ВАКС поновив справу про завищення цін за формулою "Роттердам+"

ВАКС поновив справу про завищення цін за формулою "Роттердам+"

ВАКС поновив справу про завищення цін за формулою "Роттердам+"
. УНІАН

Вищий антикорупційний суд скасував постанову прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про закриття справи "Роттердам+".

"Сьогодні наша слідча суддя залишила без задоволення скаргу ЦПК про закриття кримінального провадження і скаргу Нікопольського заводу феросплавів скасувала за відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення. Це означає де-факто, що суд повернув цю справу но новий розгляд", - повідомили Суспільному у пресслужбі ВАКС.

Як зазначив Центр протидії корупції, який разом із Нікопольським заводом феросплавів оскаржував постанову прокурора, таким чином суд підтвердив, що прокурор САП Віталій Пономаренко безпідставно закрив справу.

"Він відкинув великий об’єм доказів і послався на експертизу, яка як не підтвердила, так і не спростувала шкоди від формули", - повідомили у ЦПК.

Відзначається, що рішення не підлягає оскарженню.

Як відомо, у серпні 2019 року Національне антикорупційне бюро оголосило шести особам підозри про завдання споживачам електроенергії збитків у понад 18 мільярдів гривень шляхом штучного завищення ціни на вугілля та електроенергію за формулою "Роттердам+". Однак, як повідомили Суспільному у пресслужбі НАБУ, попри те, що справу розслідувало бюро, відомство не брало участь у судовому процесі щодо поновлення розслідування справи, тому надати коментарі щодо рішення не може.

У пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури також не готові прокоментувати рішення суду.

Що відомо

  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила справу " Роттердам+" 27 серпня цього року через відсутність достовірних та вичерпних доказів вини підозрюваних.
  • 24 вересня Вищий антикорупційний суд підтвердив законність рішення САП. Суд визнав, що прокурор САП ухвалив рішення про закриття справи в повній відповідності до чинного законодавства і після належного аналізу всіх зібраних слідством за 3,5 роки роки матеріалів.
  • Після цієї заяви Нікопольський завод феросплавів Ігоря Коломойського і Центр протидії корупції подали позов до Вищого антикорупційного суду проти закриття справи. 25 вересня їхні заяви об'єднані в загальне провадження.
На початок