штабу, 28 січня 2022 року. Фото: AP

Політик наголосив, що без допомоги союзників Україна не зможе вистояти у протистоянні з Росією.

"Україна не може боротися з таким сильним противником без бронетанкової техніки, безпілотних літальних апаратів, артилерії та ракет великої дальності, і, можливо, надзвукової авіації", — додав Петр Павел.

Резніков пообіцяв не завдавати ударів по РФ, якщо союзники нададуть Україні далекобійні ракети

Міністр оборони України Олексій Резніков на зустрічі з представниками Європейської комісії заявив, що Україна не буде завдавати ударів по Росії, якщо отримає ракети великої дальності, передає "Укрінформ".

Резніков закликав інші країни допомогти у створенні системи протиракетної оборони. Він наголосив на необхідності якнайшвидшого отримання систем Patriot і SAMP/T, а також більшої кількості IRIS-T і NASAMS, які є системами протиповітряної оборони.

"Якби ми мали можливість наносити удари на відстані 300 кілометрів російська армія не змогла б тримати оборону і була б змушена програти. Україна готова надати будь-які гарантії, що ця зброя не буде задіяна в атаках на російську територію. Ми маємо достатньо цілей на тимчасово окупованій території України і готові узгодити цілі з нашими партнерами", — сказав він.

Де українці можуть отримати безоплатну психологічну допомогу: список організацій

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну за психологічною допомогою звернулося 650 тисяч українців, а надалі її потребуватимуть близько 15 мільйонів, переконаний міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Де людина може отримати безоплатну психологічну підтримку — читайте в матеріалі Суспільного.

Проєкт "ПОРУЧ"

ЮНІСЕФ спільно з Міністерством освіти та науки України запустили проєкт "ПОРУЧ". Директорка цієї громадської організації Тетяна Журавель розповіла, що з початку квітня 2022 року соціально-психологічну підтримку отримали понад 28 тисяч людей: 12 135 дітей, 10 634 батьків та 5 969 фахівців.

Кол-центр #ВАРТОЖИТИ

Команда психологів всеукраїнської лінії кол-центру #ВАРТОЖИТИ заснована групою українців австралійського фонду United Ukraine Appeal. Станом на 23 січня 2023 року психологи провели 4210 консультацій, з яких 197 для військовослужбовців.

До 24 лютого 2022 психологи працювали з онкопацієнтами та їхніми близькими. Після повномасштабного вторгнення команда консультує всіх українців, кому потрібна допомога.

Проєкт "Хаб стійкості"

"Хаб стійкості" — платформа створена двома спільнотами медійників і журналістів "Фундація Суспільність" та Центром психічного здоров’я "БрейнКульт". На сайті зареєстровано понад 1000 користувачів та більш як 1300 записів на консультації.

Безоплатна підтримка Хабу охоплює два напрямки: допомога тии, хто перебуває в Україні, і тим, хто за кордоном. Тривають консультації по 50 хвилин, обмежень на кількість зустрічей немає.

Онлайн платформа "Розкажи мені"

"Розкажи мені" розроблена та створена Інститутом когнітивного моделювання. З початку проєкту на платформу звернулися понад 45 000 людей, після початку повномасштабної війни — 28 000 людей. Фахівці допомагають всім українцям, хто потребує емоційної підтримки.

Проєкт "РАЗОМ"

Засновниця соціального проєкту "РАЗОМ" Оксана Зінько зазначила, що з 28 лютого 2022 року вже відбулося понад 200 занять, які відвідали більше ніж 2000 людей. Також фахівці провели тисячі індивідуальних консультацій.

Взяти участь у проєкті можуть тільки повнолітні українці. Індивідуальні зустрічі проводять протягом трьох консультацій по 30 хвилин. Групи з психологічної підтримки відбуваються щоп’ятниці о 10:00 та 19:00 на платформі ZOOM за цим посиланням.

Загроза від спецслужб РФ: журналіст Bellingcat Грозев залишив своє житло у Відні

Журналіст-розслідувач проєкту Bellingcat Христо Грозев змушений залишити столицю Австрії Відень, де проживав протягом останніх 20 років, через ймовірну загрозу з боку російських спецслужб.

Про це він заявив в інтерв’ю австрійському виданню Falter.

"Я підозрюю, що російських агентів, інформаторів та посіпак у місті більше, ніж поліцейських", — зазначив він.

Застереження від спецслужб спонукали Грозева в останній момент скасувати своє повернення з нинішнього місця перебування в США, зауважує Falter.

"Мене вважають злочинцем, але я не можу захистити себе, бо не знаю від чого. І, мабуть, вони хочуть дати зрозуміти, що знають, де я живу", — сказав журналіст.

Жителі зруйнованого будинку розповіли про ракетний удар по Краматорську

Вісім людей лишаються у лікарнях із пораненнями після нічного ракетного обстрілу Краматорська. Це дані речниці обласної військової адміністрації Тетяни Ігнатченко на 17:30. РФ обстріляла місто Донецької області ввечері 1 лютого. Ракетою з комплексу "Іскандер" поцілила в житловий будинок. Які травми у людей, що були в будинку, та які пошкодження у квартирах — репортаж Суспільного з місця ракетного удару.

Такий вигляд зараз має 4-поверхівка в центрі Краматорська, в яку напередодні близько 22 години влучила ракета комплексу "Іскандер”. На місці працюють рятувальники та поліцейські.

Місцевий житель Володимир розповів Суспільному, що під час вибуху він з дружиною був вдома:

"О пів на десяту таке яскраве світло. Ми навіть вибуху не чули, летіли на нас вікна, рами. Не сильно навіть було чути вибух, тому що шибки летіли. Я не постраждав, дружина більше постраждала, вона стояла навпроти вікна".

У Броварах почали прибирати територію дитсадочка, де в січні впав гелікоптер

У Броварах на Київщині розпочалося прибирання території дитячого садочка "Джерельце", де 18 січня впав гелікоптер із керівництвом МВС. Про це повідомляє мер міста Ігор Сапожко.

Прилеглу територію і приміщення садочка прибирають працівники комунального підприємства "Бровари-Благоустрій". Чи буде приміщення придатне для подальшого використання стане відомо після низки експертиз та висновків фахівців профільного інституту.

Територію дитсадочка "Джерельце", де 18 січня 2023 року впав гелікоптер, почали прибирати Фото: Ігор Сапожко/Telegram

"Усі вихованці садочка "Джерельце" влаштовані до інших закладів дошкільної освіти, при цьому враховані усі побажання батьків та персоналу, тож дітки перейшли до інших закладів зі своїми вихователями та в складі своїх сформованих груп",— каже Сапожко.

