Де українці можуть отримати безоплатну психологічну допомогу: список організацій

. Фото: Unsplash

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну за психологічною допомогою звернулося 650 тисяч українців, а надалі її потребуватимуть близько 15 мільйонів, переконаний міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Де людина може отримати безоплатну психологічну підтримку — читайте в матеріалі Суспільного.

Проєкт "ПОРУЧ"

ЮНІСЕФ спільно з Міністерством освіти та науки України запустили проєкт "ПОРУЧ". Директорка цієї громадської організації Тетяна Журавель розповіла, що з початку квітня 2022 року соціально-психологічну підтримку отримали понад 28 тисяч людей: 12 135 дітей, 10 634 батьків та 5 969 фахівців.

43-річна Алла Божко розповіла, що звернулася до психологів коли усвідомила, що сама не може розібратися зі своїми відчуттями та переживаннями: "Так, як це мій перший досвід роботи з психологом, спочатку було важко довіритися та ділитися особистими речами. Та вже після перших сеансів, я відчувала повну довіру до Олени (психологиня - ред.) та захищеність. Вона створила дуже комфортну атмосферу та темп роботи. Наша співпраця дала мені дуже багато: я змогла краще зрозуміти себе, свої бажання та потреби, навчилася будувати особисті кордони й поважати кордони інших людей, брати відповідальність за себе та своє життя”.

Мені було важливо, що мене не оцінюють, не маніпулюють, а просто слухають.

Психологи проводять як групові, так і індивідуальні консультації в онлайн форматі або очно. Допомогу можуть отримати діти, підлітки, батьки, а також вчителі. Групові заняття проводяться серед 8-10 учасників разом з одним або двома психологами. Програма складається з шести зустрічей по 90 хв. Що стосується індивідуальних зустрічей, то зазвичай психологи проводять одну-дві консультації, але за потреби — до 5 консультацій раз на тиждень. Такі зустрічі проходять онлайн у Zoom двічі на тиждень впродовж місяця.

Читайте також: Як розповідати дітям про війну і вберегти їх від психологічних травм. Поради психологині

Загалом у проєкті працює 220 психологів з різних куточків України. Всі фахівці проходили додаткове навчання, яке було організовано спільно з Інститутом когнітивно-поведінкового втручання та фундацією “Діти й війна”. Щоб звернутися за допомогою фахівця, необхідно заповнити форму-заявку для підлітків, батьків, освітян.

Кол-центр ВартоЖити

Кол-центр #ВАРТОЖИТИ заснований громадською організацією "Фонд Яніни Соколової". Керівниця Марта Гвоздь зазначила, що станом на 23 січня 2023 року психологи провели 4210 консультацій, з яких за січень прийняли 197 дзвінків від військовослужбовців та їхніх близьких.

До 24 лютого 2022 психологи працювали з онкопацієнтами та їхніми близькими. Після повномасштабного вторгнення команда консультує всіх українців, кому потрібна допомога.

У кол-центрі працює лінія кризового консультування усіх українців та підтримки дорослих онкопацієнтів. Кількість дзвінків необмежена, тривалість – до 1 години.

Читайте також: "Побратими змінюються на очах". Як військовому впоратися зі стресом на передовій

Загалом команда налічує 142 спеціалісти, які пройшли курси навчання в Україні у напрямку роботи з військовими та курси від ізраїльських спеціалістів у програмі MASHAV “Психосоціальна підтримка захисників та захисниць і їхніх родин”. Для того, щоб отримати консультацію спеціаліста телефонуйте за номером гарячої лінії 5522 з понеділка по п’ятницю протягом 11:00-19:00 години.

Проєкт "Хаб стійкості"

"Хаб стійкості" — платформа створена двома спільнотами медійників і журналістів "Фундація Суспільність" та Центром психічного здоров’я "БрейнКульт". Співзасновник проєкту Андрій Сидоренко розповів, що на сайті зареєстровано понад 1000 користувачів та більш як 1300 записів на консультації.

Безоплатна підтримка Хабу охоплює два напрямки: допомога тим, хто перебуває в Україні, і тим, хто за кордоном. Тривають консультації по 50 хвилин, обмежень на кількість зустрічей немає.

Всі фахівці, які надають підтримку на платформі попередньо підтверджують свою кваліфікацію: надають дипломи про вищу психологічну освіту. Для зустрічі з психологом необхідно зареєструватися на сайті.

Онлайн платформа "Розкажи мені"

"Розкажи мені" розроблена та створена Інститутом когнітивного моделювання. Керівниця центру Ольга Корбут розповіла, що з початку проєкту на платформу звернулися понад 45 000 людей, після початку повномасштабної війни — 28 000 людей. Фахівці допомагають всім українцям, хто потребує емоційної підтримки.

23-річна Катерина Кожухар зізналася, що проєкт спочатку викликав підозри, бо "мала певні упередження, що все безплатне не може бути якісним".

"Я помилялася, і це було зрозуміло після першого сеансу терапії. Зазвичай мені важко казати про свої проблеми, але я довірилася людині, яку бачу вперше і поділилася всіма своїми переживаннями, страх зник сам собою. Мене дуже вразило, що моя психологиня була дуже спокійною, в її очах я бачила тільки розуміння, зацікавленість і жодного засудження. Інколи вона казала такі, начебто звичайні речі, але їх важливо було почути. Пару разів за 3 сеанси я сиділа з відкритим ротом і думала “боже, ну це ж дійсно воно! як прекрасно, що я до вас звернулася”, — розповідає Катерина.

Читайте також: Психічне здоров'я під час війни. Як зрозуміти, що потрібна допомога та вберегти себе в тяжкі часи

Спеціалісти надають одну консультацію тривалістю 30-60 хвилин. Психолог може призначати й більше зустрічей в залежності від потреби людини, яка до нього звернулася. Також наразі триває проєкт за підтримкою ООН, де надають три безоплатні консультації.

Психологи під час реєстрації на платформі надають дипломи й сертифікати та мають хоча б рік досвіду консультування. Консультації надають не лише молоді спеціалісти, але й такі, що мають кілька десятків років практики. Щоб зв’язатися з фахівцем необхідно заповнити анкету.

Проєкт "РАЗОМ"

Засновниця соціального проєкту "РАЗОМ" Оксана Зінько зазначила, що з 28 лютого 2022 року вже відбулося понад 200 занять, які відвідали більше ніж 2000 людей. Також фахівці провели тисячі індивідуальних консультацій.

Взяти участь у проєкті можуть тільки повнолітні українці. Індивідуальні зустрічі проводять протягом трьох консультацій по 30 хвилин. Групи з психологічної підтримки відбуваються щоп’ятниці о 10:00 та 19:00 на платформі ZOOM за цим посиланням.

Читайте також

Авторка: Влада Колодій