Нове українське кіно: 10 найочікуваніших фільмів 2021 року

Нове українське кіно: 10 найочікуваніших фільмів 2021 року

Нове українське кіно: 10 найочікуваніших фільмів 2021 року
.

Чекати на нове українське кіно завжди було особливим задоволенням. За останні роки воно навчилося подорожувати міжнародними кінофестивалями та виборювати там головні нагороди. Так трапилося з більшістю стрічок у нашій добірці, кілька фільмів з якої вже побачили у світі та оцінили на високому рівні. Багато режисерів спробували себе у повнометражних дебютах, решта відточувала стиль далі. Головне досягнення українського кіно в тому, що воно стало конкурентним із закордонним завдяки позитивному “сарафанному радіо”. Цілком можливо, що це трапиться і з цією десяткою.

"Цей дощ ніколи не скінчиться" (реж. Аліна Горлова)

20-річний Сулейман повертається із Сирії в Україну, щоб почати нове життя, але війна наздоганяє його і тут. Його батько помер, і єдиним виходом Сулейман бачить поховання тіла на рідній землі. Тому він повертається в Сирію для похорону, а разом з ним вирушає і знімальна група.

Аліна Горлова розповіла, що довелося зіткнутися із рядом заборон та іноді ризикувати життям, щоби фільм вийшов. Стрічка вже стала найкращим документальним фільмом на флорентійському кінофестивалі Festival dei Popoli та отримала головну нагороду в секції First Appearance кінофестивалю IDFA в Амстердамі. Зйомки відбувалися упродовж чотирьох років, від чого на результат хочеться подивитися ще дужче.

"Погані дороги" (реж. Наталка Ворожбит)

Прем'єра екранізації п’єси Наталії Ворожбит вже відбулася на Київському тижні критики, де отримала три нагороди за найкращих актора і акторку та звання “Відкриття року”. У 2021 році стрічка має вийти в український прокат та показати, чи дійсно погані ті дороги, якими їх бачить сценаристка та режисерка фільму.

Кіно складається з п’яти новел, що вельми умовно об’єднані темою доріг та оповідають історії зі сходу України під час війни. Кожна з них розкриває різні аспекти абсурдного життя, яким його бачить жінка. “Погані дороги” показали також у Венеції, звідки творці поїхали з призом Веронського кіноклубу.

"Носоріг" (реж. Олег Сенцов)

Новини про цей проєкт з'являлися ще у 2013 році. Стрічка отримала 3,9 мільйонів гривень державного фінансування, але через ув’язнення режисера виробництво відклали. Після повернення Олега Сенцова, який амбітно заявив про зйомки нового фільму щороку, “Носоріг” знову став об’єктом обговорень.

Спочатку проєкт підтримав Польський інститут. Далі підключилася німецька компанія Ma.ja.de разом з українським “Артхаус Трафік”, і восени режисер відзняв кіно з державною підтримкою у 25 мільйонів гривень.

За сюжетом дія розгортається у 1990-х. Молодий чоловік пригадує, як бандитизм зруйнував йому життя та сім’ю. У кримінальній драмі режисер збирається поговорити про той час, виклики якого залишаються для нас актуальними.

Нове українське кіно: 10 найочікуваніших фільмів 2021 року

"Скажене весілля 3" (реж. Любомир Левицький)

Якщо після пандемії у кінотеатри світу глядачів мав повернути “Тенет” Крістофера Нолана, то в Україні це мало зробити “Скажене весілля 3”. Проєкт змінив режисера з Владислава Климчука на Любомира Левицького ("Штольня", "Тіні незабутих предків"), сюжет підбирається до третьої дитини Василя Сердюка, яку потрібно одружити.

Від фіналу другого фільму минуло чотири роки, і син головного героя обирає до шлюбу доньку циганського барона. Ворожка наворожила Василю нову молоду дружину і все вказує, що це має бути наречена молодшого Сердюка. Тому весілля знову стає скаженим.

До своїх ролей повернуться всі актори, але сина Сердюка гратиме В’ячеслав Хостікоєв. До проєкту також підключився Петро Чорний, який консультував знімальну команду щодо ромських традицій та знявся в одній з ролей. Вихід “Скаженого весілля 3” запланований на березень.

"Стоп-Земля" (реж. Катерина Горностай)

Катерина Горностай цінує в кіно переконливість, тому для ефекту правдоподібності вона надає перевагу непрофесійним акторам. В цьому можна було переконатися у її коротких метрах “Бузок” та “Крокодил”.

“Стоп-Земля” – повнометражний дебют режисерки, яка довго готувалася до виробництва. Команда фільму спостерігала за учнями шкіл Києва та Київської області, найбільш цікавих запросили до акторської лабораторії. Упродовж кількох тижнів учні займалися з тренер(к)ами кіно, музики та театру.