За його словами, частина вихователів та працівників садочка ще перебувають на лікарняних.

Що відомо про авіакатастрофу у Броварах

У Броварах Київської області впав гелікоптер, унаслідок катастрофи загинуло керівництво МВС — міністр Денис Монастирський, державний секретар міністерства Юрій Лубкович та перший заступник міністра Євгеній Єнін. За останніми даними загинули 14 людей, з них одна дитина. Отримали поранення 25, з них — 11 дітей. Кабмін створив робочу групу для розслідування авіакатастрофи. В СБУ повідомили, що розглядають кілька версій трагедії.

Як у правовий спосіб вилучити заморожені російські активи. Відповідає єврокомісар

Як заявила Суспільному єврокомісар з фінансових послуг ЄС Мейрід МакГіннес, питання щодо вилучення російських "заморожених" активів у ЄС досі триває.

"ЄС разом зі Сполученим Королівством, США, Канадою запровадив цілу низку санкцій. Ми ніколи не робили нічого настільки глибокого і широкого. Ми дійсно заморожуємо стільки грошей олігархів, скільки можемо знайти. Питання про вилучення цих коштів - це інше. Звичайно, що ми шукаємо законні способи, як пов'язати ці гроші зі злочинністю, і ми будемо притягати до кримінальної відповідальності по всій Європі всіх, хто намагатиметься обійти наші санкції. І це дасть нам більше можливостей. Тож це відкрите питання", — наголосила МакГіннес.

Вона додала, що у ЄС є "зацікавленість у тому, щоб російські заморожені активи були використані для відновлення України".

"Ми проводимо багато внутрішніх дискусій. І я згадувала про це у своєму виступі перед колегами на нашому спільному засіданні. Переговори все ще тривають. Ця дискусія триває. Що нам потрібно зробити, якщо ми рухаємося вперед, так це зробити цей крок з абсолютною впевненістю і мати юридичну ясність щодо наших дій. І це дійсно дуже, дуже важливо", — додала єврокомісар.

Війська РФ обстріляли Марганецьку громаду, що на Дніпропетровщині

2 лютого російські війська двічі обстріляли Нікопольщину, повідомив голова обласної ради Микола Лукашук.

За його словами, з важкої артилерії вдарили по Марганецькій громаді. Випустили понад два десятки снарядів. Працівники ДСНС обстежують територію обстрілу. Загиблих та поранених немає. В інших районах області – без надзвичайних ситуацій.

Керівництво Сумської ОВА підозрюють у розкраданні коштів, призначених на відбудову інфраструктури

Служба безпеки України викрила та блокувала корупційну схему, яку організувало керівництво Сумської обласної військової адміністрації, передає пресслужба СБУ.

Мова йде про присвоєння державних коштів, виділених на ліквідацію наслідків бойових дій. Двоє чиновників отримали повідомлення про підозру:

▪️ заступник голови Сумської ОВА;

▪️ т.в.о. начальника Департаменту капітального будівництва ОВА.

Підозра оголошена за такими статтями Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану); ч. 1 ст. 366 (службове підроблення).

За даними досудового слідства, чиновники укладали договори на проведення відновлювально-будівельних робіт із п’ятьма афілійованими комерційними структурами та свідомо ставили ціни на будматеріали, що в 2-3 рази перевищували ринкові.

Саміт Україна-ЄС 3 лютого: віце-президент Єврокомісії розповів чого очікувати

Як заявив Суспільному віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, очікується, що на саміті 3 лютого лідери країн ЄС досягнуть згоди, як прискорити допомогу Україні та як далі вибудовувати співпрацю.

"Я думаю, що завтра, ми багато обговорювати, як ми, як ЄС, можемо допомогти Україні, як Україна може бути добре підготовлена до майбутнього, до членства, і я думаю, що завтра мова також піде про фінансову, військову, політичну підтримку України, про те, як допомогти вам захистити свою країну, і як зробити так, щоб лідери залишалися в постійному контакті. Отже, все це буде розвиватися в такому ж темпі, яким ми його бачили до цього часу", — заявив Домбровскіс.

Читайте також: 3 лютого у Києві відбудеться саміт Україна — ЄС: чого очікувати

НАЗК внесло корпорацію Procter&Gamble у список міжнародних спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло американську корпорацію Procter&Gamble у список міжнародних спонсорів війни, оскільки та продовжує вести бізнес та сплачувати податки на території Росії.

"НАЗК внесло в список міжнародних спонсорів війни американську корпорацію Procter&Gamble (P&G), що, за попередніми підрахунками, сплатила РФ за 2021 рік понад $5 мільйонів", — йдеться у повідомленні.

Корпорації, зокрема, належать наступні бренди

  • Gillette;
  • Fairy;
  • Tide;
  • Ariel;
  • Lenor;
  • Mr. Proper;
  • Pampers;
  • Always;
  • Head & Shoulders;
  • Pantene;
  • Old Spice;
  • Hugo Boss;
  • Max Factor.

"На жаль, через низький моральний поріг сотні іноземних компаній залишаються працювати на російському ринку, тим самим фінансуючи армію та воєнно-промисловий комплекс держави-агресора", — підкреслив голова НАЗК Олександр Новіков.

Він додав, що серед таких компаній, окрім P&G, також вже є OpenWay Group, Danieli, TMS Tankers Ltd., Minerva Marine Inc., Thenamaris Ships Management, Delta Tankers Ltd., Dynacom Tankers Management Ltd., Leroy Merlin, Mondi Group/Mondi PLC, eKassir, Liberian International Ship & Corporate Registry та Bonduelle.

Франція відправить у Польщу 150 інструкторів для підготовки українських військових

Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ Польщі Лукаш Ясіна.

"У рамках місії Європейського Союзу військової допомоги Україні EUMAM Ukraine Франція відправить до Польщі 150 військових. Під командуванням оперативного командування місії EUMAM — Combined Arms Training Command (CAT-C), розташованого в Польщі, вони навчатимуть українських військовослужбовців", — написав він у своєму Twitter.

Комплекс SAMP/T може бути розгорнутий в Україні протягом двох місяців

Про це заявив міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні в інтерв’ю італійському суспільному мовнику RAI.

"Він буде розгорнутий на території України протягом наступних семи-восьми тижнів", – зазначив Таяні.

Він також додав, що прогнози робити важко, але РФ "неодмінно шукатиме вихід" із ситуації, тому міжнародне товариство повинне "захистити українську незалежність і працювати заради миру".

