Депутати принесли до КС заяву із закликом звільнити суддів

Депутати принесли до КС заяву із закликом звільнити суддів

Депутати принесли до КС заяву із закликом звільнити суддів
. УНІАН

Депутати прийшли до Конституційного суду, щоб передавати заяву депутатських фракцій Верховної ради до суддів КСУ.

Як повідомляє кореспондентка Суспільного Вікторія Синиця, депутати зареєстрували своє звернення у КС. За їх словами, вони назбирали під ним 226 підписів. Підписувалися представники фракцій "Голос", "Слуга народу", "Європейська солідарність" і депутатської групи "Довіра".

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія зазначив, що депутати підписали заяву про те, щоб 11 суддів, які підтримали рішення Конституційного суду від 27 жовтня, склали з себе повноваження за власним бажанням або ж подали у відставку.

"Є юридичний момент, якщо людина там працює понад три роки, то вона може піти у відставку, а якщо менше, то скласти повноваження", — зазначив депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Арахамія наголосив, що у депутатів є низка законодавчих ініціатив, як більш, так і менш радикальних, які мають на меті запобігти подальшим рішенням Конституційного суду, "які можуть повністю зруйнувати антикорупційну незалежну інфраструктуру".

"Вони (КС - ред.) мають розглянути у своїй програмі питання конституційності роботи Вищого антикорупційного суду, яке може напряму спричинити припинення безвізового режиму з ЄС", — підкреслив голова фракції та додав, що є законопроєкти, які тимчасово блокуватимуть роботу КСУ, а деякі, зокрема президентські, пропонують перезавантажити систему Конституційного суду.

Депутати принесли до КС заяву із закликом звільнити суддів
Суспільне, Вероніка Бондар

З суду вийшли представники - керівниця управління документального забезпечення секретаріату КСУ Ткачук Валентина та заступник керівника секретаріату КСУ Альошин Валерій, які реєстрували заяву. Вони повідомили, що за законом України, депутати можуть подавати або депутатські звернення, які розглядаються 10 днів, або депутатські запити, розглядаються 15 днів. Представники КСУ зазначили, що наразі невідомо скільки часу розглядатимуть цю заяву. Вирішуватимуть це судді, зокрема голова КСУ Олександр Тупицький, який цю заяву уже бачив.

Що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд визнав статтю "Декларування недостовірної інформації" 366-1 Кримінального кодексу такою, що не відповідає Основному закону.
  • Після цього Національне агентство з питань запобігання корупції на виконання рішення Конституційного Суду закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. Експерти заявили, що таким чином, КСУ заблокував призначення керівних кадрів органів влади, у тому числі переможців місцевих виборів.
  • З приводу цього рішення президент Володимир Зеленський скликав закрите засідання Ради національної безпеки та оборони для визначення заходів невідкладної реакції держави на нові загрози та виклики національній безпеці. За результатами засідання міністр юстиції заявив, що у Верховній раді вже 30 жовтня зареєструють законопроєкт, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному суді.
  • 3 листопада народні депутати підписали політичну заяву, в якій закликали суддів Конституційного суду, які підтримали рішення про визнання неконституційною статтю про недостовірне декларування, скласти повноваження.
На початок