На 86 сантиметрів вище. Китай та Непал оголосили нову висоту Евересту

На 86 сантиметрів вище. Китай та Непал оголосили нову висоту Евересту

На 86 сантиметрів вище. Китай та Непал оголосили нову висоту Евересту
. unsplash

Найвища гора у світі Еверест виявилася на 86 см вищою, ніж це було раніше офіційно розраховано. Про це спільно оголосили Непал та Китай, пише BBC.

До цього часу країни сперечалися чи варто рахувати снігову шапку вершини. Нова висота – 8 848,86 м. Раніше Китай називав офіційні виміри гори у 8 844,43 м, що на чотири метри нижче, ніж у Непалі.

Китай та Непал додали снігову шапку до висоти Евересту
Китай та Непал оголосили нову висоту Евересту. AP

Еверест стоїть на кордоні між Китаєм і Непалом, і альпіністи піднімаються на нього з обох боків.

Представники міністерства закордонних справ Непалу та департаменту опитування заявили, що геодезисти з обох країн домовились про узгодження нової висоти.

Угода про спільне оголошення нового вимірювання найвищої точки Землі була досягнута під час візиту президента Китаю Сі Цзіньпіна до непальської столиці Катманду у 2019 році.

Чому різниця в офіційних вимірах

Влада Китаю раніше заявляла, що Еверест слід вимірювати до висоти його скелі, тоді як непальська влада стверджувала, що до висоти слід включити й сніг на вершині.

Китайські геологи підрахували свою цифру після того, як виміряли гору у 2005 році. Урядовці Непалу у 2012 році заявили, що на них чиниться тиск з боку Китаю, аби вони прийняли китайську висоту. Тому вони вирішили піти на нові виміри, щоб "встановити рекорд раз і назавжди".

Висота 8848 м, яку Непал використовував для Евересту, була визначена опитуванням Індії в 1954 р., Але вперше країна провела власні вимірювання вершини. Четверо непальських геодезистів провели два роки, навчаючись для місії, перед тим, як вирушити на вимірювання. Вони провели його у 2019 році. Китайська група геодезистів піднялась на вершину у 2020 році.

Чому могла змінитись висота

Як пише BBC, геологи припускають, що потужний землетрус у 2015 році міг вплинути на висоту гори Еверест. У результаті землетрусу силою 7,8 бала загинуло майже 9000 людей у ​​Непалі та спричинило лавину, яка накрила частини базового табору на горі. Загинуло щонайменше 18 альпіністів.

Інші стверджували, що гора Еверест, як і інші піки Гімалаїв, могла згодом рости через рухи тектонічних плит, на яких вона розташована. Але експерти кажуть, що сильні землетруси можуть повернути цей процес назад.

Що відомо

  • Група дослідників знайшла частинки мікропластику на вершині найвищої гори світу - Евересту.
  • У жовтні в непальському селищі Намче-Базар поблизу Евересту виявили перший випадок зараження на коронавірус. Влада країни терміново призупинила транспортне сполучення з регіоном і закрила доступ туристам.
На початок