Нововведення, реєстрація, формат. Як на Кіровоградщині готуються до мультитесту

Нововведення, реєстрація, формат. Як на Кіровоградщині готуються до мультитесту

14 березня в Україні розпочнеться реєстрація учасників на національний мультипредметний тест. Цьогоріч вступники складатимуть три обов’язкових предмети – українську мову, математику та історію України. Торік було два. Четвертий предмет на вибір. Вибрати можна з-поміж біології, фізики, хімії та іноземні мови — англійської, французької, німецької та іспанської. Результати тесту потрібні для вступу до закладів вищої освіти.

Втретє учасники складатимуть тест в умовах воєнного стану, не розголошуючи адреси екзаменаційних пунктів тестувань, в режимі онлайн та всі предмети в один день. Це все заради безпеки учасників, розповів Суспільному директор Одеського регіонального центру оцінювання якості освіти Анатолій Анісімов.

Як і торік, мультипредметний тест відбуватиметься у дві сесії: основна триватиме з 14 травня по 25 червня, додаткова — з 11 по 19 липня.

Реєстрація почнеться з 14 березня й триватиме до 11 квітня. Реєструватися треба на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. При реєстрації учасникам необхідно вказати місце свого перебування на період проведення основної сесії.

Тести з української мови, української літератури, історії України, біології, хімії та географії міститимуть по 30 завдань, із математики — 22, з фізики – 20, з іноземних мов — по 32 завдання.

Тестування відбуватиметься в режимі онлайн за комп’ютерами, як і торік. Всі чотири предмети учасники складатимуть в один день.Розпочнеться тестування о 10:00, завершиться близько 15:00, сказав директор центру оцінювання якості освіти.

"Тестування буде розділене на два блоки: перші два предмети — українська і математика. Далі — перерва 20 хвилин та інші два предмети — історія України і предмет за вибором".

За словами Анатолія Анісімова, цьогоріч відновлять перевірку учасників із застосуванням металодетектора.

"У перший рік проведення мультипредметного тесту у нас майже не було випадків, коли хтось чимось користувався. На другий рік вже побачили, що можна десь схитрувати: чи подивитися у сусіда, чи один телефон здати на стіл для особистих речей, а інший взяти із собою. Були випадки, коли фотографували завдання, а потім викладали їх в соцмережі. Щоб цього не було, представники поліції охорони обстежать аудиторії на наявність заборонених предметів".

Пояснив: якщо в учасника тестування виявлять на робочому місці шпаргалки, книжки, електронні пристрої, мобільні телефони, гаджети, гарнітуру або флешку, його тестування припинять.

Готуватися до мультитесту можна за допомогою тренувальних тестів та демонстраційних варіантів, які є на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Як до мультитесту готуються кропивницькі одинадцятикласники

Одинадцятикласник Вадим Матвієнко розповів, що проходив демонстраційний варіант з математики 2024 року.

"Я це робив, щоб побачити свої помилки, може я чого чогось не знаю. Результатом більш-менш задоволений. Були завдання, складніші ніж я очікував. Я все зробив, але припустився помилки, бо неуважно прочитав завдання".

Данііл Яровенко четвертим предметом складатиме фізику.

"Чотири години писати іспит — я не бачу в цьому великої проблеми, бо ми щодня по вісім годин перебуваємо у школі, і в будь-який день у нас може бути чотири різні роботи".

Одинадцятикласниця Ольга Годорожа вважає, що чотири години на складання іспиту мало.

"Я б додала більше годин. Це дуже стресова ситуація, можна щось не так поставити й помилитися. Я б більше часу приділяла математиці ніж історії, тому що історію краще знаю".

Результати мультитесту учасники зможуть дізнатись до 2 липня.

На початок