SAMP/T – зенітний ракетний комплекс далекої дії, який розробив європейський консорціум Eurosam (MBDA Italy, MBDA France, Thales). Система може знищувати аеродинамічні цілі на відстані до 150 км на висоті до 25 км. Також комплекс здатний боротися з балістичними ракетами на відстані і висоті до 25 км. ЗРК побудований на основі французької твердопаливної зенітної ракети Aster-30. Швидкість ракети – 4,5М (1400 м\с). Вага бойової частини – 20 кг, стартова маса – 450 кг.
SAMP/T стоїть на озброєнні Італії, Франції та Сінгапуру.

50 "пунктів незламності" Київщини отримали гуманітарну допомогу від ООН

Міжнародна організація з міграції ООН передала гуманітарну допомогу для "пунктів незламності" Київщини. Її отримали 10 громад, зокрема Українська, Білоцерківська, Фастівська, повідомляє пресслужба Київської обласної військової адміністрації.

Зазначається, що допомогу відправили у Білоцерківський, Обухівський та Фастівський райони.

"Це 720 ліхтарів на акумуляторах, по 3000 матраців, ковдр та складних стільців, понад 300 комплектів постільної білизни тощо. Це речі першочергової необхідності, що сприятимуть більш комфортному перебуванню відвідувачів. На місці територіальні громади самостійно розподілять вантаж між 50 "пунктами",— йдеться у повідомленні.

Від початку війни в Україні майже 10000 дітей зникли безвісти

Про це заявив заступник начальника Управління ювенальної превенції Національної поліції Ярослав Шанько. Наразі 347 дітей перебувають в розшуку, 323 дитини з них зникли у зонах бойових дій.

Як повідомив Ярослав Шанько, звернутися до правоохоронців щодо розшуку дитини можна через чат — бот у Telegram. Він спрощує подачу заяви про зникнення дитини і негайно її реєструє.

"Ми зараз активно співпрацюємо з суб'єктами, які нам допомагають в цьому питанні. Це і Київстар, і Glovo, і Уклон, On-таксі, Opti, 838 — тобто активно йдемо в цьому напрямку. Повідомляємо, за допомогою технічних можливостей, громадян про безвісти зниклих дітей" — каже Ярослав Шанько.

Окупанти готуються до руйнування дорожньої інфраструктури на Харківщині

Про це йдеться в вечірньому зведенні Генштабу від 2 лютого.

Протягом дня на куп'янському напрямку росіяни обстріляли Куп’янськ, Кучерівку, Кислівку та Котлярівку. Війська РФ також обстріляли Ветеринарне, Козачу Лопань, Стрілечу, Глибоке, Тернову, Старицю, Гатище, Вовчанськ, Вовчанські Хутори та Охрімівку.

"На слобожанському напрямку наступальних угруповань противника не виявлено", — йдеться у повідомленні.

Корпорацію Procter&Gamble визнано міжнародним спонсором війни — НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло американську корпорацію Procter&Gamble (P&G) у список міжнародних спонсорів війни. Про це повідомляє пресслужба НАЗК. Підставою стало те, що, працюючи в РФ, компанія сплачує податки в російський держбюджет і сприяє мобілізаційним заходам. Докази цього Нацагентству надала Рада економічної безпеки.

Procter&Gamble належать такі дочірні підприємства та бренди:

  • Gillette;
  • Fairy;
  • Tide;
  • Ariel;
  • Lenor;
  • Mr. Proper;
  • Pampers;
  • Always;
  • Head & Shoulders;
  • Pantene;
  • Old Spice;
  • Hugo Boss;
  • Max Factor та інші.

Резніков: Росіяни "символічно" готують ескалацію довкола 24 лютого

Міністр оборони України Олексій Резніков вчергове закликав країни НАТО надавати Україні військову допомогу і не виключив, що війська РФ готуються до ескалації до річниці повномасштабного вторгнення.

Про це Резніков сказав в інтерв’ю французькому каналу BFMTV.

"Думаємо, що, враховуючи те, що вони (росіяни, – прим. ред.) живуть символами, вони спробують щось зробити біля 24 лютого", – зазначив Резніков.

На думку міністра, Збройні сили РФ "можуть здійснити наступ за двома напрямками: це може бути Донбас, а може бути південь".

Росіяни посилюють війська, залишається й загроза ракетних ударів — Генштаб

Як повідомляє Генштабу ЗСУ у вечірньому зверненні, високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Також росіяни продовжують активну розвідку та підготовку до наступу на окремих напрямках та посилюють свої війська.

"Тривають наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Ворог зазнає великих втрат, особливо в особовому складі. На інших напрямках окупанти обороняються", — додали в Генштабі.

ЄС цьогоріч підготує 30 тисяч українських військовослужбовців

"Росія повернула війну до Європи, але Україна продовжує чинити спротив. Радий повідомити, що Місія військової допомоги ЄС навчить додатково 15 тисяч українських солдатів, у результаті чого загальна кількість навченого персоналу European Union Military Assistance Mission досягне 30 000 осіб", – повідомив Високий представник Європейського союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель.

Шмигаль: Росія завдала збитків Україні на 350 млрд доларів

"Росія має заплатити за відновлення. Сьогодні говорити про це не рано. Ми не хочемо витрачати роки на створення планів з відновлення", — заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час пресконференції із главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Читайте також: 600 тисяч українських біженців знайшли роботу в ЄС — фон дер Ляєн

Росіяни стягують сили на Запорізькому напрямку

На Запорізькому напрямку російські військові стягують сили, перекидають техніку та намагаються знайти "слабкі місця" в обороні військ України. Про це Суспільне Запоріжжя повідомив речник пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олексій Дмитрашківський.

"Ворог постійно веде повітряну розвідку дронами, а диверсійно-розвідувальні групи шукають слабкі місця аби прорвати лінію оборони", — зазначає Олексій Дмитрашківський.

“З’явилася інформація, що ворог на Запорізькому напрямку стягує сили, але наступ та штурмові дії плануються в зовсім іншому місці. Час покаже. Зараз ми можемо лише спостерігати і готуватися до штурмових дій. Наразі наші війська готові зустріти ворога “гостинно”", — додав він.

Рада ЄС затвердила 500 млн євро військової допомоги Україні і 45 млн для тренувальної місії

Про це повідомив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

"Я вдячний ЄС за життєво важливу безпекову допомогу, яка наближає нас до перемоги над російським агресором", — додав він.

Одеських чиновників підозрюють у розтраті понад 7 млн на закупівлях продуктів для ЗСУ

Чиновників Одеської ОВА підозрюють у розтраті понад семи мільйонів на закупівлях продуктів для ЗСУ. Сума привласнених бюджетних коштів може бути в рази більшою, адже наразі зафіксували один факт розтрати.

