На місці згорілої 150-річної церкви на Кіровоградщині побудують нову

На місці згорілої 150-річної церкви на Кіровоградщині побудують нову

На місці згорілої 150-річної церкви на Кіровоградщині побудують нову
. Суспільне: Кропивницький

Дерев’яну церкву, яка згоріла у селі Копанки Маловисківського району Кіровоградської області під час різдвяної служби, відновлюватимуть, – розповів Суспільному староста округу Олег Чумак.

На відновлення після пожежі треба щонайменше три мільйони гривень, – каже Олег Чумак: "Церква розташована і обслуговує, так сказати, церковну громаду села Гаївка, Копанки і села Полохівка. Кількість жителів проживаючих – близько 500 осіб. Церковна громада нараховує до 50 осіб. На великодні дні, зрозуміло, більше. Головне, що це не буде справа тільки бюджетних перерахувань, чи самої релігійної громади – бо що ж там, 50 осіб, чи спонсорів. Думаю, участь прийме, посильну, кожен громадянин нашої території".

Дерев’яну церкву, яка згоріла у Копанках, відновлюватимуть
Суспільне: Кропивницький

Дерев’яну церкву, яка згоріла у Копанках, відновлюватимуть
Суспільне: Кропивницький

Церква є пам’яткою культурної спадщини, її побудували в 19-му сторіччі, ремонтували торік, – розповів священник Максим Мартинов. Він проводив тут богослужіння півтора роки: "Церква побудована в 1857 році. Особливість її в тому, що вона дерев’яна, незвичайна. Плани – відновити храм. Розбираємо згарище, будемо відновлювати".

Парафіяни під час пожежі виносили ікони, аби врятувати їх від вогню, – каже священник.

Церква на цьому місці існувала з часу появи села, – розповів краєзнавець Борис Шевченко: "Коли виникли Копанки – а заснував їх генерал-майор Костянтин Палалов – він вирішив збудувати церкву. Бо тоді була така практика – якщо слобода мала церкву, то підносився статус поселення на вищий рівень. Він збудував цю церкву, назвав її на честь Костянтина і Олени, ця церква проіснувала 100 років. Коли виникло питання, що її треба якось реконструювати – очевидно, це кінець 19-го століття, жителі вирішили перебудувати і збудували новий храм, дерев’яний. Це 1893 рік. У 20-тому столітті там різні були приміщення – то склад, то ще щось, насправді, в жалюгідному стані вона була. Все змінилося в 90-х роках, коли її відновили".

Дерев’яну церкву, яка згоріла у Копанках, відновлюватимуть
Суспільне: Кропивницький

Дерев’яну церкву, яка згоріла у Копанках, відновлюватимуть
Суспільне: Кропивницький

Неля Горденко живе у будинку напроти церкви. Каже, – вранці на Різдво її чоловік допомагав гасити пожежу: "Чоловік побіг, взяв інструменти, переноски і почали вони гасити самостійно. Десь через 30 хвилин приїхали пожежники. Він прийшов додому і каже – загорілося те місце, де розпалювали піч. Пожежні працювали, не було видно вогню спочатку взагалі. Ми думали, що зараз це швидко погасять і все буде нормально, але потім бачимо – вогонь ставав все більше і більше".

Церква горіла із середини, – розповідає житель села Валерій Бельдіян: "Бокова стіна горіла, дістатись туди ми не змогли, трохи виломали з середини, мій сусід Горденко підключив воду з криниці, поливав. Була надія на пожежників. Перша пожежна машина з Малої Виски приїхала, потім слідом через пів години приїхала зі Смолінської громади пожежна".

Гасили займання два десятка рятувальників протягом трьох годин. Загиблих і травмованих не було.

Заступник начальника управління із запобігання надзвичайним ситуаціям Василь Штогрін каже, що ймовірна причина загоряння – порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації твердопаливного котла, який розташований в будівлі церкви.

Що відомо

  • Згорілу церкву на Кіровоградщині будуть відновлювати.
  • 7 січня, у селі Копанки Маловисківського району загорілася дерев’яна церква, побудована у 1857 році.

Читайте також

  • На Кіровоградщині підозрюють сільську голову у зловживанні службовим становищем
  • Дівчину, яка випала з недобудови у Кропивницькому, перевели в хірургічне відділення
  • ”Підібрана книжка”. Кропивничани збирають книги, щоб відкрити бібліотеку
  • Колекція ліхтарів, інвентар провідників, факти з життя Мішки-Япончика. У Помічній працює музей-вагон
На початок