Суд переніс засідання з обрання запобіжного захисту Микитасю

Суд переніс засідання з обрання запобіжного захисту Микитасю

Суд переніс засідання з обрання запобіжного захисту Микитасю
. скріншот з відео

Судове засідання щодо обрання запобіжного заходу екснардепу Максиму Микитасю, якого підозрюють у замовленні викрадення юриста та вимаганні, перенесли на 31 грудня.

Як повідомила кореспондентка Суспільного Дарина Коломієць із суду, засідання по Микитасю почалося о 19:30. Його адвокат просив дати ще час, бо за 2,5 години вони не встигли ознайомитись і опрацювати матеріали справи - приблизно 600 аркушів у трьох томах.

"Я сподіваюся, що тут не судилище над Микитасем, а чесний суд, і ви (суддя - ред.) дасте нам час на ознайомлення з матеріалами справи", — заявив адвокат Артур Габриелян.

Сторона захисту клопотала відкласти засідання до обідньої години 31 грудня. Суд клопотання відхилив. Адвокат Микитася заявив відвід судді. Утім, через те, що не було вільного судді для розгляду відводу, засідання перенесли на дев'яту ранку четверга, яке розпочнеться з клопотання захисту про відвід судді.

Прокурори вимагали тримання під вартою без права внесення застави.

Чому засідання почалося пізно

Спершу Микитась не прибув до суду. Він заявив, що дізнався про суд пізно, а справу вважає сфабрикованою. Окрім цього, за словами чоловіка, він отримує погрози.

Про те, що екснардеп не з'явився до суду повідомила пресслужба Нацполіції.

Засідання щодо обрання запобіжного заходу екснардепу мало розпочатися о 14:00 у Шевченківському районному суді Києва. На суд Микитась не з'явився, а його захисники не надали суду ніяких клопотань про причину. Також у поліції заявляли, що чоловік та його захисник не брали слухавку.

Прокурор Олександр Борисенко заявив, що без присутності фігуранта неможливо провести засідання та клопотав заявити про привід підозрюваному. Суддя підтримав і переніс засідання на 17:30.

"Насправді він знаходиться біля суду зараз. На дві години не прибув, тому що дізнався про судове засідання 13:30 з чимось. Але звісно за менше ніж за 30 хвилин він не міг прибути. Останній раз йому повістку вручили на 16:00 о 15:33. Ми лише зараз прибули до суду", – повідомив журналістам адвокат Максима Микитася Артур Габрієлян.

Читайте також: Справа Микитася: Ситник розповів про запобіжний захід заступнику голови ОП Татаров

Максим Микитась розповів журналістам біля будівлі суду, що вважає, що Офіс президента здійснює тиск на суд та особисто на нього.

"Я сьогодні (30 грудня – ред.) отримав погрози з того ж само телефона, з якого отримував погрози Сергій Лещенко. Він опублікував це на Facebook", – сказав Микитась.

Журналістам Микитась пояснив, що не прийшов до суду, оскільки пізно дізнався про нього.

"О 13:33 подзвонив слідчий моїй дружині, і тільки від дружини я дізнався, що буде суд. Розумієте, це повний цирк, свавілля. Я не отримував жодної повістки до суду. Першу повістку до суду я отримав о 15:34, знаходився у своїх адвокатів. Мені ніхто не дзвонив сьогодні. Додому ніхто не приїжджав. Особисто до мене ніхто не приїжджав. Я сам приїхав. Взнав від секретаря суду, що у мене суд о 16:00. Дізнався це о 15:30. Були затори, я трошки не встиг", – сказав Микитась.

"Весь цей суд - це є фарс. Це спровокована, сфальсифікована справа. Я отримав клопотання лише вчора о 11 вечора. Сьогодні ми пів дня її розбирали, цю справу", – додав він.

Микитась запевняє, що дізнався про викрадення зі ЗМІ, а з чоловіком нібито не працював.

"З цим юристом я не працював. З ним не було жодних справ по "УкрБуді". Для того, щоб мене зараз закрити до СІЗО і здійснювати тиск по інших справах, які є на сьогодні у НАБУ. Я з першого дня, як вийшов із СІЗО – під охороною НАБУ", – сказав Микитась.

Як раніше повідомляла поліція, за словами дружини підозрюваного, підозрюваного вдома не було.

"Однак за даними щодо місцезнаходження електронного браслета, який було застосовано до фігуранта на термін домашнього арешту, його координати відповідають місцю проживання підозрюваного", – йдеться у повідомленні.

Поліція не могла перевірити цю інформацію не маючи підстав до примусової перевірки помешкання.

"Це свідчить про його ухилення від отримання повістки суду для прибуття на розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу", – додали у поліції.

Що відомо

  • У Києві 9 грудня затримали чотирьох чоловіків, які, за версією поліції, викрали працівника юридичної фірми та вимагали від нього погашення вигаданого боргу у 800 тисяч доларів.
  • 29 грудня поліція заявила, що колишньому президентові ТОВ "Укрбуд Девелопмент" і екснардепу Максиму Микитасю повідомили про підозру у викраденні юриста з Києва та вимаганні. Адвокат Микитася Артур Габрієлян відкидає звинувачення на адресу його підзахисного та вважає, що за ними стоїть заступник голови Офісу президента Олег Татаров.
На початок