За даними слідства, посадовці у змові з директором підприємства завищили ринкову вартість продуктів під час укладення договорів.

Закупівля продуктів для ЗСУ: Ексзаступнику Резнікова обрали запобіжний захід

Ексзаступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову обрали запобіжний захід — 2 місяці перебування під вартою. Про це Суспільному повідомило джерело в правоохоронних органах.

Печерський районний суд визначив заарештував його з правом внесення застави у сумі 402 мільйони 600 тисяч гривень.

Більше читайте тут.

МОК відповів на запитання про участь атлетів з Росії та Білорусі в Олімпіаді-2024

Міжнародний олімпійський комітет опублікував нове звернення у форматі запитання-відповідь щодо ймовірного повернення атлетів з Росії та Білорусі до міжнародних стартів. Звернення опубліковане на офіційному сайті МОК.

У цій заяві МОК відповідає на запитання щодо ситуації навколо ймовірного зняття рекомендацій про недопуск атлетів з Росії та Білорусі. Зокрема, відповідає на запитання про ймовірний бойкот та реакцію України, допінгову складову та звернення експерток ООН щодо "дискримінації" атлетів лише за паспортом.

Також МОК конкретизує свої заяви щодо ймовірної участі росіян та білорусів у змаганнях. Зокрема, у цій заяві МОК вказано, що рішення про допуск атлетів з Росії та Білорусі до Олімпіади-2024 ще не прийняте.

"Чи ця заява вказує, що МОК допустить росіян та білорусів до Олімпіади-2024? Це передчасно. Рішення про це ще не прийняте. Обговорюється їх можлива участь у змаганнях в Азії у прийдешньому літньому сезоні. У жодних документах, опублікованих МОК, не знайдете згадки про участь в Олімпіаді-2024 для атлетів з російським чи білоруським паспортом", — вказано у заяві МОК.

Рада ЄС підтримала подальшу військову допомогу Україні

Рада Європейського Союзу схвалила подальшу військову підтримку України у рамках Європейського фонду миру напередодні саміту Україна — ЄС, що відбудеться 3 лютого в Києві.

Про це повідомляється на сайті Ради ЄС.

"Напередодні саміту між Європейським Союзом та Україною Рада сьогодні вжила заходів допомоги в рамках Європейського фонду миру (EPF), які передбачають подальшу військову допомогу Збройним силам України. Вони складаються із сьомого пакета на суму 500 мільйонів євро та нового заходу допомоги у розмірі 45 мільйонів євро на підтримку зусиль з навчання Місії військової допомоги Європейського Союзу (EUMAM Ukraine)" — йдеться у повідомленні.

Верховний представник із закордонних справ та політики безпеки ЄС Жозеп Боррель під час виступу заявив, що Україна має отримати всю необхідну військову техніку та навчання, необхідні для захисту своєї території та свого народу від російської агресії.

"Вони не просто захищають свою країну; вони також захищають наші спільні цінності та основні засади міжнародного права. Сьогоднішні нові заходи посилають чіткий сигнал у критичний момент: ми продовжуватимемо підтримувати Україну доти, доки це буде потрібно і поки що це необхідно", — наголосив посадовець.

Зазначається, що сьомий пакет допомоги доводить загальний внесок Європейського Союзу у рамках EPF для України до суми в 3,6 мільярда євро. При цьому метою нового заходу підтримки Збройних сил України, які пройшли підготовку в рамках EUMAM Ukraine, є надання необхідного нелетального обладнання та предметів постачання, а також послуг з підтримки навчальних заходів.

"Мобілізація додаткової військової допомоги та підтримка Збройних сил України, підготовлена EUMAM Ukraine, демонструє, що ЄС залишається непохитним у своїй підтримці українських військових у захисті країни від ескалації незаконної агресії. Останні невибіркові напади Росії на українських цивільних та цивільну інфраструктуру є додатковим доказом повної неповаги Росії до прав людини та міжнародного права", — наголосили в Раді ЄС.

У столичному виші звільнили викладачку, яка не погоджувалась вести заняття українською

Державний торговельно-економічний університет звільнив викладачку Ніну Іванченко, яка вела лекції російською мовою і не погоджувалась перейти на українську. Про це повідомляється на сторінці вишу у Facebook.

Як зазначається у дописі, ДТЕУ займає категоричну позицію щодо дотримання мовного законодавства, забезпечує виховання патріотизму та свідомості молоді України. В університеті підтвердили, що отримали скаргу від студентів про те, що викладачка Ніна Іванченко використовує мову агресора і неправомірно висловлюється на адресу студентів. "Колектив університету засуджує такі дії викладача. Адміністрацією університету прийнято рішення про її звільнення", — повідомили у ДТЕУ.

"Третина нашої економіки зникла" — Шмигаль про наслідки російської агресії

Падіння української економіки у 2022 році становило понад 30%. Про це в інтерв'ю німецькому виданню Spiegel розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. За його словами, 2023 року очікується зростання економіки на 0,3%.

“За попередніми оцінками, падіння за 2022 рік становить понад 30%. Третина нашої економіки зникла”, — сказав Шмигаль.

Інфляція дещо перевищує 26%, додав він.

Багато підприємств були фізично знищені, нагадав український прем'єр. Серед них — один із провідних виробників металу в Україні “Азовсталь”.

Водночас, за словами Шмигаля, при такому падінні  українська економіка сплатила на 10% більше податків, ніж у 2021 році.

“Усі податки, які ми збирали, йшли на армію. Інша половина бюджету фінансується завдяки допомозі наших партнерів, зокрема Німеччини”, — розповів Шмигаль.

У 2023 році, за словами Шмигаля, в уряді очікують на зростання ВВП на рівні 0,3%. Дефіцит бюджету може становити майже 38 мільярдів доларів. Як розповів глава уряду, фінансова допомога від ЄС становитиме 18 мільярдів доларів. Ще 10 мільярдів доларів — це допомога Сполучених Штатів.

Шмигаль також розповів, наразі триває робота з Міжнародним валютним фондом над новою програмою структурної допомоги щодо 16-20 мільярдів доларів. Вона розрахована щонайменше на чотири роки.

Щонайменше шестеро людей поранені у Краматорську

Щонайменше шестеро людей отримали поранення внаслідок ракетного удару по Краматорську вдень 2 лютого. Російські військові вдарили двома ракетами по центру міста.

Про це повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

За його даними, пошкоджені 13 двоповерхівок, три чотириповерхівки, дитяча поліклініка, школа, гаражі та автівки.