В результаті обрані учні потрапили в історію Катерини Горностай про випускників 11 класів, які переживають зворушливі моменти першої дружби та закоханості. Лише 16-річна Маша бажає повернути час назад. Але яким досвідом виявиться її спроба – з’ясуємо у 2021 році.

Нове українське кіно: 10 найочікуваніших фільмів 2021 року

"Інший Франко" (реж. Ігор Висневський)

У добірці найочікуваніших має бути місце і для героїчного блокбастера. Таким може стати історія про засновника “Пласту”, льотчика та вченого Петра Франка. Як справедливо заявив один з персонажів тизеру, його кримінальна справа читається як авантюрний роман.

Вчительська діяльність Франка привела до участі у Національно-визвольній боротьбі, а життя закінчилося за вказівкою Микити Хрущова, коли Петра заарештували у Києві. Події фільму розгортаються від 1913 до 1941 року. Головні ролі зіграли В’ячеслав Довженко та Ахтем Сеітаблаєв. Прем’єру відкладають з осені 2020 року, але кіно обов’язково вийде у прокат цьогоріч.

"Відблиск" (реж. Валентин Васянович)

У лютому 2020 року “Відблиск” став одним з 36 найкращих проєктів на Berlinale Co-production Market. У листопаді того ж року “Атлантида” Валентина Васяновича вийшла в український прокат. А вже наприкінці 2021 року його нове кіно знову побачить світ. Цього разу режисер не обмежився непрофесійними акторами, але знову цікавиться тривожною темою смерті.

Головний герой познайомить дитину з поняттям скінченності людського життя. Валентин Васянович тримає в секреті деталі фільму. Відомо лише, що протагоніст у виконанні Андрія Римарука працює політтехнологом, а сюжет тісно пов’язаний з війною на Сході України.

Нове українське кіно: 10 найочікуваніших фільмів 2021 року

"Я і Фелікс" (реж. Ірина Цілик)

ПІсля успіху “Землі блакитної, ніби апельсин” Ірина Цілик відразу поринає в ігровий дебют. “Я і Фелікс” – це екранізація напівавтобіографічного роману Артема Чеха, який має вийти навесні 2021 року. У ньому теж є дев’яності (можливо, це новий тренд українського кіно) та дорослішання.

Головний герой Тимофій подружився з колишнім військовим Феліксом, який має посттравматичний синдром. Минуть роки, і Тимофій сам приміряє на себе досвід свого старшого товариша. На роль Фелікса вже затвердили письменника Юрка Іздрика. Згідно із заявкою на участь у пітчингу Держкіно, прем’єру фільму хочуть влаштувати у Венеції, а в українському прокаті стрічка з’явиться у листопаді.

"Побудувати місто" (реж. Роман Бондарчук та Вадим Ільков)

Минулого року з’явилися новини, що Роман Бондарчук нарешті зніме фільм “Редакція” про співробітника музею, який за збігом обставин стає працівником газети. Крім зйомок нової стрічки у 2021 році, він разом з оператором та режисером Вадимом Ільковим покаже спільний проєкт “Побудувати місто”.

Автори фільму цікавляться архітекторами, які звели та намагаються зберегти своє місто. У стрічці з’являються зразки архітектури модернізму 1960-80-х років, а творці будівель розкажуть про те, як вони проєктували місто. Ідею такого соціального кіно підказав архітектор Олексій Биков. Зйомки фільму вже завершені, тому прем’єру, ймовірно, варто очікувати на DocuDays UA.

Нове українське кіно: 10 найочікуваніших фільмів 2021 року

"Із зав'язаними очима" (реж. Тарас Дронь)

Після закінчення війни з Росією Юля залишає спортивну кар'єру в ММА після отримання звістки про смерть чоловіка. Вона відмовляється вірити у цю втрату і стає правою, адже він живий, хоча і потребує важкої операції. Щоб зібрати гроші на його лікування, Юля повертається у великий спорт і має перемогти.

Психологічна драма з елементами спортивної отримала прем’єру на Варшавському кінофестивалі. Тарас Дронь разом з командою фільму взяли нагороду з-поміж 15 претендентів у конкурсі дебютних фільмів Competition 1-2. Дата української прем’єри поки невідома, але серед жанрових українських фільмів цей сюжет вже зарекомендував себе як один з найбільш актуальних.

Читайте також

Соціальна дистанція і вакцина від кризи. Що трапилося з кіно у 2020 році

Чому в українському кіно немає різдвяного хіта. Огляд мюзиклів і трагікомедій про Новий рік і Різдво

Скажи "ні" "Іронії долі...": як позбутись радянськості й почати жити

На початок