Справа Шеремета: суд відмовився допитувати Зеленського та Авакова

Справа Шеремета: суд відмовився допитувати Зеленського та Авакова

Справа Шеремета: суд відмовився допитувати Зеленського та Авакова
.

Шевченківській районний суд Києва відмовив адвокатам обвинувачених у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета у допитах президента Володимира Зеленського, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і двох колишніх генпрокурорів - Юрія Луценка та Руслана Рябошапки.

"Клопотання стосовно допиту Луценка Юрія Віталійовича, Зеленського Володимира Олександровича, Авакова Арсена Борисовича, Геращенка Антона Юрійовича — відмовити у задоволенні. Ці особи не були безпосередньо свідками обставин, що підлягають доказуванню в цьому кримінальному провадженню, та не є свідками в розумінні статті 65Свідком є фізична особа, якій відомі або можуть бути відомі обставини, що підлягають доказуванню під час кримінального провадження, і яка викликана для давання показань КПК", — заявила суддя Оксана Голуб.

За її словами, щодо інших осіб, працівників поліції, які є слідчими, або понятих, які брали участь у тих чи інших діях суд буде визначатись після дослідження письмових матеріалів.

Перед цим прокурор у справі заявив те саме. За його словами, усі свідки, щодо допиту яких клопоче захист, не були безпосередніми свідками вчинення вказаного кримінального правопорушення та не можуть надати свідчень, необхідних для даного судового розгляду.

Допитати Зеленського та Авакова просив захист обвинувачених. Адвокати пояснювали, що під час численних брифінгів ці посадовці розповідали про численні і неспростовні докази причетності Кузьменко, Дугарь, Антоненка до вбивства Павла Шеремета, яких адвокати не бачили раніше.

"Я і мої колеги витратили багато часу для того , щоб проаналізувати всі ці інформаційні вкиди та брифінги, де чітко певні посадові особи зазначили, що їм відомі певні обставини справи, певні докази", — заявив адвокат фігурантки справи Юлії Кузьменко Тарас Безпалий.

Раніше адвокати додавали, що хочуть зрозуміти, звідки ці особи мали доступ до матеріалів, хоча вони не є учасниками справи й офіційно не мають права навіть до доступу.

Що відомо

  • Український журналіст білоруського походження Павло Шеремет загинув у 2016 році внаслідок вибуху авто.
  • 12 грудня 2019 року на брифінгу поліція назвала підозрюваних у його вбивстві. Це лідер гурту Riffmaster, військовий Андрій Антоненко, кардіохірургиня та волонтерка Юлія Кузьменко та військова медсестра Яна Дугарь.
  • У ході слідства слідчі змінили підозру Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь, прибравши з переліку мотивів "ультранаціоналістичні ідеї" та "велич арійської раси".
  • Антоненко постійно перебуває під вартою. Дугарь у травні змінили запобіжний захід і призначили заставу у розміні 168 тисяч гривень й електронний браслет. Дівчина сказала, що таких коштів на це немає. Пізніше всю суму для застави за Дугарь зібрали за три години.
  • Суд змінив запобіжний захід Кузьменко з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт Київський апеляційний суд залишив Антоненка під вартою до 23 жовтня.
На початок