Наслідки обстрілу Краматорська 2 лютого. Фото: Донецька ОВА

Окупація: вагітні не отримують необхідну меддопомогу, збільшилась смертність новонароджених — Маляр

Вагітні жінки на тимчасово окупованих територіях позбавлені можливості отримувати необхідну медичну допомогу. Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. За її словами, дії російських окупаційних адміністрації призводять до  подальшого погіршення соціально-гуманітарної ситуації на тимчасово окупованій території України.

Зокрема, всі місцеві медичні заклади використовуються окупантами для лікування поранених російських військовослужбовців.

“Такі штучно створені труднощі становлять небезпеку життю та здоров’ю породіль і новонароджених, смертність серед яких на тимчасово окупованій території збільшилась більше ніж втричі, порівняно з аналогічними показниками до початку російської воєнної агресії”, — написала Маляр у Телеграм.

ДБР затримало підприємців, які продавали військовим яйця по 17 гривень

Державне бюро розслідувань затримало підприємців, які продавали військовим яйця по 17 гривень. Про це інформує пресслужба ДБР.

“Працівники Державного бюро розслідувань у ході спільної спецоперації зі Службою безпеки України викрили та затримали злочинну групу, яка привласнювала кошти, виділені на харчування військовослужбовців Збройних Сил України”, — йдеться у повідомленні.

Йдеться про масштабне розслідування  забезпечення військових всім необхідним, зокрема, продуктами харчування.

“Одним з таких епізодів є діяльність фірм, які серед іншого постачали яйця за завищеними цінами для Міноборони. Вигадували махінатори й інші схеми — до фінансово-господарських документів вносились неправдиві дані щодо отримання військовою частиною продуктів на свій склад, коли насправді нічого не поставлялося. Потім “віртуальні” продукти “списували” — начебто їх спожили солдати”, — зазначили в ДБР.

Як розповіли у бюро, зловмисники думали, що не залишають жодних слідів злочину, оскільки документально перевірити спожиті продукти скаладно.

Однак ДБР вдалося затримати групу з 5 осіб, до складу якої входили представники підприємств-постачальників та військові, які відповідають за забезпечення однієї з військових частин ЗСУ. Також затримано військовослужбовця, який вів “чорну бухгалтерію” махінаторів.

Сума встановлених збитків державі від діяльності цієї групи на цей час сягає понад 4,6 млн грн. “Зекономлені” кошти, які перераховувало Міністерство оборони України на рахунки суб’єкта господарювання, учасники схеми ділили між собою.

Під час обшуків вилучили чорнову бухгалтерію, записи, незаконну зброю, боєприпаси, вибухові пристрої, понад мільйон гривень готівкою.

“На цей час затриманим особам готуються повідомлення про підозру та клопотання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою. Попередня кваліфікація кримінального правопорушення — ч. 5 ст. 191 КК України (Привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, вчинені в особливо великих розмірах)”, — йдеться у повідомленні ДБР.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 12 років. Процесуальне керівництво здійснюється Офісом Генерального прокурора.

У Бердянську росіяни реєструють старшокласників для війни проти України

Російські окупанти влаштували “майстер-клас” для учнів однієї зі шкіл у тимчасово окупованому Бердянську, та "реєстрували" дітей, щоб ті у майбутньому взяли участь у війні проти України.

Про це Суспільному повідомив заступник голови Бердянської районної ради Віктор Дудукалов.

За його словами, дітям показували стрілецьку зброю, та вчили її розбирати і збирати. Також на територію школи привезли танк.

"Дітей "реєстрували", нібито записували на те, щоб активно в перспективі "мочити бандерівців". На територію навчального закладу загнали танк, дозволили дітям залізти, подивитися, як він виглядає тощо. Проводять таку не прикриту агітацію, промивають мізки цим дітям. Нав’язуючи "рускій мір", нав’язуючи їм не тільки освітні свої, але і мілітарні стандарти", - каже він.

Тим часом за словами Віктора Дудукалова, у Бердянських школах бракує кадрів. Російські військові шукають українських вчителів.

"Залишається небезпека, для тих вчителів, які залишилися і не пішли працювати. А працюють на українські школи дистанційно. Окупанти розуміють, що діти, які залишились в окупації, не навчаються в окупантських школах, а навчаються в українських дистанційно. І трапляються випадки, в тому числі дітей, які навчаються, також перевіряють на їхню патріотичність різними способами, не зовсім законними. На які канали підписані діти, старшокласники переважно, чим дихають їх батьки, про що пишуть в чатах. А що стосується дітей які не навчаються, то як в Північній Кореї, обов’язково треба йти до школи нібито. Через різні погрози, через залякування батьків, тим паче у них є зброя".

Близько тисячі дітей відвідують 14 навчальних закладів на території тимчасово окупованої Бердянської міської територіальної громади — сказав Віктор Дудукалов. Дві школи не відкрились після окупації.

ФСБ затримала жителя окупованого Криму за нібито участь у батальйоні Челебіджихана

У тимчасово окупованому Криму ФСБ затримала місцевого жителя за нібито участь в українському "незаконному збройному формуванні" — кримськотатарському добровольчому батальйоні ім. Номана Челебіджіхана, який визнано терористичною організацією в Росії. Щодо жителя Криму окупанти незаконно порушили кримінальну справу за частиною 2 ст. 208 Кримінального кодексу Росії. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Австрія висилає чотирьох російських дипломатів — МЗС країни

Австрія висилає з країни чотирьох російських дипломатів. Про це повідомили в МЗС Австрії. Ці дипломати повинні будуть залишити територію країни протягом тижня — до кінця 8 лютого.

“Федеральне міністерство європейських та міжнародних справ Австрійської Республіки оголошує про своє рішення відкликати дипломатичний статус чотирьох російських дипломатів у Відні”, — повідомило відомство у Твіттер.

За даними австрійського МЗС, двоє дипломатів посольства Росії вчинили дії, несумісні з їхнім дипломатичним статусом. Тому вони оголошуються personae non grate відповідно до статті 9 Віденської конвенції про дипломатичні відносини.

Крім того, двоє дипломатів Постійного представництва Росії при ООН вчинили дії, несумісні з Угодою про розміщення штаб-квартири. Вони також повинні покинути територію Австрійської Республіки, повідомили в МЗС країни.

Путін віддав наказ до березня захопити території Донецької та Луганської областей — ГУР

Російський президент Володимир Путін наказав своїм військам захопити всю територію Донецької та Луганської областей України до березня. Про це представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Черняк розповів у коментарі виданню Kyiv Post, передає пресслужба ГУР.

За словами Черняка, є ознаки підготовки РФ до нової спроби масованого наступу та захоплення сходу країни.

“Ми спостерігаємо, що російсько-окупаційні війська передислоковують на схід додаткові штурмові групи, підрозділи, озброєння та військову техніку. За даними воєнної розвідки України, Путін віддав наказ до березня захопити території Донецької та Луганської областей”, — сказав Черняк.

Також представник ГУР розповів, що Росія використовує територію Білорусі для підготовки мобілізованих солдатів та не має достатніх сил і засобів, щоб розпочати найближчими тижнями масований наступ на Україну з цього напрямку.

“Станом на сьогодні сформованих ударних груп немає. Немає загрози залучення Білорусі до повномасштабного вторгнення на боці Росії проти України, але це також, безумовно, ризики, які ми повинні враховувати”, — сказав Черняк.

Краматорськ під ударом: армія РФ обстрілює місто

Російські військові обстрілюють Краматорськ. Повідомив начальник Краматорської МВА Олександр Гончаренко. Він закликав жителів не виходити з укриттів.

ЄС навчатиме 30 тисяч українських військових

Голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель оголосив про розширення місії ЄС з навчання українських військових удвічі — загалом мають підготувати 30 тисяч бійців.

Потужностей достатньо, щоб покрити близько 80% від потреби споживачів — Укренерго

В Україні дещо зменшилося споживання електроенергії у порівнянні з початком тижня. Відповідно, зменшився і дефіцит в енергосистемі, хоча він все ще залишається суттєвим. Генеруючих потужностей в системі достатньо, щоб покрити близько 80% від потреби споживачів, повідомили в "Укренерго".

Росія перестала бути надійним експортером зброї — британська розвідка

Роль Росії як надійного експортера озброєнь, швидше за все, підірвана її вторгненням в Україну та міжнародними санкціями. Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

“Ще до вторгнення частка Росії на міжнародному ринку озброєнь зменшувалася. Тепер же, зіткнувшись із суперечливими вимогами, Росія майже напевно віддасть перевагу розгортанню новостворених озброєнь власними силами в Україні, а не постачанню їх партнерам-експортерам”, — йдеться у повідомленні британських розвідників.

За даними британської розвідки, дефіцит комплектуючих, ймовірно, впливає на виробництво обладнання на експорт, наприклад, бронетехніки, ударних вертольотів і систем протиповітряної оборони.

Крім того, здатність Росії забезпечувати підтримку існуючих експортних контрактів, таких як постачання запасних частин і технічне обслуговування, ймовірно, буде серйозно підірвана щонайменше протягом наступних трьох-п'яти років, відзначили британські розвідники.

Експертки ООН підтримали намір МОК допустити атлетів з Росії та Білорусі до змагань у нейтральному статусі

Організація Об'єднаних Націй (ООН) опублікувала на своєму офіційному сайті заяву з підтримкою ініціативи МОК щодо повернення атлетів з Росії та Білорусі до міжнародних змагань у нейтральному статусі. Цю підтримку висловили дві експертки Ради ООН з прав людини.

У заяві експерток ООН йдеться про те, що жодні атлети не можуть бути дискриміновані за їх національністю. Тому вони закликають МОК повернути спортсменів з Росії та Білорусі до змагань.

"Ми закликаємо МОК ухвалити рішення у цьому напрямку, забезпечити недискримінацію будь-якого спортсмена, зважаючи на його національність. Рекомендації МОК [у лютому 2022 року] підняли серйозні питання прямої дискримінації, адже атлетів не повинні дискримінувати на основі їх національності", — заявили експертки ООН.

Експертки Ради ООН з прав людини, які зробили заяву — це Александра Ксантакі (є спеціальною доповідачкою в області культурних прав з жовтня 2021 року) та К.П. Ашвіні (є спеціальною доповідачкою з питань сучасних форм расизму з листопада 2022 року).

Також у заяві ООН йдеться про те, що експертки розуміють підтримку українських атлетів. Але при цьому потрібно уникати дискримінації, дотримуватися прав людини, йдеться у заяві.

Армія РФ обстріляла Херсон та його передмістя, двоє людей загинули

Як повідомив Суспільному керівник пресофісу Херсонської ОВА Толоконніков, військові РФ обстріляли центр Херсона. Загинув 25-річний хлопець.

Одна людина загинула і одна поранена внаслідок обстрілу Комишан, про це Суспільному повідомила староста селища Катерина Рогова. Снаряди влучили в будинки.

У Пентагоні сумніваються, що Україна відвоює Крим у найближчому майбутньому — ЗМІ

Українські війська навряд чи зможуть відвоювати Крим у російських військ у найближчому майбутньому. Про це заявили чотири високопосадовці Міністерства оборони США під час секретного брифінгу для членів Комітету з питань збройних сил Палати представників Конгресу США, пише Роlitico.

Як зазначає видання, незрозуміло, що привело учасників брифінгу до такої оцінки. Але, за словами трьох джерел, Пентагон не вірить, що Україна має — або скоро матиме — здатність витіснити російські війська з півострова, який Москва захопила майже десять років тому.

Четверте джерело сказало, що брифінг був більш двозначним, але суть залишилася незмінною: перемога України в наступі з метою повернення незаконно захопленої території не гарантована. Усі четверо розмовляли з журналістами на умовах анонімності.

Серед учасників брифінгу були заступниця помічника міністра оборони США у справах Росії, України та Євразії Лора Купер і директор із питань операцій Об'єднаного штабу генерал-лейтенант Дуглас Сімс, пише видання.

Прессекретарка Пентагону Сабріна Сінгх заявила, що у відомстві не будуть коментувати закриті брифінги, а також не говоритимуть про гіпотетичні можливості і не будуть спекулювати на потенційних майбутніх операціях.

“З точки зору здатності України боротися і відвоювати свою суверенну територію, їхні чудові результати у відбитті російської агресії і постійна адаптивність на полі бою говорять самі за себе", — сказала Сінгх.

Представник збройних сил Палати представників відмовився від коментарів.

Як пише Politico, інформація джерел щодо брифінгів перегукується з тим, на що голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі натякав протягом останніх тижнів.

"Я, як і раніше, вважаю, що цього року буде дуже і дуже важко військовим шляхом витіснити російські війська з усієї окупованої Росією України. Це не означає, що це не може статися. Це не означає, що цього не станеться, але це буде дуже, дуже важко", — сказав він під час засідання Української оборонної контактної групи в Німеччині 20 січня.

Російські війська окупували Крим з 2014 року, і півострів захищений системами протиповітряної оборони та десятками тисяч військових, відзначає видання. Багато з цих піхотних підрозділів окопалися на укріплених позиціях, що простягаються на сотні кілометрів і протистоять українським військам уздовж Дніпра.

Питання повернення Криму залишається спірним протягом багатьох місяців, оскільки американські та європейські офіційні особи наполягають на тому, що півострів юридично є частиною України, при цьому часто не надаючи Києву повного оснащення для наступу в цьому регіоні, пише Politico.

Виступаючи у січні на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, очільник Офісу президента України Андрій Єрмак сказав, що перемога означає відновлення міжнародно визнаних кордонів України, "включаючи Донбас і Крим", нагадує видання.

РФ може готуватись до масованого ракетного удару — Гуменюк

Корабельне угрупування продовжує перегрупування у Чорному морі, його частина зайшла у пункти базування. Наразі кількість кораблів зменшилась до 10. Про це 2 лютого в телемарафоні "Єдині новини" повідомила начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

За її словами, кількість корабельного угрупування зменшилась. Станом на 2 лютого у Чорному морі перебуває 10 кораблів РФ, серед яких один надводний ракетоносій, а решта угрупування заведена у пункти базування.

"Це може свідчити про певну підготовку. Що ми вже не один раз спостерігали таку послідовність їхніх дій. Вони певний час грають м'язами в морі, демонструють свою присутність і імітують контроль ситуації. А потім заходять у пункти базування, як правило, готуючись до певних дій, до маневрів щодо масованого ракетного удару", — пояснила начальниця.

Як стверджує Наталя Гуменюк, зменшення кораблів скоріш за все не пов'язано зі штормом в морі, оскільки за погодними умовами, які є зараз, кораблі можуть триматись у морі.

Путін може застосувати тактику розпорошення українських сил перед можливим наступом РФ — ISW

Президент Росії Володимир Путін створює умови для подальших російських транскордонних рейдів у північно-східні райони України, водночас вторгнення РФ в Україну з боку Білорусі є вкрай малоймовірним. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, ймовірно, йдеться про продовження внутрішніх інформаційних операцій РФ та спроби змусити українські сили розпорошитися і зосередитися на північних прикордонних районах напередодні імовірного наступу РФ у найближчі місяці.

1 лютого Путін провів нараду, щоб обговорити відновлення житлової інфраструктури в Криму, Бєлгородській, Брянській і Курській областях після так званих, як висловився Путін, "обстрілів з боку неонацистських формувань", йдеться в аналітичному звіті. Путін зазначив, що його адміністрація “вважає пріоритетом припинення українських обстрілів прикордонних регіонів, але це завдання є "справою військового відомства".

Акцент Путіна на нібито небезпеці українських обстрілів прикордонних регіонів, ймовірно, переслідує подвійну мету, відзначили аналітики.  Це сприяє інформаційній операції, спрямованій на те, щоб представити війну в Україні як загрозу для російських громадян, щоб забезпечити внутрішню підтримку затяжної війни. Путін також може створювати умови для ескалації транскордонних рейдів, щоб відволікти і розпорошити українські сили від критично важливих осей наступу, притиснувши їх до північно-східних прикордонних районів.

“За оцінками ISW, російське вторгнення з боку Білорусі є вкрай малоймовірним, а інформаційна операція, що триває з метою притиснути українські війська до північного українсько-білоруського кордону, здається, зазнає невдачі, оскільки українські офіційні особи все частіше визнають, що такий розвиток подій є малоймовірним”, — йдеться в аналітичному звіті.

Загроза транскордонних рейдів з Бєлгородської, Брянської та Курської областей на північ і північний схід України, ймовірно, є спробою змусити Україну розгорнути обмежені підрозділи в цих районах для захисту від таких нападів. І таким чином розпорошити українські війська напередодні ймовірної російської наступальної операції в найближчі місяці. В ISW вже повідомляли про подібні російські операції з відволікання уваги і розосередження в Запорізькій області.

Очевидці розповіли про ракетний удар по будинку у Краматорську

1-го лютого, близько 22-ї армія РФ ракетою влучила в житловий будинок в Краматорську. Будівля в центрі міста зруйнована. За останніми даними, загинули троє людей, ще понад двадцять отримали поранення.

Мешканець сусіднього будинку Леонід Клунний згадує, близько 22-ї почув вибух: "Як грохнуло, ми телевізор з Сонькою, з кішкою дивилися. Я відразу побіг до спальні, дивлюся, а там вікон немає, все вирвало і відразу тут дивлюся вже оперативники, пожежні приїхали".

Каже, вибухова хвиля була такої сили, що впали меблі в квартирі. Сам чоловік не травмований. Волонтери приїхали за сорок хвилин після вибуху. Всю ніч вони зігрівали жителів цього району та рятувальників гарячим чаєм та кавою. Розгорнули намет, привезли й їжу.

У деокупованому селі на Луганщині під час обстрілу армії РФ поранена жінка

У Луганській ОВА повідомили, що армія РФ обстріляла деокуповане село Невське на Луганщині вдень 1 лютого. Жінка отримала мінно-вибухову травму — поранена права гомілки.

"Близько 11:00 росіяни вчергове обстріляли село. В цей момент жінка перебувала на подвір’ї власного помешкання. На щастя, залишилася живою", — йдеться у повідомленні.

Боррель та фон дер Ляєн приїхали в Київ

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прибули в Київ.

Російські війська завдали ударів з РСЗВ по Куцурубській громаді, що в Миколаївській області

Армія Російської Федерації 1 лютого завдала ударів з реактивних систем залпового вогню по одному з населених пунктів Куцурубської громади.

Про це повідомили в Миколаївській обласній військовій адміністрації.

Обстріл громади розпочався орієнтовно о 13:15. Загиблих та поранених внаслідок атаки немає, руйнування також відсутні, повідомили в ОВА.

На решті території Миколаївщини, в тому числі й в обласному центрі, доба 1 лютого минула спокійно.

Росіяни втратили 610 військових за добу — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 2 лютого загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 129 030 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 610 військових.

З техніки росіяни втратили:

  • танків — 3211 (+2) од,
  • бойових броньованих машин — 6382 (+0) од,
  • артилерійських систем —  2212 (+5) од,
  • РСЗВ — 458 (+0) од,
  • засоби ППО — 222 (+1) од,
  • літаків — 293 (+0) од,
  • гелікоптерів — 284 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1951 (+0),
  • крилаті ракети — 796 (+0),
  • кораблі /катери — 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 5064 (+3) од,
  • спеціальна техніка — 200 (+0).

Дані уточнюються.

У Горлівці окупанти змушують водіїв отримувати нові водійські посвідчення за стандартом РФ — Генштаб ЗСУ

За даними Генштабу, окупанти продовжуть насаджувати російське громадянство громадянам України тимчасово окупованих територій Донецької області. У місті Горлівка тривають примусові заходи щодо отримання водіями нових посвідчень за російським стандартом, що за відсутності паспорту громадянина Російської Федерації є неможливим. Працівникам транспортних підприємств окупанти визначили термін до 1 травня 2023 року. Тих, хто не виконає вимоги, будуть звільняти.

На фронті тривають обстріли — Генштаб ЗСУ

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань окупантів не виявлено. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

Російські військові обстріляли райони населених пунктів Клюси і Єліне Чернігівської області; Муравейня, Катеринівка, Вовківка, Олександрівка і Волфине — Сумської та Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Зелене, Нескучне, Тернова, Огірцеве, Стариця, Вовчанськ і Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку росіяни здійснили обстріли з танків та артилерії по районах населених пунктів Дворічна, Синьківка, Іванівка, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Піщане Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка — Луганської.

На Лиманському напрямку під вогонь окупантів потрапили Новоєгорівка, Невське і Діброва на Луганщині та Терни і Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Веселе, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Предтечине, Ступочки, Дружба та Нью-Йорк на Донеччині.

На Авдіївському напрямку під вогонь окупантів потрапили Сєверне, Авдіївка, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку артилерійських обстрілів зазнали Вугледар, Богоявленка, Новоукраїнка, Пречистівка, Велика Новосілка та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку обстріляно понад 20 населених пунктів, зокрема, Времівка на Донеччині та Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Оріхів і Новоданилівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів зазнали Берислав, Антонівка та Херсон, а також Дмитрівка на Миколаївщині.

Росіяни готуютьтся до наступу на кількох напрямках, Сили оборони відбили атаки окупантів в районах 14 населених пунктів — Генштаб

Військо РФ активно веде розвідку, на окремих напрямках готується до наступу. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 2 лютого. Попри великі втрати, окупанти продовжують спроби наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Минулої доби українські воїни відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Площанка, Невське, Червонопопівка, Діброва, Кузьмине і Білогорівка Луганської області та Спірне, Білогорівка, Васюківка, Благодатне, Красна Гора, Бахмут і Кліщіївка Донецької області.

Протягом доби військові РФ завдали 6 ракетних ударів, 4 з яких по цивільній інфраструктурі населених пунктів Слов’янськ, Краматорськ та Дружківка Донецької області, а також 4 авіаційних  удари. Здійснили 73 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Від ударів окупантів загинули мирні люди.

Загроза російських авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні.

Інформація про третього загиблого унаслідок удару по Краматорську не підтвердилась — ОВА

Інформація про третього загиблого унаслідок удару по Краматорську не підтвердилась — людину реанімували, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко в ефірі телемарафону. За останніми даними, ушпиталили вісьмох людей, з них двоє — у важкому стані.

Зеленський опублікував відео наслідків ракетного удару по Краматорську

"Житловий будинок, ракетний удар. Загинули та перебувають під завалами мирні люди. Це не повторення історії, це щоденна реальність життя нашої країни. Країни, яка територіально межує з абсолютним злом. І яка мусить його здолати, щоб звести до нуля ймовірність повторення подібних трагедій", — написав Зеленський у Telegram.

Обстріл будинку у Краматорську: Офіс генерального прокурора розпочав розслідування

"За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України). За даними слідства, 1 лютого 2023 року окупаційні війська РФ здійснили ракетний обстріл м. Краматорська. Снаряд поцілив у багатоквартирний житловий будинок", — йдеться у повідомленні ОГПУ.

Станом на 23:55 1 лютого, було відомо про загибель під завалами зруйнованого будинку 2 людей. 8 мирних мешканців отримали поранення різного ступеню тяжкості. На місці працюють рятувальники та правоохоронці.

Під мінометним вогнем зі сторони Росії опинилися чотири громади Сумщини

Протягом 1 лютого військові Росії обстріляли чотири територіальні громади Сумщини. Під вогонь потрапили Білопільська, Великописарівська, Шалигинська та Есманьська громади. Загалом було зафіксовано 129 влучань, повідомили в ОВА.

П️о Білопільській громаді російські військові били з міномета (нараховано спочатку 18 влучань, а потім ще 30), а також було 40 пострілів з АГС. Одне влучання з міномета по території ️Великописарівської громади. Шалигинська громада також була під мінометним вогнем. З 12.30 солдати Росії кинули 10 мін по території громади, а через годину − ще 3. Крім того, був обстріл зі стрілецької зброї − 5 черг з кулемета.

Український військовий заявив, що "вагнерівці" воюють, як зомбі "під наркотиками"

У боях під Бахмутом "вагнерівці" відправляють в атаки завербованих ув'язнених, яких ймовірно "накачують наркотиками". Вони йдуть в атаку, попри серйозні поранення і це нагадує фільми про зомбі, в інтерв'ю CNN розповів український військовий на ім'я Андрій.

Він пригадав, що одна з перестрілок тривала близько 10 годин поспіль.

"І це були не просто хвилі, це було безперервно. Так що вони (російські військові, — ред.) просто не переставали приходити", — сказав він.

Зазначається, що спосіб війни "Вагнера" полягає в тому, щоб відправити першу хвилю нападників, яка складається в основному з новобранців прямо з російських в'язниць. Вони мало знають про військову тактику і погано оснащені. Коли наступ ув'язнених виявляється виснаженим або придушеним, "вагнерівці" кидають у бій більш досвідчених бійців, часто з флангів, щоб захопити позиції ЗСУ.

За словами Андрія, один з українських кулеметників мало не збожеволів, стріляючи по найманцях з ПВК "Вагнер", які продовжували йти в атаку, попри серйозні поранення.

"Він розповідав: я знаю, що поцілив у нього, але він не падає. Через якийсь час, мабуть, коли стік кров'ю, він упав", — сказав військовий.

Андрій порівняв той бій зі сценою з фільму про зомбі.

"Вони лізуть по трупах своїх друзів, наступають на них. Схоже, дуже, дуже ймовірно, що вони отримують якісь наркотики перед нападом", — сказав він.

Росіяни увечері 1 лютого вдарили Краматорську, зруйновано багатоквартирний будинок

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Щонайменше двоє загиблих і семеро поранених - такі наслідки обстрілу Краматорська, зафіксовані на цю хвилину. Дві години тому російські окупанти вдарили ракетою по житловому будинку, розташованому у центрі міста, і повністю його зруйнували", — йдеться у повідомленні.